GuidePedia

0


Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία παρακολουθεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας εκ του σύνεγγυς, προκειμένου να προσατατολίσει το δικό της πρόγραμμα μαμούθ ανάλογα, έτσι ώστε να περιορίσει το όποιο εξοπλιστικό πλεονέκτημα έχει η χώρα μας σε κάποιους τομείς

Η Τουρκία μπορεί να προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, μετά τον "οδικό χάρτη" που καθόρισαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στη πρόσφατη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο δεν παραλείπει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας.

Οι Τούρκοι ασχολούνται με αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά της χώρας μας

Ενδεικτικό είναι σχετικό άρθρο τουρκικού site που ασχολείται με θέματα άμυνας και εξοπλισμών και το οποίο επικαλούμενο Ελληνικό ΜΜΕ με πηγές από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, αναφέρει:

"Πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 συνεδρίαση του Ελληνικού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων (ΚΥΣΕΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η προμήθεια νέων στρατιωτικών συστημάτων και πυρομαχικών εγκρίθηκε. Η συνολική αξία των συμφωνιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ περίπου.

1.Εφόδια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Με τη διακυβερνητική συμφωνία με αριθμό 009C/23 με το Ισραήλ, θα προμηθευθεί με 300 μονάδες βομβών Spice, κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας αέρος-εδάφους. Το κόστος αυτής της προμήθειας ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Οι βόμβες, που αναπτύχθηκαν από την Rafael Advanced Defense Systems με έδρα το Ισραήλ, χρησιμοποιούνται σήμερα ενεργά από χώρες όπως το Ισραήλ, η Κολομβία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Σιγκαπούρη.

Μαζί με μια άλλη συμφωνία με το Ισραήλ, η Ελλάδα θα προμηθεύσει πυραύλους κρουζ Rampage.

Το συνολικό κόστος αυτής της προμήθειας ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
2.Εφόδια του Ελληνικού Ναυτικού

Έγκριση του προγράμματος Δύναμης ΠεριπολίαςΠολλαπλών Ρόλων (MMPC).

Με αυτή την απόφαση επικύρωσης, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα που υποστηρίζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία και Νορβηγία κ.λπ.). Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την ΕΕ και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου 2019. Από το 2021 υπογράφηκε η επιστολή υποστήριξης (Lol) και από τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε αποδεκτή η επιστολή προθέσεων κοινής χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα συντονίζει η ιταλογαλλική κοινοπραξία NAVIRIS και από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ως φορείς οι ελληνικές εταιρείες FEAC, HYDRUS, IDE, ISD SA (INTEGRATED SYSTEMS SOLUTIONS SA), PRISMA και TERRA SPATIUM.
3. Προμήθειες Ελληνικών Χερσαίων Δυνάμεων

Υπογράφηκε συμφωνία προμήθειας πυρομαχικών M865 TPCSDS-T 120 mm με τις ΗΠΑ για το κύριο άρμα μάχης Leopard 2. Το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ, θα παραδοθούν 200 διόπτρες νυχτερινής όρασης AN/AVS-6. Το συνολικό κόστος αυτής της προμήθειας είναι 2 εκατ. ευρώ.

Επισκευή και εκσυγχρονισμός ελικοπτέρων από την απογραφή των Χερσαίων Δυνάμεων και προμήθεια οπλικών συστημάτων. Το συνολικό ποσό των συμφωνιών αυτών ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.

Μαζί με αυτές τις προμήθειες, η Ελλάδα ενέκρινε επίσης την πώληση 75.000 βλημάτων πυροβολικού (50.000 105 mm, 20.000 155 mm και 5.000 203 mm) από αποθέματα στις ΗΠΑ έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικά πυρομαχικά θα δοθούν στην Ουκρανία που μάχεται με τη Ρωσία."
H διαφορά των "χαρακτηριστικών" των Ελληνικών έναντι των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ο καθαρά αμυντικός-αποτρεπτικό χαρακτήρας των εξοπλιστικών προμηθειών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της τρέχουσας χρονικής περιόδου.

Ωστόσο δεν μπορεί να πεί ότι αυτό ισχύει και για την Τουρκία, η οποία έχει επιδοθεί σε μια φρενίτιδα εξοπλιστικών προγραμμάτων με καθαρά επιθετικό χαρακτήρα, με κυριότερα για το τρέχον έτος να είναι τα ακόλουθα:
Τα project που περάτωσε η Τουρκική αμυντική βιομηχανία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της το 2023

