GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Τρία «διαγγέλματα» μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες: το Σάββατο (24 Ιουνίου) και έπειτα τη Δευτέρα (26 Ιουνίου) και ξανά την Τρίτη (27 Ιουνίου)… χωρίς να συνυπολογίσει κανείς παράλληλα και τις λοιπές προηχογραφημένες ή μαγνητοσκοπημένες δημόσιες παρεμβάσεις (την Κυριακής, για παράδειγμα). Ακόμη και για έναν ηγέτη που δεν αποφεύγει τις – συχνά πολύωρες – δημόσιες τοποθετήσεις όπως είναι ο Πούτιν, όσα αντιφατικά έλαβαν χώρα στη Ρωσία τις περασμένες ημέρες φανερώνουν σύγχυση αλλά και ανησυχία.

Το περασμένο Σάββατο, με φόντο την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των ανδρών της Wagner, ο Πούτιν παρουσιάστηκε ενώπιον του ρωσικού λαού ως άλλος τσάρος Νικόλαος Β΄, θυμίζοντας στους συμπατριώτες του τα γεγονότα του 1917. Στο διάγγελμά του της 24ης Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για: «ένοπλη ανταρσία», «προδοσία» κατευθυνόμενη από «προσωπικά συμφέροντα», «πισώπλατα μαχαιρώματα», «τρομοκρατικές ενέργειες», «εκβιασμούς» και «θανάσιμες απειλές» η απάντηση στις οποίες θα είναι «κτηνώδης». «Σήμερα η Ρωσία μάχεται άγρια για το μέλλον της… για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της», δήλωσε, καλώντας τους πολίτες να μείνουν ενωμένοι και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μην προσχωρήσουν στις τάξεις των «προδοτών».

Δύο 24ωρα μετά ωστόσο, οι προελαύνοντες στη Μόσχα μισθοφόροι, που κατέλαβαν προσωρινά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ, είχαν αμνηστευθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Τι απέγινε, άραγε, η προδοσία; Όσο για τον ίδιο τον Πριγκόζιν, εκείνος δεν ήταν στη φυλακή αλλά ελεύθερος (πλην όμως εξόριστος) στη Λευκορωσία, όπου ενδέχεται πια να μεταβούν και άλλοι μαχητές της Wagner… με την άδεια του ιδίου του Πούτιν.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους στρατιώτες μας που στάθηκαν εμπόδιο στον δρόμο των ανταρτών… Το θάρρος και η αυτοθυσία των ηρώων πεσόντων πιλότων έσωσαν τη Ρωσία… Στην πλειονότητά τους οι στρατιώτες και οι διοικητές της ομάδας Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες, πιστοί στον λαό και στο κράτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις άρχισαν να εκτυλίσσονται αυτά τα γεγονότα, ελήφθησαν μέτρα για να μην χυθεί αίμα… Σε εκείνους που έκαναν ένα λάθος, έπρεπε να δοθεί μια ευκαιρία να αλλάξουν γνώμη… Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε εκείνους τους στρατιώτες και τους διοικητές της ομάδας Wagner που έλαβαν τη σωστή απόφαση… Σήμερα, έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να υπηρετούν υπογράφοντας σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ή να επιστρέψουν σπίτι τους. Όσοι θέλουν είναι ελεύθεροι να πάνε στη Λευκορωσία. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη συμβολή του στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης», δήλωσε ο Πούτιν στις 26 Ιουνίου, ενώ μια ημέρα μετά, απευθυνόμενος σε περίπου 2.500 μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Ρωσίας εντός του Κρεμλίνου, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους πιλοτές που έχασαν τη ζωή τους (πόσοι ήταν άραγε, επισήμως κανείς δεν ξέρει καθώς δεν έχει ανακοινωθεί) αντιμετωπίζοντας τους στασιαστές.

«Όσοι παρασύρθηκαν στην ανταρσία είδαν ότι ο στρατός και ο λαός δεν ήταν μαζί τους», είπε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που υπερασπίστηκαν τη συνταγματική τάξη.

«Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζεται μανιωδώς με στόχο να ξαναγράψει το αφήγημα αναφορικά με όσα πραγματικά συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν βαριά οπλισμένοι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μόσχα για να σκοτώσουν ή να απομακρύνουν κορυφαίους αξιωματούχους του στρατού, όπως τον επί σειρά ετών έμπιστο υπουργό Άμυνας του Πούτιν, Σεργκέι Σόιγκου», σημειώνει στη δική του ανάλυση ο αμερικανικός ιστοχώρος DefenseOne.

Το αφήγημα ωστόσο πλέον έχει κενά για όσους, βέβαια, είναι πρόθυμοι να τα δουν. Διότι οι μαχητές της Wagner και ο ίδιος ο Γεβγκένι Πριγκοζίν αποχώρησαν από το Ροστόφ όπου είχαν καταλάβει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ωσάν ήρωες, εν μέσω επευφημιών και με ένα μέρος του τοπικού πληθυσμού να τους χειροκροτά, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τα κανάλια της Wagner στο Telegram (AP Wagner) μιλούσαν ανοιχτά και απερίφραστα ακόμη και για την ανατροπή του ιδίου του Πούτιν.

«Ο Pypa (σ.σ. Πούτιν) έκανε τη λάθος επιλογή… Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο. Η σκανδάλη του εμφυλίου πολέμου τραβήχτηκε από τον Pypa (σ.σ. Πούτιν)… ποιος είναι ο κακός σε αυτήν τη σύγκρουση είναι ήδη προφανές. Η Wagner θα βγει νικήτρια», διακήρυτταν στις αναρτήσεις τους οι προπαγανδιστές της Wagner.

Λίγες ώρες νωρίτερα, δε, ο ίδιος ο Πριγκόζιν είχε αποδομήσει παράλληλα και το αφήγημα της ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία που έγινε, όπως είπε, όχι για να προστατευθούν οι «ρωσόφωνοι» της Ουκρανίας από τους «νεο-ναζί» του Κιέβου αλλά για να πλουτίσουν οι προσκείμενες στο Κρεμλίνο ρωσικές ελίτ…

Τι θα γίνει με αυτές τις καταγγελίες του άλλοτε γνωστού ως «σεφ του Πούτιν» ο οποίος, δεν μπορεί, κάτι παραπάνω θα ξέρει για όσα πραγματικά έχουν γίνει στην Ουκρανία καθώς μισθοφόροι της Wagner είχαν αναλάβει ανεπισήμως δράση εκεί ήδη από το 2014, όπως καταγγέλλεται; Απλώς ξεχάστηκαν;

Το αφήγημα, βέβαια, άλλαξε εν τω μεταξύ και από την πλευρά του Πριγκόζιν, ο οποίος τώρα λέει ότι δεν ήθελε να ανατρέψει τον Πούτιν αλλά απλώς να αποτρέψει τη διάλυση της Wagner οι μαχητές της οποίας θα πρέπει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείο Άμυνας προ εβδομάδων, να έχουν ως την 1η Ιουλίου υπογράψει συμβάσεις με το ρωσικό ΥΠΕΘΑ.

Αλλά και ως προς τις σχέσεις που είχε η Wagner με το ρωσικό κράτος ανακύπτουν πια αντιφάσεις. Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ότι αυτή η ομάδα, την οποία όλοι διεθνώς γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ως ιδιωτική, χρηματοδοτούνταν από το ρωσικό κράτος. «Τη συντήρηση της ομάδας Wagner την παρείχε το κράτος.

Χρηματοδοτούσαμε πλήρως αυτήν την ομάδα μέσω του υπουργείου Άμυνας και του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Wagner έλαβε σχεδόν 1 δισ. δολ. από το ρωσικό κράτος το 12μηνο μετά τον Μάιο του 2022.

Ακόμη και ως προς το μέλλον της Wagner ωστόσο, τα πράγματα πια δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς εκείνη ενδέχεται να συνεχίσει, όπως λέγεται, να δραστηριοποιείται στην Αφρική…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top