GuidePedia

0

H Ουγγαρία είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, θα εκβιάσουν την Ουγγαρία οικονομικά θα την απειλήσουν για να υποχωρήσει από το veto στην Ουκρανία. 

Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024
 Η Ουκρανία στρατιωτικά έχει τελειώσει, ήδη οι αμερικανοί που στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία αναφέρουν ότι για το 2024 πρέπει να περάσει σε ενεργή άμυνα, ο στρατός βυθίζεται στην αποσύνθεση και τα όπλα τελειώνουν…
Όμως ενώ η Ουκρανία έχει τελειώσει, η υστερία των αμερικανών και της Δύσης συνολικά κατά της Ρωσίας δεν αφήνει τους πολιτικούς να δουν την πραγματικότητα…
Δεν μπορούν να δεχθούν ότι η Ρωσία του Putin τους κέρδισε.
Έτσι λοιπόν η Ουγγαρία είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, θα εκβιάσουν την Ουγγαρία οικονομικά θα την απειλήσουν για να υποχωρήσει από το veto στην Ουκρανία.
Αυτό δεν ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το δημοσίευμα των Financial Times είναι συγκλονιστικό, ωστόσο η απάντηση της Ουγγαρίας ήταν άμεση "δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό".
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Times αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει να δημιουργήσει άμεσα την στρατιωτική συνθήκη Schengen, δηλαδή να μπορεί ο στρατός του ΝΑΤΟ να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς…
Ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές της λογικής ο Vaclav Klaus ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας αποκαλύπτει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2008… και όχι το 2022…
Οι αποκαλύψεις του Vaclav Klaus πρέπει να εξεταστούν με προσοχή…
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση ειδικά προς το Kharkiv ενώ στην Kherson στα νότια σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.
Επίσης, οι ρώσοι κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευών του Ουκρανικού στρατού στην Zaporizhia.

Financial Times: Η ΕΕ θα σαμποτάρει την ουγγρική οικονομία για να άρει το veto για Ουκρανία, πλήττοντας νόμισμα και επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας εάν δεν άρει το βέτο της για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ.
Η Ουγγαρία, στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2023, άσκησε βέτο για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει μια στρατηγική που στοχεύει στις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και προκαλώντας κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να πλήξει τις «θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», αν η Ουγγαρία αρνηθεί να επανεξετάσει τη θέση της
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού… δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα δοθούν κονδύλια της ΕΕ στη Ουγγαρία».

Χωρίς χρήματα της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ουγγαρία.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια «τιμωρία» θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουγγαρίας.
«Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ... καθορίζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των μεγαλύτερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εξηγεί πώς οι θέσεις εργασίας... εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση , η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ», αναφέρουν οι Financial Times
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων = δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η Ουγγαρία έστειλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2024.
Προβλέπει την ετοιμότητα να ξεμπλοκάρει τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στη Ουγγαρία το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα.
Επίσης πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αποτύχει, η Ουγγαρία θα προτιμήσει την αρχική της πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Όπως ανέφερε το Bloomberg στις 22 Ιανουαρίου 2024, οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να δεχτούν ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας 50 δισ. ευρώ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από την ουγγρική υποστήριξη.
Στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι αναμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ομόφωνα την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στις αρχές του 2024.
Αργότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ προετοιμάζει εναλλακτικές επιλογές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από την ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη διάθεση τέτοιων πόρων από τον πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Janos Boka (Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Ουγγαρίας): Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό

Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανομή πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Janos Boka στο Facebook, σχολιάζοντας τη δημοσίευση των Financial Times.
Νωρίτερα, οι FT ανέφεραν, επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας και να μπλοκάρει τα κονδύλια που της οφείλονται από ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν άρει το βέτο της για την Ουκρανία στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024...
Η στρατηγική στοχεύει τις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας και έχει σχεδιαστεί για να θέσει σε κίνδυνο το νόμισμά της.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό!
Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για να ασκήσουν πολιτική πίεση», έγραψε ο Janos Boka.
Σύμφωνα με τον Janos Boka, η Βουδαπέστη «δεν συνδέει τη στήριξη για την Ουκρανία με την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και δεν επιτρέπει σε άλλους να το κάνουν».
«Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Βουδαπέστη είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο

Η Ουγγαρία είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στο Χ ο πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban.
Ο Balázs Orbán, πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ότι η Βουδαπέστη έστειλε το Σάββατο πρόταση στις Βρυξέλλες με την οποία δείχνει ότι είναι ανοικτή στη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το πακέτο παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και στην έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του, αν προστεθούν επιπλέον όροι.
«Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τον εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι προτείναμε έναν συμβιβασμό», τόνισε.


Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να θεσπιστεί «μια στρατιωτική συνθήκη Schengen» που θα διασφάλιζε την ελεύθερη κυκλοφορία των στρατιωτικών νηοπομπών πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο 2024 ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times.
Ο επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (JSEC), Στρατηγός Alexander Solfrank, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο δημοσίευμα ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να μειώσει τον αριθμό των γραφειοκρατικών κανονισμών για να αυξήσει την κινητικότητά του.
Επιπλέον, ο Στρατηγός Alexander Solfrank υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της συμμαχίας στο θέμα της εναλλαξιμότητας του εξοπλισμού. Ειδικότερα, θεώρησε λανθασμένη την απαγόρευση της χρήσης αλεξίπτωτων από άλλες χώρες από αλεξιπτωτιστές μιας χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ άρχισαν να δημιουργούν ένα «στρατιωτικό σύστημα Schengen» το φθινόπωρο του 2017.
Η πρωτοβουλία, που αρχικά εκφράστηκε από αρκετούς πολιτικούς της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε ενεργά από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εκείνη την περίοδο.
Ο σχηματισμός αυτού του συστήματος έγινε ο κύριος στόχος του προγράμματος Μόνιμης Δομημένης Αμυντικής Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) που δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου ήταν έργα επέκτασης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, σήραγγες, λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι για την παράδοση βαρέως και μεγάλου εξοπλισμού.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν για την εναρμόνιση των πολύ διαφορετικών κανονισμών τους για τη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων επικίνδυνων εμπορευμάτων, ιδίως εκρηκτικών.
Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Schengen» - ενός συστήματος που θα επέτρεπε ιδανικά σε νηοπομπές να διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη βάσει μιας ενιαίας άδειας, σταματώντας μόνο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.
Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε ενεργά από το ΝΑΤΟ.
Με την έναρξη του προγράμματος PESCO, η αλληλεπίδραση μεταξύ της συμμαχίας και της ΕΕ έχει ενταθεί σημαντικά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top