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης IMECE εκτοξεύτηκε στο διάστημα – 2023
Ο δορυφόρος KILIÇSAT Cube εκτοξεύεται στο διάστημα – 2023
Το GÖKDENİZ Close Air Defense System άρχισε να ενσωματώνεται στα πλοία – 2023
Πρώτη παράδοση του Armored Amphibious Assault Vehicle ZAHA, – 2023
Παραδόθηκε το σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης MERTER – 2023
Μαχητικό μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπλάνο Bayraktar KIZILELMA έκανε αυτόνομα μια κοντινή πτήση – 2023
Τα τανκς ALTAY παραδόθηκαν στον στρατό για να ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές δοκιμές – 2023
Jet-powered ANKA-3 βρέθηκε στον διάδρομο για πρώτη φορά – 2023
Το πρωτότυπο ελικόπτερο GÖKBEY με τοπική ισχύ πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση – το 2023
Το Heavy Class Attack Helicopter ATAK-2 έκανε την πρώτη του πτήση – 2023
Για πρώτη φορά στον κόσμο, ένας πύραυλος κρουζ ÇAKIR εκτοξεύτηκε από SİHA (AKINCI) – 2023
Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης από μη επανδρωμένο SİDA (MIR-SİDA) – 2023
Παράδοση τροχοφόρων οχημάτων διάσωσης 8×8 – 2023

Κοπή λαμαρίνας MİLGEM Stacker Class 6-7 and 8. Πλοία -2023
Ο σταθμός βάσης ULAK 4.5G ενσωματώθηκε στο Anka UAV και πραγματοποιήθηκε η πρώτη επικοινωνία ήχου και βίντεο – 2023
Τα πρώτα F-16, των οποίων ο εκσυγχρονισμός αεροσκαφών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR, παραδόθηκαν – 2023
Ο βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς της Τουρκίας TAYFUN εκτοξεύτηκε με επιτυχία για δεύτερη φορά – 2023
Ποσοτική διαφορά και διαφορετικός προσανατολισμός την Ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σε σχέση με τα τουρκικά

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι υφίσταται μεγάλη ποσοτική διαφορά και διαφορετικός προσανατολισμός την Ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σε σχέση με τα τουρκικά, με τα πρώτα να αποτελούν μέρος προσπάθειας ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε αντιδιαστολή με εκείνα της Άγκυρας, τα οποία έχουν σαφέστατο επιθετικό προσανατολισμό και σταθερή επιδίωξη την επίτευξη κυριαρχίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, στα πλαίσια του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Συνεπώς οι εξοπλισμοί της χώρας μας έχουν καθαρά αμυντικό-αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Η τουρκική εστίαση στα Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχει να κάνει με τυχόν ανησυχίες της Άγκυρας για επιθετική ενέργειά μας εναντίον της, αφού είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά δεν θα αποδεχθεί από την άλλη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Εθνικής κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Οι λόγοι παρακολούθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μας από την Άγκυρα-Το παράδειγμα των υποβρυχίων

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία παρακολουθεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας εκ του σύνεγγυς, προκειμένου να προσατατολίσει το δικό της πρόγραμμα ανάλογα, έτσι ώστε να περιορίσει το όποιο εξοπλιστικό πλεονέκτημα έχει η χώρα μας σε κάποιους τομείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υποβρύχιος πόλεμος, όπου η χώρα μας χάρη στα υποβρύχια κλάσης Παπανικολή έχει το ποιοτικό προβάδισμα σε σχέση με την Τουρκία.

Ατιλαμβανόμενη το Ελληνικό υποθαλάσσιο πλεονέκτημα η Άγκυρα προέβη στα ακόλουθα:

Πραγματοποίηση βολή τορπίλης από μη επανδρωμένο SİDA (MIR-SİDA) το 2023, παράδοση της πρώτης Εθνικής Τορπίλης Βαριάς Κατηγορίας ΑΚΥΑ το 2021, ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του πρώτου Εθνικού Ενόπλου Μη Επανδρωμένου Ναυτικού Οχήματος ULAQ – 2021, την παραγωγή mini υποβρυχίων STM -500, ενώ παράλληλα αεροπορικές πλατφόρμες όπως το μαχητικό αεροσκάφος F-16, τα UCAV Akıncı και Aksungur, που μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά MK-84 βάρους περίπου 2000 λίβρες, θα μπορούν να εκτοξεύουν την θαλάσσια νάρκη MALAMAN σε απόσταση 70 km στο επιθυμητό σημείο, με κιτ καθοδήγησης ακριβείας όπως τα KGK, HGK και LGK.

Οι Τούρκοι αποφάσισαν επίσης ότι από φέτος και μετά, ένα νέο υποβρύχιο θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο και 6 υποβρύχια κλάσης Reis θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.

Παράλληλα η Τουρκία έχει εκπονήσει έργο Εκσυγχρονισμού "Half-Life" ("Ημίσειας Ζωής) 4 Υποβρυχίων κλάσης PREVEZE, ολοκληρώνοντας με επιτυχία δραστηριότητες αποδοχής ορισμένων κρίσιμων συστημάτων με ευθύνη της STM.

Επιπλέον, η εταιρεία STM ανέλαβε την ευθύνη της ενσωμάτωσης πλατφόρμας του συστήματος διαχείρισης μάχης HAVELSAN Advent-Müren, το οποίο θα ενσωματωθεί και στα υποβρύχια κατηγορίας Gür.

Είναι γνωστό τέλος ότι η σύμβαση του έργου Meltem-III, καλύπτει την προμήθεια συνολικά 6 αεροσκάφη ATR-72/600 και την τροποποίησή τους σε διαμόρφωση ASW και ASUW για το τουρκικό ναυτικό, ενώ καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου θα ανατεθούν στα Aksungur UAV.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top