GuidePedia

0

Συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin με διοικητή της Wagner για την αξιοποίηση των εθελοντικών δυνάμεων.

 Τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται πως η επίθεση τους γίνεται πλέον … με τα πόδια, προφανώς λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν μέσα από τα ναρκοπέδια με τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, οι Σύμμαχοι παραδέχονται πως η ρωσική άμυνα αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από ότι πίστευαν, και για αυτό η ουκρανική αντεπίθεση, όπως υποστηρίζουν, προχωρά με τόσο αργό ρυθμό.
Και ενώ οι διαψεύσεις στο στρατόπεδο της Δύσης διαδέχονται η μια την άλλη για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, έκθεση από την αμερικανική μΚΟ Rand που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού αναφέρεται σε τρία σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, καταλήγει στο εντυπωσιακό συμπέρασμα, ότι είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια ρωσική επίθεση.
Με τον πόλεμο να διανύει την 584η ημέρα του, όλα δείχνουν πως το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά κοντά είναι.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 70% το 2024 (επίπεδο ρεκόρ) προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του «υβριδικού πολέμου» που όπως υποστηρίζει, της έχει εξαπολύσει η Δύση, ενώ η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους περισσότερα όπλα για την αεράμυνα της και βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης της δικής της αμυντικής παραγωγής.

Πείραμα η Ουκρανία

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για τον επόμενο πόλεμο αναφέρει το Defense One, επικαλούμενο τους επικεφαλής δύο αμερικανικών στρατιωτικών κέντρων εκπαίδευσης.
«Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ευρώπη για να προετοιμάσει τους στρατιώτες του για τον επόμενο πόλεμο» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως στα δύο στρατιωτικά κέντρα εκπαίδευσης, στο National Training Center (NTC) στην Καλιφόρνια και στο Joint Readiness Training Center (JRTC) στη Λουιζιάνα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν τις δικές τους προσομοιώσεις παρακολουθώντας τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής των κέντρων, είναι η απόκρυψη και η προστασία των πληροφοριών.
«Τα drones, η ηλεκτρονική επιτήρηση και οι δορυφόροι διευκολύνουν τους αντιπάλους να εντοπίσουν τους αμερικανικούς σχηματισμούς, ενώ η χρήση πυροβολικού ή πυραύλων σε συνδυασμό με αυτά τα δεδομένα σημαίνει ότι ο εχθρός μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τους Αμερικάνους στρατιωτικούς.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα δύο στρατιωτικά κέντρα διεξάγουν εκπαίδευση - διάρκειας ενός μήνα - για στρατεύματα που προετοιμάζονται για ανάπτυξη.

Πυροβολικό και drones

«Καθώς έρχονται νέα από την Ουκρανία, ο αμερικανικός στρατός εντάσσει όλο και περισσότερο το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη στρατιωτική εκπαίδευση» υποστηρίζει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως στο Joint Readiness Training Center (JRTC), οι Αμερικάνοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να ελέγχουν drones που χρησιμοποιούν εφαρμογές για να εντοπίζουν σήματα Bluetooth και Wi-Fi, ενώ μπορούν επίσης να ζητούν δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιώσουν ότι το σήμα προέρχεται από μια στρατιωτική μονάδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός εκ των κέντρων εκπαίδευσης, το 30% με 50% των χτυπημάτων του πυροβολικού στο εκπαιδευτικό κέντρο εκτελούνται και παρακολουθούνται μέσω drones.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι μονάδες του στρατού σε αυτά τα κέντρα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό επικοινωνιών τους όσο το δυνατόν λιγότερο για να διατηρήσουν τη σιωπή του ασυρμάτου.

Ritter (πρώην CIA): Πιο κοντά στην κατάρρευση του ουκρανικού στρατού

Την εκτίμηση πως οι συναντήσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας έφεραν πιο κοντά την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού διατύπωσε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας συναντήθηκαν με τον Zelensky.
Εγκατέλειψαν μια ρεαλιστική πρόταση ειρήνης υπέρ της περαιτέρω ενθάρρυνσης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία εξαπατήθηκε.
Αυτοί και το ΝΑΤΟ θα το μάθουν σύντομα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο X (πρώην twitter) ο Ritter, αναφέροντας πως «οι οπαδοί του Stepan Bandera δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο».
«Είναι όμως κρίμα για τον ουκρανικό λαό» τόνισε ο Ritter, ο οποίος πιστεύει πως ήρθε το τέλος του σύγχρονου ουκρανικού έθνους.
Κατά τη συνάντηση που είχαν Stoltenberg-Zelensky, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στήριξε την φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού προέδρου και επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Σε απελπισία οι Ουκρανοί: Ο στρατός προχωρά αργά, δεν έχει αρκετά όπλα

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο κάνει λόγο η πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Anna Malyar, η οποία υποστηρίζει πως ο ουκρανικός στρατός προχωρά πολύ αργά στην αντεπίθεση του και ότι δεν έχει αρκετά όπλα.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Προς το παρόν, προχωράμε αργά - αρκετές εκατοντάδες μέτρα την ημέρα στα ανατολικά και νότια, ενώ μερικές από τις μάχες τελειώνουν χωρίς να αλλάξουν την κατάσταση» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Malyar, επισημαίνοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά τον αριθμό των όπλων.
«Μας δίνουν βοήθεια, αλλά δεν είναι αρκετή.
Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για τον πόλεμό μας και δεν δημιούργησε αποθέματα» επισήμανε η Malyar.

