Larry Johnoson (Πρώην CIA): Καταστράφηκαν 9 από τις 12 Ταξιαρχίες της Ουκρανίας, που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ - Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία θα καταλάβει ακόμη 5 περιοχές της Ουκρανίας – Ενεργοποιείται το σχέδιο Morgenthau
Το θέμα έγινε επίκαιρο εν μέσω συζητήσεων σχετικά με το να επιτρέπεται σε εμπορικά πλοία που θα ακολουθούσαν διαδρομές εναλλακτικές στον «διάδρομο σιτηρών» να συνοδεύουν πλοία του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών χωρών στα ουκρανικά λιμάνια.
Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνοδεύσουν πλοία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και, εάν απειληθούν, να ανοίξουν πυρ κατά του ρωσικού ναυτικού.
Η Σύμβαση του Μοντρέ εγκρίθηκε το 1936.
Διατηρεί την ελευθερία μετακίνησης των εμπορικών πλοίων μέσω των στενών σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, αλλά καθιερώνει διαφορετικά καθεστώτα ναυσιπλοΐας.
Ταυτόχρονα, περιορίζει την παραμονή πολεμικών πλοίων κρατών εκτός της Μαύρης Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες.
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη στρατιωτική διέλευση μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Medvedev: Νόμιμοι στόχοι οι Βρετανοί στρατιωτικοί που εκπαιδεύουν Ουκρανούς εντός Ουκρανίας και τα γερμανικά εργοστάσια που παράγουν πυραύλους Taurus
Τις ισχυρές αντιδράσεις της Ρωσίας μέσω του Dmitry Medvedev προκάλεσε η ανακοίνωση των σχεδίων των Βρετανού υπουργού Άμυνας Grant Shapps να στείλει στρατιωτικούς στο κίεβο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα στην Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσουν νόμιμους στόχους των ρωσικών δυνάμεων, όπως και τα γερμανικά εργοστάσια που παράγουν τους πυραύλους Taurus, αν αυτοί δοθούν στο Κίεβο.
Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επιτέθηκε αρχικά εναντίον του νέου υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία. Ήδη το Λονδίνο εκπαιδεύει μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες.
«Αυτό θα μετατρέψει τους εκπαιδευτές σε νόμιμους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις μας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.
«Ας καταλάβουν καλά ότι θα καταστραφούν χωρίς έλεος. Και όχι ως μισθοφόροι, αλλά ως Βρετανοί ειδικοί στο ΝΑΤΟ».
Ο Medvedev στη συνέχεια καταφέρθηκε και εναντίον της Γερμανίας, επικρίνοντάς τη για το γεγονός ότι θέλει να προσφέρει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Taurus που θα μπορούσαν να πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας.
«Λένε ότι αυτό γίνεται με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, τα πλήγματα εναντίον των γερμανικών εργοστασίων όπου κατασκευάζονται αυτοί οι πύραυλοι επίσης θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», εκτίμησε.
«Αυτοί οι ηλίθιοι μας ωθούν ενεργά προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», κατήγγειλε.
Ενώ οι Ουκρανοί έχουν πλήρως αποτύχει στο πεδίο της μάχης, αφού έχασαν 9 Ταξιαρχίες και σχεδόν το 33% των τανκς Leopard δηλαδή 30 σε σύνολο 90 τεθωρακισμένων… η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει στρατό στην Ουκρανία και πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα εντείνοντας την σύγκρουση… ενώ αντιθέτως ο Biden για πρώτη φορά υπέγραψε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς βοήθεια στην Ουκρανία...
Οι αγγλοσάξονες για μια ακόμη φορά ρίχνουν λάδι στην φωτιά αλλά o ρώσος Πρόεδρος Putin όπως αναφέρει η Washington Post έχει σχέδιο και υπομονή...
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης Akhmat της Τσετσενίας Apty Alaudinov κάλεσε τους Ουκρανούς σε επανάσταση κατά του καθεστώτος του Zelensky.
Πηγές από την CIA υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τον πόλεμο εάν δεν καταλάβει ακόμη τις εξής 5 περιοχές της Ουκρανίας, την Odessa, Nikolaev, Dnepropetrovsk, Kharkiv και Sumy..,
Ήδη η Ρωσία έχει καταλάβει το 21% των εδαφών της Ουκρανίας και εάν συμπεριληφθούν και αυτά αγγίζουν το 38% των εδαφών της Ουκρανίας…
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας... νέα μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στην Zaporizhia που ελέγχει η Ουκρανία.
