GuidePedia

0


Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ρωσικών κεφαλαίων προσπαθεί να κατασχέσει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Peter Frank.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αυτά βρίσκονταν σε μια θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στη γερμανική θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.

Προσπάθειες να αποφευχθεί η κρίση στη Γερμανία


Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.
Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα και οι εταιρείες δεν επιτρέπεται πλέον να διαθέτουν τα χρήματά τους, τα περιουσιακά στοιχεία και την ακίνητη περιουσία τους — αλλά παραμένουν ιδιοκτήτες.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι γερμανικές αρχές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν ρωσικά χρήματα.
Πρώτον, στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ρώσων διέρρευσαν από την ΕΕ ακόμη και πριν επιβληθούν οι πρώτες κυρώσεις, όπως ανακάλυψε το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.
Τότε προφανώς δεν υπήρχαν επαρκείς νόμοι που να εμποδίζουν τη ροή των χρημάτων των Ρώσων, αν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) είχε ισχυριστεί δημόσια ότι όλα είχαν «ετοιμαστεί κατά γράμμα» για την κατάσχεση.

Ομάδα για την κατάσχεση

Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα απαντήσει η Ρωσία

Η Ρωσία θα απαντήσει στην πιθανή χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, απάντησε όμως ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ακολουθήσει μια απολύτως συμμετρική απάντηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι στη Ρωσία υπάρχουν «επαρκή περιουσιακά στοιχεία» στους λογαριασμούς «C».
Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερίσματος προς αντισυμβαλλόμενους από μη φιλικές χώρες.
Ο Siluanov πρόσθεσε ότι όλα είναι παγωμένα, «οι αριθμοί δεν είναι μικροί» και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πέραν των γερμανικών προθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα πρόταση να κατευθύνει τα έσοδα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας σε προγράμματα για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αρχίσει να αποφέρουν μεγάλα κέρδη που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι δεδομένου ότι τα εισοδήματα αυτά είναι άμεση συνέπεια των επιβληθεισών κυρώσεων, δεν ανήκουν ούτε στο ρωσικό κράτος ούτε στους θεματοφύλακες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top