Ασήμαντα τα επιτεύγματα των Ουκρανών στο πεδίο της νίκης

Τα επιτεύγματα του ουκρανικού στρατού είναι ασήμαντα και η έλλειψη ισχυρής στήριξης από τη Δύση μεταφέρει την πρωτοβουλία στη Ρωσία υποστηρίζει ο Markus Reisner, συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας.
«Θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι ότι μετά από 117 ημέρες αντεπίθεσης, δεν έχει επιτευχθεί ούτε μια σημαντική επιτυχία» επισημαίνει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handesblatt ο Αυστριακός στρατιωτικός.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να διαπεράσουν ορισμένα τμήματα της ρωσικής αμυντικής γραμμής με δυσκολία και βαριές απώλειες.
Δεν έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες» λέει ο Reisner, με το δημοσίευμα να τονίζει ότι η Ουκρανία δεν λαμβάνει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος αεράμυνας καθιστά την κρίσιμη υποδομή της εύκολο στόχο για τον ρωσικό στρατό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Washingnton Post, η οποία αναφέρει ότι η Ουκρανία φαίνεται να ξεμένει από επιλογές όσον αφορά την αντεπίθεση της.
Βάσει του δημοσιεύματος η αποτυχία αυτή μπορεί να σημαίνει ότι η σύγκρουση οδηγείται σε αδιέξοδο, γεγονός που ενδεχομένως να εξασθενήσει τη διεθνή στήριξη στο Κίεβο.

Η Δύση θα στηρίξει μέχρι τέλους την Ουκρανία αλλά δεν απαντά τι είδους νίκη περιμένει

Κανείς στη Δύση δεν μας έχει απαντήσει ακόμα τι εννοούν όταν λένε ότι θα μας στηρίξουν μέχρι τη νίκη υποστήριξε ο Alexei Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ και η Δύση διαβεβαιώνουν το Κίεβο πως θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
«Κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει ξεκάθαρα τι σημαίνει η νίκη μας.
Μας λένε: Θα σας στηρίξουμε μέχρι… και τότε η φράση συμπληρώνεται από τη λέξη «νίκη».
Λένε μέχρι τη στιγμή που θα κρίνετε ότι ήρθε η ώρα να πάρετε αποφάσεις.
Αλλά πρέπει να καταλάβουμε.
Αυτοί είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και τότε θα παρακολουθήσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους» είπε ο Danilov.

The Times: Πολύ ισχυρή η ρωσική άμυνα

Η γραμμή άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι πίστευε η Δύση, και ως εκ τούτου η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά με αργό ρυθμό υποστήριξε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Tony Radakin, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με τον Radakin, θα πρέπει να μειωθούν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης βραχυπρόθεσμα.
Όπως λέει, επί του παρόντος υπάρχει στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος φθοράς», στον οποίο χρειάζονται τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική δύναμη για να κερδίσουμε.
«Οι στρατοί κερδίζουν τις μάχες, αλλά η οικονομία και η βιωσιμότητα είναι αυτές που τείνουν να κερδίζουν τους πολέμους» υποστήριξε ο Βρετανός στρατιωτικός.
Ο Radakin υποστήριξε ότι το έργο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιπλέκεται από την έλλειψη στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών αλλά και από την ετερογένεια των όπλων τους, καθώς διαθέτουν όπλα σοβιετικής εποχής αλλά και δυτικού τύπου.
Επιπλέον, επέκρινε το Κίεβο πως άργησε πολύ να πάρει την απόφαση για την έναρξη της αντεπίθεσης.
«Αν κοιτάξετε την αρχή της αντεπίθεσης, υπήρξαν στιγμές που η Ουκρανία ήθελε περισσότερες μονάδες εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Μετά ήρθε η κακοκαιρία και αυτό επηρέασε την αρχή της αντεπίθεσης.
Στη συνέχεια έγινε μια στρατιωτική ανάλυση σχετικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας.
Και αποδείχθηκε ότι ορισμένες από τις ρωσικές άμυνες αποδείχθηκαν ισχυρότερες από ό,τι αρχικά πιστεύαμε» επισήμανε ο Radakin.

Κόλπο ή φόβος

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Rand, φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια επίθεση της Ρωσίας κατά κράτους-μέλους της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Alexey Leonkov διερωτάται για το εάν πρόκειται για μια διαπίστωση που δείχνει φόβο από την πλευρά του ΝΑΤΟ ή πρόκειται για ένα κόλπο, για μια φάρσα προκειμένου η Ρωσία να συρθεί σε μια κλιμάκωση της σύρραξης.
Όπως λέει, αρκετές φορές οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επικαλέστηκαν αρκετούς λόγους για να αναγκάσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει την απάντηση της.
Η έκθεση εξετάζει πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τόσο από τη ρωσική πλευρά όσο και από το Κίεβο, ενώ εξετάζει πιθανά λάθη της Ρωσίας που θα μπορούσαν να την εξωθήσουν να κλιμακώσει, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυρηνικά όπλα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top