GuidePedia

0


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερντογάν, ο σταθμός, ο οποίος αποτελεί συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, πρόκειται να αποκτήσει και επίσημα το καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης με τη φόρτωση καυσίμων στις 27 Απριλίου

Ενα βήμα πριν από το να γίνει πραγματικότητα βρίσκεται ο εφιάλτης ενός πυρηνικού ολέθρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου έχει μπει στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του.

Ο σταθμός, μια συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, πρόκειται να αποκτήσει και επίσημα το καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης με τη φόρτωση καυσίμων στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του το καύσιμο να έχει σταλεί πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην πραγματικότητα δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη του 2023, καθώς η τουρκική κατασκευαστική εταιρία Ictas, που έχει αναλάβει το έργο, έχει καθυστερήσει εξαιτίας προβλημάτων στις πληρωμές.

Ο πυρηνικός σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες και θα έχει εγκατεστημένη δύναμη 4.800 μεγαβάτ. Το έργο στο σύνολό του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, ενώ η επένδυση της Rosatom για την κατασκευή του ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια.

Σημειολογικά, ο σταθμός του Ακούγιου θεωρείται το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας της Αγκυρας με τη Μόσχα. Το 2022, ο Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ζητήσει κι άλλη συνεργασία για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, για να αυξηθεί η ενεργειακή κάλυψη της Τουρκίας. «Αν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα εκεί, αυτό θα φέρει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα» είχε δηλώσει ο Ερντογάν, με τον Πούτιν να επιβεβαιώνει πως και η Μόσχα επιθυμεί να προχωρήσει σε τέτοιου είδους συνεργασίες με την Τουρκία.
Η δημιουργία της πυρηνικής εγκατάστασης δεν ανησυχεί μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα

Η δημιουργία της πυρηνικής εγκατάστασης, πάντως, δεν ανησυχεί μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα. Εχουν ήδη εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις για την κατασκευή της, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, κάτι που έγινε σαφές με δραματικό τρόπο κυρίως μετά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Σαμπαχάτ Ασλάν, γενικός γραμματέας των Περιβαλλοντικών Ενώσεων Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Cumhuriyet» δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση τέτοια, που εύκολα μπορεί να επηρεαστεί από ισχυρούς σεισμούς και ρήγματα κοντά στην περιοχή. Τόνισε ακόμη πως το σύστημα ψύξης του σταθμού χτίζεται κοντά στις ακτές και με επιχωματώσεις.

«Οι περιοχές αυτές δονούνται έως και 4 φορές το μέγεθος της δόνησης κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Αυτό καθιστά το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας πιο επικίνδυνο. Αναφέρουν ότι ο σταθμός στο Ακούγιου κατασκευάστηκε για να αντέχει σε σεισμό 9 Ρίχτερ. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους πυρηνικούς σταθμούς είναι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν λόγω της βλάβης του συστήματος ψύξης. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές, όπως η καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Αν ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του σεισμού του Καχραμάνμαρας, θα υπήρχε μια καταστροφή σαν της Φουκουσίμα!», δήλωσε σχετικά.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν έσπευσε να προαναγγείλει την παρουσία του Πούτιν στα εγκαίνια, κάτι που όμως διέψευσε ευγενικά το Κρεμλίνο, λέγοντας πως για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top