Ο Biden υπέγραψε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς βοήθεια στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υπέγραψε νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για μια περίοδο 45 ημερών - έως τις 17 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος υπέγραψε το HR 5860, το οποίο παρέχει πιστώσεις σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς έως τις 17 Νοεμβρίου 2023… και παρατείνει ορισμένες αρχές που λήγουν», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, ο νόμος δεν προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων για τις ανάγκες της Ουκρανίας.
Ο ίδιος ο Biden είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουάσιγκτον «σε καμία περίπτωση» δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει να υποστηρίζει το Κίεβο.
Η υπογραφή του νόμου εξάλειψε τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο διαφορετικά θα είχε συμβεί ήδη από την 1η Οκτωβρίου.
Το shutdown, δηλαδή η αναστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου εάν το Κογκρέσο δεν είχε συμφωνήσει για νέο προϋπολογισμό πριν από αυτό.
Αυτό παρεμποδίστηκε από τις διαφωνίες μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των νομοθετών όσον αφορά τόσο τους όγκους όσο και τα στοιχεία χρηματοδότησης.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι αρνούνται να συνεργαστούν και η Ρεπουμπλικανική μειοψηφία στη Γερουσία και η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν συμφωνούν με τις ενέργειες των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης της συνοριακής κρίσης.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι η συμπερίληψη κονδυλίων για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στον προϋπολογισμό.
Έτσι, αρκετοί βουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα καταψηφίσουν την έγκριση του εγγράφου, εφόσον περιλαμβάνει πιστώσεις για το καθεστώς του Κιέβου.
Telegraph: Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να αναπτύξει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για πρώτη φορά σύμφωνα με σχέδια που συζητούνται από τη στρατιωτική διοίκηση, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps.
«Ο Grant Shapps είπε ότι είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού σχετικά με τη μεταφορά του επίσημου προγράμματος εκπαίδευσης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, αντί να βασίζεται σε βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ζήτησε επίσης περισσότερες βρετανικές αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια στην Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps είπε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία, όπου είπε ότι η Βρετανία μπορεί να κάνει «περισσότερα» από την απλή εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στρατιωτικής παραγωγής εκεί.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την οποία μίλησα σήμερα για να φέρω τελικά την εκπαίδευση πιο κοντά και να την φέρω ουσιαστικά στην Ουκρανία», είπε ο Grant Shapps.
Όπως σημειώνει η Telegraph, η ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα σήμαινε σημαντική κλιμάκωση της συμμετοχής της Βρετανίας στη σύγκρουση.
Πρόσφατα ο Grant Shapps επισκέφτηκε το Κίεβο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη από την Βρετανία.
Marjorie Taylor Greene (Αμερικανίδα Βουλευτής): Το σχέδιο της Βρετανίας είναι η αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου
Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στέλνοντας στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε η βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου Marjorie Taylor Greene.
Έτσι σχολίασε η αμερτικανίδα πολιτικός την πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Grant Shapps για σχέδια εγκατάστασης βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Όχι αμερικανικά στρατεύματα» τόνισε η Taylor Greene.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να στηρίξουν την Ουκρανία, θα πρέπει να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
Telegraph: Η Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
Το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά με ποιον «ρόλο» μπορεί να στείλει πλοία στην Μαύρη Θάλασσα για να προστατεύσει εμπορικά πλοία από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph.
Σύμφωνα με την Telegraph, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο «βοηθώντας» την Ουκρανία προστατεύοντας την από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η Βρετανία είναι μια ναυτική δύναμη, επομένως μπορούμε να βοηθήσουμε και να δώσουμε συμβουλές, ειδικά καθώς τα ύδατα είναι διεθνή», είπε ο Grant Shapps.
Η Telegraph σημειώνει ότι οι δηλώσεις του υπουργού σηματοδοτούν μια αλλαγή στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης να συζητήσει δημόσια τη στρατιωτική της ανάμειξη στη σύγκρουση, ενώ η προσφορά ναυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «σημαντική κλιμάκωση» του πολέμου.
