Παναγιώτης Νάστος
Η στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς την Ανατολή, αναμένεται να επηρεάσει αφενός θετικά την σύσφιξη των σχέσεων Ριάντ-Άγκυρας, αφού και η Τουρκία ακολουθεί ανάλογη πορεία & αφετέρου αρνητικά τις σχέσεις της Αραβικής χώρας με την Ελλάδα, η οποία είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ
Οχάρτης της Μ.Ανατολής φαίνεται ότι αλλάζει σε βάρος των Αμερικανικών συμφερόντων και του Ισραήλ, αφού μετά την πρόσφατη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με Κινεζική παρέμβαση, το Ριάντ προσχωρεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Η στροφή της Σαουδικής Αραβίας στην Ανατολή
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στο SCO, μια στρατηγική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, θεωρείται ως ένα ακόμη παράδειγμα της σταδιακής στροφής της προς την Ανατολή.
Η χώρα του Κόλπου επιχειρεί επίσης να ενταχθεί στο BRICS Plus.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ως εταίρος διαλόγου την Τετάρτη 29 Μαρτίου, καθιστώντας την, ως την τρίτη αραβική χώρα που το πράττει μετά την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Η απόφαση για ένταξη στην SCO λήφθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον Βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA).
Το καθεστώς εταίρου διαλόγου της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη μέλος της ομάδας στο μέλλον.
Το ζήτημα της ένταξης της Σαουδικής Αραβίας στον οργανισμό συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο Ριάντ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Οι Σαουδάραβες εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον να ενταχθούν στο BRICS Plus, έναν όμιλο που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στο SCO είναι μια ακόμη ένδειξη της σταδιακής απομάκρυνσής της από την εξάρτηση από τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, και μια κίνηση προς την Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση των Global Times.
Η Σαουδική Αραβία είναι από καιρό ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι σχέσεις Ριάντ-Τεχεράνης-Πεκίνου
Η κίνηση ακολουθεί μια συμφωνία προσέγγισης που υπογράφηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, με τη διευκόλυνση των Κινέζων.
Θεωρούμενοι αντίπαλοι για την περιφερειακή ηγεμονία πριν από τη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν τώρα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επτά χρόνια. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να μην παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία μεγαλύτερης πολιτικής και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών στο μέλλον.
Οι Global Times ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επίσης λάβει περαιτέρω μέτρα για να εδραιώσει τους δεσμούς της με την Κίνα.
Η Saudi Aramco υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με κινεζικές εταιρείες για τη δημιουργία κοινού πετροχημικού έργου στο Panjin στην επαρχία Liaoning της Κίνας. Η συμφωνία ανέρχεται σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
SCO και "Οργανισμός Τουρκικών κρατών"
Η SCO ιδρύθηκε το 2001 με μέλη την Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Είναι ο διάδοχος του ομίλου Shanghai Five. Αργότερα, η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν επίσης πλήρη μέλη του πολιτικού και στρατηγικού ομίλου, και το Ιράν πρόκειται να ενταχθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Μέλη παρατηρητές του οργανισμού είναι Λευκορωσία, Μογγολία και Αφγανιστάν, ενώ συνομιλητές είναι η Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και εσχάτως Αίγυπτος και Κατάρ
Ο "Οργανισμός Τουρκικών κρατών" έχει ως 5 μόνιμα κράτη-μέλη που είναι ηΤουρκία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ παρατηρητές είναι το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τα 5 μόνιμα κράτη μέλη του "Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου", ανήκουν μαζί με άλλα κράτη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)
Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο Οργανισμός Τουρκικού Κόσμου, αποτελεί ένα υποσύνολο του Οργανισμoύ Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) , κάτι που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα, στον αγώνα για επικράτηση στην Κεντρική Ασία, μεταξύ Ρωσίας-Κίνας-SCO και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη
Τουρκία και Σαουδική Αραβία
H Τουρκία είναι η ηγέτιδα χώρα του "Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου", οπότε η σύμπλευσή της με τη Ρωσία του Πούτιν, σε συγκερασμό με τις επιδιώξεις της για να καταστεί περιφερειακή δύναμη,η εμβάθυνση των σχέσεων της με τον SCO και η απομάκρυνσή της ολοένα και περισσότερο από ΗΠΑ-ΕΕ δημιουργούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα.
Ο Ερντογάν συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με Ρωσία-Κίνα, κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς, αφού η Τουρκία είναι η μόνη χώρα Παγκοσμίως που ανήκει στο ΝΑΤΟ με το ένα πόδι, ενώ με το άλλο πατάει στον SCO που είναι ουσιαστικά το "ΝΑΤΟ Ρωσίας-Κίνας", εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς το Ιράν και τους SCO και BRICKS, όπου Κίνα και Ρωσία παίζουν ηγετικό ρόλο, σε συγκερασμό με την στροφή της Τουρκίας επίσης στον SCO, διατηρώντας παράλληλα πολύ καλές σχέσεις με Ρωσία-Ιράν, με τις οποίες συνομιλεί και συνεργάζεται για το μέλλον της Συρίας, αλλά και με την Κίνα, δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τις ΗΠΑ-Ισραήλ στην Μ.Ανατολή αλλά και για την Ελλάδα.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Η στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς την Ανατολή, αναμένεται να επηρεάσει θετικά αφενός την σύσφιξη των σχέσεων Ριάντ-Άγκυρας, αφού και η Τουρκία ακολουθεί ανάλογη πορεία και αφετέρου αρνητικά τις σχέσεις της Αραβικής χώρας με την Ελλάδα, η οποία είναι πιστός σύμμαχος τωνΗΠΑ-Ισραήλ.
Η χώρα μας είχε χτίσει φιλικούς και συμαμχικούς δεσμούς με την Σαουδική Αραβία, η οποία είχε στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Κρήτη μετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις μας, ενώ παράλληλα η Ελλάδα είχε στείλει συστοιχία Patriot στην Αραβική χώρα, ενισχύοντας την αντιαεροπορική της άμυνα κατά των drone των Χούτι της Υεμένης.
Από την άλλη ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν σε μακροχρόνια ρήξη με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας λόγω των "αδελφών μουσουλμάνων", εσχάτως έχει κάνει βήματα προσέγγισης με το Ριάντ.
Δημοσίευση σχολίου