GuidePedia

0

Του Κώστα Στούπα

1)Ο Ερντογάν παγιδεύτηκε
Η έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε ξεκλείδωσε την απόκτηση 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των περισσοτέρων από τα υπόλοιπα.

Την ίδια μέρα οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την έγκριση για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει 40 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Παράλληλα ανακοίνωσαν την παροχή στην Ελλάδα δωρεάν σημαντικών αμυντικών προμηθειών από 2 μεταγωγικά αεροσκάφη, 4 φρεγάτες, δεκάδες θωρακισμένα και εκατοντάδες φορτηγά κλπ.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναβαθμίζει ήδη τα F-16 σε Viper ξεκινώντας περί τα 5 έτη μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Κατά συνέπεια όταν η Τουρκία θα αρχίσει να αποκτά τα αναβαθμισμένα F-16 η Ελλάδα θα τα διαθέτει ήδη. Αυτά, μαζί με τα Rafale προσδίδουν στη χώρα μας προβάδισμα στον αέρα.

Επιπλέον η Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια θα διαθέτει τα F-35 που, αν και άλλης κατηγορίας πολεμικό αεροσκάφος, θα προσδώσουν σαφή εναέρια υπεροχή και δυνατότητα για χτυπήματα πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Οι 4 φρεγάτες LCS που παραχωρούνται δωρεάν στην Ελλάδα μπορεί να μην αποτελούν ιδιαίτερα ισχυρά όπλα αλλά με κάποιες χαμηλού κόστους αναβαθμίσεις θα αποτελέσουν ισχυρότερες επιλογές σε σχέση με τις γερασμένες σημερινές τύπου S . Ως συμπληρωματικές στις γαλλικές FDI που θα αρχίσουν να φτάνουν σύντομα μπορεί να καλύψουν την περίοδο ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του στόλου με ένα σκάφος στην παραγωγή του οποίου θα συμμετέχει και η χώρα μας.

Η Ελλάδα αν τα επόμενα χρόνια εξασφαλίσει μια επαρκή αντιμετώπιση των drones και ισχυρή παρουσία στον ηλεκτρονικό πόλεμο, διατηρεί και ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ παρά τις τεράστιες τουρκικές εξοπλιστικές δαπάνες.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η επιβεβαίωση της ανατροπής του δόγματος 70 προς 30 που τηρούσαν μεταπολιτευτικά οι ΗΠΑ σε σχέση με Τουρκία και Ελλάδα.

Το μήνυμα της αμερικάνικης απόφασης είναι σαφές: Η Τουρκία είναι πολύτιμη αλλά η Ελλάδα πολυτιμότερη. Διατηρούμε την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο αλλά ισχυροποιούμε την Ελλάδα ώστε να νιώθει ασφαλής η ίδια αλλά και να κάνει την Τουρκία να νιώθει ανασφάλεια.

Δίπλα στο αμερικάνικο σχέδιο για τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας θα πρέπει να προσθέσουμε και την ήδη υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Γαλλίας. Η Γαλλία αποτελεί πολυτιμότερο σύμμαχο για την Ελλάδα γιατί βρίσκεται στην ίδια περιοχή και η ενδυνάμωση της Τουρκίας απειλεί τα δικά της συμφέροντα. Το ίδιο και το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ αν και ισχυρότερη δύναμη, μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το ρόλο του διεθνούς "χωροφύλακα". Κάποιοι στις ΗΠΑ θεωρούν πως οι δυο ωκεανοί που τους χωρίζουν από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και η επάρκεια πρώτων υλών τους εξασφαλίζουν την ελευθερία και ευημερίας τους. Το ρεύμα του απομονωτισμού στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ισχυρό πριν τον β’ Π.Π. Με το σύνθημα "Πρώτα η Αμερική" φαίνεται πως επανέρχεται.

Τα μυστικά

Τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της συμφωνίας που ξεκλείδωσε την άρση του αμερικάνικου εμπάργκο προς την Τουρκία, πρέπει να αφορούν πλευρές που δεν έχουν γίνει γνωστές, όπως ήταν η άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Π.χ. δεν έχει γραφτεί τίποτα για τους S-400, το περίφημο ρωσικό αντιβαλλιστικό σύστημα που έγινε η αιτία να πεταχτεί η Τουρκία έξω από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Η λειτουργία του συστήματος αυτού ταυτόχρονα με τα αναβαθμισμένα F-16 που θα αποκτήσει η Τουρκία μπορεί να καταστήσει ευάλωτα αμερικάνικα μαχητικά σε δυνάμεις που θα έχουν πρόσβαση στα ρωσικής τεχνολογίας συστήματα.

Το πιθανότερο είναι πως τα συστήματα αυτά θα αποσυρθούν από το γείτονα ενώ οι σύμμαχοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Τούτο αποτελεί προφανή ήττα του Ερντογάν και ενδεχομένως θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με τον Πούτιν, πάνω στις οποίες στηρίζεται μέρος των νεοθωμανικών του αντιδυτικών σχεδίων.

Αν η Τουρκία δεν είχε προμηθευτεί τους S-400 σήμερα θα είχε μερικές δεκάδες F-35 και ισχυρή υπεροπλία στο αέρα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως και να έχει, η υποταγή του "σουλτάνου" στους αμερικάνους αποτελεί ένα νέο στοιχείο για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και το κόσμο. Αν ο Ερντογάν θεωρούσε την Δύση σε παρακμή δεν θα υπέκυπτε έτσι εύκολα.

Από την άλλη πλευρά στη Δύση γνωρίζουν πλέον πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται την Τουρκία τυφλά. Η υποστήριξη προς την Ελλάδα το αποδεικνύει αυτό.

Ο Ερντογάν, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από τους οπαδούς των αυταρχικών ηγετών, βρίσκεται παγιδευμένος, το ίδιο και η Τουρκία...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top