Ορισμένα αντιπολιτευόμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως αυξανόμενες πιέσεις στην Τουρκία από τη Δύση λόγω της βασικής θέσης της Άγκυρας να μην επιτρέπει την διέλευση στρατιωτικών σκαφών στα στενά της Μαύρης Θάλασσας.
Οι αγγλοσάξονες για μια ακόμη φορά ρίχνουν λάδι στην φωτιά αλλά o ρώσος Πρόεδρος Putin όπως αναφέρει η Washington Post έχει σχέδιο και υπομονή...
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης Akhmat της Τσετσενίας Apty Alaudinov κάλεσε τους Ουκρανούς σε επανάσταση κατά του καθεστώτος του Zelensky.
Πηγές από την CIA υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τον πόλεμο εάν δεν καταλάβει ακόμη τις εξής 5 περιοχές της Ουκρανίας, την Odessa, Nikolaev, Dnepropetrovsk, Kharkiv και Sumy..,
Ήδη η Ρωσία έχει καταλάβει το 21% των εδαφών της Ουκρανίας και εάν συμπεριληφθούν και αυτά αγγίζουν το 38% των εδαφών της Ουκρανίας…
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας... νέα μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στην Zaporizhia που ελέγχει η Ουκρανία.
Ο Biden υπέγραψε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς βοήθεια στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υπέγραψε νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για μια περίοδο 45 ημερών - έως τις 17 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος υπέγραψε το HR 5860, το οποίο παρέχει πιστώσεις σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς έως τις 17 Νοεμβρίου 2023… και παρατείνει ορισμένες αρχές που λήγουν», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, ο νόμος δεν προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων για τις ανάγκες της Ουκρανίας.
Ο ίδιος ο Biden είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουάσιγκτον «σε καμία περίπτωση» δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει να υποστηρίζει το Κίεβο.
Η υπογραφή του νόμου εξάλειψε τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο διαφορετικά θα είχε συμβεί ήδη από την 1η Οκτωβρίου.
Το shutdown, δηλαδή η αναστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου εάν το Κογκρέσο δεν είχε συμφωνήσει για νέο προϋπολογισμό πριν από αυτό.
Αυτό παρεμποδίστηκε από τις διαφωνίες μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των νομοθετών όσον αφορά τόσο τους όγκους όσο και τα στοιχεία χρηματοδότησης.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι αρνούνται να συνεργαστούν και η Ρεπουμπλικανική μειοψηφία στη Γερουσία και η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν συμφωνούν με τις ενέργειες των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης της συνοριακής κρίσης.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι η συμπερίληψη κονδυλίων για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στον προϋπολογισμό.
Έτσι, αρκετοί βουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα καταψηφίσουν την έγκριση του εγγράφου, εφόσον περιλαμβάνει πιστώσεις για το καθεστώς του Κιέβου.
Telegraph: Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να αναπτύξει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για πρώτη φορά σύμφωνα με σχέδια που συζητούνται από τη στρατιωτική διοίκηση, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps.
«Ο Grant Shapps είπε ότι είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού σχετικά με τη μεταφορά του επίσημου προγράμματος εκπαίδευσης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, αντί να βασίζεται σε βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ζήτησε επίσης περισσότερες βρετανικές αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια στην Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps είπε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία, όπου είπε ότι η Βρετανία μπορεί να κάνει «περισσότερα» από την απλή εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στρατιωτικής παραγωγής εκεί.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την οποία μίλησα σήμερα για να φέρω τελικά την εκπαίδευση πιο κοντά και να την φέρω ουσιαστικά στην Ουκρανία», είπε ο Grant Shapps.
Όπως σημειώνει η Telegraph, η ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα σήμαινε σημαντική κλιμάκωση της συμμετοχής της Βρετανίας στη σύγκρουση.
Πρόσφατα ο Grant Shapps επισκέφτηκε το Κίεβο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη από την Βρετανία.
Marjorie Taylor Greene (Αμερικανίδα Βουλευτής): Το σχέδιο της Βρετανίας είναι η αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου
Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στέλνοντας στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε η βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου Marjorie Taylor Greene.
