GuidePedia

0

Προς ρήξη στο ΥΠΕΞ: το πελατειακό σύστημα πάνω από τις εθνικές ανάγκες

Του Σωτήρη Σιδέρη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε στο ΥΠΕΞ ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του και όχι προσωπικότητες με κύρος και επιδραστικότητα, πολιτικούς δηλαδή που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής. Είναι πρωτοφανές εν ενεργεία πρέσβης, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να εγκαταλείπει την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει θέση υφυπουργού, για να δίνει εντολές σε εκείνους απ τους οποίους έπαιρνε οδηγίες μέχρι χθες. Η Παπαδοπούλου είναι ήδη κόκκινο πανί για πλήθος διπλωματών και σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ, επί σειρά ημερών δεν πήγαινε στο γραφείο του, προκειμένου να μην έχει καμία επαφή μαζί της.

Ο πρωθυπουργός ήθελε δικούς του ανθρώπους για να στεγανοποιήσει ακόμη περισσότερο , την διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά του. Και ο Ερντογάν διόρισε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, αλλά τον καλύτερο που θα μπορούσε να έχει, τον Φιντάν, πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τι συμβαίνει στον μηχανισμό του Μητσοτάκη, ο Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά θα αντικαταστήσει τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Πρόκειται δηλαδή για κυριαρχία του πελατειακού συστήματος εις βάρος των εθνικών αναγκών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι υποβαθμισμένο σε βαθμό ανησυχητικό. Άλλο πράγμα ο στενός συνεργάτης και έμπιστος του πρωθυπουργού, άλλο πράγμα ο επαρκής πολιτικός. Η νοοτροπία του πελατειακού συστήματος θριάμβευσε. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο διάστημα θα μείνει εκεί, δεν πρόκειται να κινηθεί προς καμία κατεύθυνση, απλά γιατί δεν μπορεί και γιατί γνωρίζει ότι την εξωτερική πολιτική θα διευθύνει και θα εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Παπαδοπούλου. Αυτό όμως αποτελεί πλήγμα, όχι μόνο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά πλήγμα για τη χώρα.

Ο Ερντογάν αναμένεται να κινηθεί σύντομα. Περιμένει στη Λιθουανία τον Μητσοτάκη για να συζητήσει μαζί του επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών, κάτι που ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η παρελκυστική τακτική, ούτε θα είναι εύκολες οι δικαιολογίες εκ μέρους της Αθήνας, καθώς και οι διεθνείς πιέσεις θα είναι έντονες. 

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα πρέπει να καταλάβει ότι το ΥΠΕΞ θα είναι για την ίδια ένα πολιτικό και ηθικό ναρκοπέδιο, ότι είναι εύκολο να παίρνει εντολές, αλλά είναι δύσκολο να δίνει και κυρίως να παίρνει αποφάσεις.

 O υφυπουργός Κώτσηρας θα έχει αρμοδιότητα την ομογένεια και ο Φραγκογιάννης παραμένει στην οικονομική διπλωματία. Τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή.Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ως υφυπουργός θα έχει τον ουσιαστικό έλεγχο του υπουργείου, τυπικά θα έχει τα ευρωπαικά θέματα και όταν αποχωρήσει ο Γεραπετρίτης θα πάρει τη θέση του ως υπουργός. 

Το υπουργείο Εξωτερικών βράζει στο πελατειακό καζάνι της ΝΔ και μετατρέπεται σε φέουδο . Οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα είναι σύντομα ορατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να προσφέρει ασυλία στο ΥΠΕΞ ή θα αφυπνιστεί μετά την τραυματική εμπειρία της προεκλογικής περιόδου, την τωρινή, όσο και του 2019;

Η πλήρης σύνθεση του ΥΠΕΞ
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top