Έτσι σχολίασε η αμερτικανίδα πολιτικός την πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Grant Shapps για σχέδια εγκατάστασης βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Όχι αμερικανικά στρατεύματα» τόνισε η Taylor Greene.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να στηρίξουν την Ουκρανία, θα πρέπει να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
Telegraph: Η Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
Το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά με ποιον «ρόλο» μπορεί να στείλει πλοία στην Μαύρη Θάλασσα για να προστατεύσει εμπορικά πλοία από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph.
Σύμφωνα με την Telegraph, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο «βοηθώντας» την Ουκρανία προστατεύοντας την από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η Βρετανία είναι μια ναυτική δύναμη, επομένως μπορούμε να βοηθήσουμε και να δώσουμε συμβουλές, ειδικά καθώς τα ύδατα είναι διεθνή», είπε ο Grant Shapps.
Η Telegraph σημειώνει ότι οι δηλώσεις του υπουργού σηματοδοτούν μια αλλαγή στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης να συζητήσει δημόσια τη στρατιωτική της ανάμειξη στη σύγκρουση, ενώ η προσφορά ναυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «σημαντική κλιμάκωση» του πολέμου.
Ορισμένα αντιπολιτευόμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως αυξανόμενες πιέσεις στην Τουρκία από τη Δύση λόγω της βασικής θέσης της Άγκυρας να μην επιτρέπει την διέλευση στρατιωτικών σκαφών στα στενά της Μαύρης Θάλασσας.
Το θέμα έγινε επίκαιρο εν μέσω συζητήσεων σχετικά με το να επιτρέπεται σε εμπορικά πλοία που θα ακολουθούσαν διαδρομές εναλλακτικές στον «διάδρομο σιτηρών» να συνοδεύουν πλοία του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών χωρών στα ουκρανικά λιμάνια.
Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνοδεύσουν πλοία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και, εάν απειληθούν, να ανοίξουν πυρ κατά του ρωσικού ναυτικού.
Η Σύμβαση του Μοντρέ εγκρίθηκε το 1936.
Διατηρεί την ελευθερία μετακίνησης των εμπορικών πλοίων μέσω των στενών σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, αλλά καθιερώνει διαφορετικά καθεστώτα ναυσιπλοΐας.
Ταυτόχρονα, περιορίζει την παραμονή πολεμικών πλοίων κρατών εκτός της Μαύρης Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες.
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη στρατιωτική διέλευση μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Medvedev: Νόμιμοι στόχοι οι Βρετανοί στρατιωτικοί που εκπαιδεύουν Ουκρανούς εντός Ουκρανίας και τα γερμανικά εργοστάσια που παράγουν πυραύλους Taurus
Τις ισχυρές αντιδράσεις της Ρωσίας μέσω του Dmitry Medvedev προκάλεσε η ανακοίνωση των σχεδίων των Βρετανού υπουργού Άμυνας Grant Shapps να στείλει στρατιωτικούς στο κίεβο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα στην Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσουν νόμιμους στόχους των ρωσικών δυνάμεων, όπως και τα γερμανικά εργοστάσια που παράγουν τους πυραύλους Taurus, αν αυτοί δοθούν στο Κίεβο.
Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επιτέθηκε αρχικά εναντίον του νέου υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία. Ήδη το Λονδίνο εκπαιδεύει μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες.
«Αυτό θα μετατρέψει τους εκπαιδευτές σε νόμιμους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις μας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.
«Ας καταλάβουν καλά ότι θα καταστραφούν χωρίς έλεος. Και όχι ως μισθοφόροι, αλλά ως Βρετανοί ειδικοί στο ΝΑΤΟ».
Ο Medvedev στη συνέχεια καταφέρθηκε και εναντίον της Γερμανίας, επικρίνοντάς τη για το γεγονός ότι θέλει να προσφέρει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Taurus που θα μπορούσαν να πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας.
«Λένε ότι αυτό γίνεται με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, τα πλήγματα εναντίον των γερμανικών εργοστασίων όπου κατασκευάζονται αυτοί οι πύραυλοι επίσης θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», εκτίμησε.
«Αυτοί οι ηλίθιοι μας ωθούν ενεργά προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», κατήγγειλε.
Δημοσίευση σχολίου