GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η τυχόν εκλογή του Κιλιντζάρογλου, θα είχε ως αποτέλεσμα μια περισσότερο δυτικόστροφη πολιτική της Τουρκίας & την επανέναρξη του διαλόγου μαζί μας- Αυτό βέβαια δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση αλλαγή των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει πάρει φωτιά λίγους μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές της 14 Μαΐου, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και αμφιλεγόμενες τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για την μέχρι πρότινος ενωμένη αντιπολίτευση των έξι κομμάτων, που πλέον έχει μεταπέσει σε αυτή των πέντε , μετά την θυελλώδη αποχώρηση του IYI PARTY της Ασκενέρ.

Η διάσπαση της αντιπολίτευσης από την Ασκενέρ

Συγκεκριμένα πέντε από τα έξι κόμματα συνιστώσες της μέχρι πριν λίγες ημέρες ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης, συμφώνησαν στην υποψηφιότητα του Πρόεδρου του CHP Κιλιτσντάρογλου απέναντι σε εκείνη του Ερντογάν στην προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ η Μεράλ Ακσενέρ του Κόμματος İYİ επέμεινε ότι οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ή της Άγκυρας Γιαβάς θα πρέπει να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία.

«Το έθνος μας σας καλεί στο καθήκον», είπε, απευθυνόμενη στους δύο δημάρχους, σημειώνοντας ότι και οι δύο είχαν έναν άνετο προβάδισμα έναντι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.

«Οι προσωπικές φιλοδοξίες έχουν προτιμηθεί από τα συμφέροντα του έθνους μας», είπε, επικρίνοντας ανοιχτά τον Κιλιτσντάρογλου για την προθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές.
Σημειωτέον ότι το İYİ Party είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο μπλοκ των έξι κομμάτων.

Ωστόσο τόσο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου όσο και αυτός της Άγκυρας Γιαβάς απέκλεισαν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας τους για την Προεδρία στις επικείμενες εκλογές , λέγοντας ότι θα στηρίξουν τον αρχηγό του κόμματός τους Κιλιντζάρογλου.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η αντιπολίτευση των πέντε κομμάτων πλέον θα ανακοινώσει τον κοινό της υποψήφιο για την Προεδρία, που αναμένεται να είναι ο Κιλιντζάρογλου, επισήμως στις 6 Μαρτίου.
Ο Ερντογάν ευνοείται

Η διάσπαση της αντιπολίτευσης η οποία μοιάζει να είναι οριστική, είναι μια άκρως ευνοϊκή εξέλιξη για το καθεστώς Ερντογάν , ο οποίος βρισκόταν αντιμέτωπος μετά τους φονικούς σεισμούς με κλίμα λαϊκής οργής στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου.

Οι τουρκικές εκλογές εξελίσσονται πλέον σε αμφίροπη αναμέτρηση και από εκεί πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι ο Ερντογάν θεωρείτο χαμένος σχεδόν σίγουρα, τώρα δεν αποκλείεται ακόμη και η επανεκλογή του.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ στην Τουρκία υπάρχει έντονη λαϊκή δυασρέσκεια στο πρόσωπο του Ερντογάν για την ολιγορία της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τους σεισμούς , η οποία εκφράζεται με την μορφή διαδηλώσεων σε πόλεις και συνθημάτων σε γήπεδα ποδοσφαιρικών ομάδων από οπαδούς αυτών που καλούν τον Τούρκο Πρόεδρο σε παραίτηση , εντούτοις διάφορες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν αντέχει.

Επιπλέον ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει και μηνύσεις από το κουρδικό κόμμα HDP της αντιπολίτευσης, τόσο ο ίδιος όσο και υπουργοί εσωτερικών και άμυνας της κυβέρνησής του.

Εκείνο πάντως που μας προκαλεί έντονη δυσπιστία, είναι κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Ερντογάν να προηγείται, αφού είναι γνωστό ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το καθεστώς του, προέβη σε εκκαθάριση και διώξεις κατά αντιπάλων δημοσιογράφων, καθιστώντας την Τουρκία ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως αναφορικά με την φυλάκιση δημοσιογράφων και έλεγχο των ΜΜΕ από το κυβερνητικό καθεστώς.
Τι αναμένουμε μετά τις 6 Μαρτίου στην Τουρκία

Προφανέστατα μετά τις 6 Μαρτίου αναμένουμε η θερμοκρασία της πολιτικής αντιπαράθεσης Κιλιντζάρογλου-Ερντογάν να εκτιναχθεί στα ύψη.
Έχοντας πλέον το χρίσμα και επισήμως ο Κιλιντζάρογλου και κυρίως τους Ιμάμογλου και Γιαβάς να τον στηρίζουν αναμένουμε να κάνει σκληρή προεκλογική εκστρατεία κατά του Ερντογάν.

Η διατήρηση των δύο δημάρχων στην θέση τους μέχρι τις εκλογές, περιορίζει πάρα πολύ τις πιθανότητες διεξαγωγής νοθείας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, κάτι που φοβόταν η τουρκική αντιπολίτευση, αφού στα δημοτικά τους συμβούλια την πλειοψηφία έχει το ΑΚΡ του Ερντογάν.

Ήδη μια γεύση το τι θα ακολουθήσει πήραμε από την τουρκική βουλή, όπου πρόσφατα βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν ευρεία αναφορά στην οικειοθελή παραίτηση του τέως πλέον Υπουργού Μεταφορών Καραμανλή με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ασκώντας δριμύτατη κριτική για την στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, όπου δεν παραιτήθηκε κανείς για τους σεισμούς, αν και σε αυτούς σκοτώθηκαν 45000 και πλέον Τούρκοι πολίτες.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επιχαίρει για τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι θα νικήσει για μια ακόμη φορά τον πολιτικό του αντίπαλο Κιλιντζάρογλου, τον οπίο έχει νικήσει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν.

Πως θα επηρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τυχόν επανεκλογή Ερντογάν θα καταστήσει περισσότερο ζωτικής σημασίας χώρα την Ελλάδα για τις ΗΠΑ πρωτίστως και ΕΕ δευτερευόντως, αφού εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποστασιοποιηθεί περισσότερο από την Δύση, ενεργώντας αυτόνομα και απρόβλεπτα.

Αυτό το απρόβλεπτο και αυτόνομο του Ερντογάν είναι ωστόσο κατά την άποψή μας ,που θα μεγιστοποιήσει την απειλή για την χώρα μας, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος μας.

Τουναντίον τυχόν εκλογή του Κιλιντζάρογλου, θα είχε ως αποτέλεσμα μια περισσότερο δυτικόστροφη πολιτική, την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ και την επανέναρξη του διαλόγου μαζί μας, που ο Ερντογάν μονομερώς διέκοψε και καλύτερες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτό βέβαια δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση αλλαγή των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας, αφού σε πολλά Ελληνοτουρκικά ζητήματα ο Κιλιντζάρογλου εμφανίζει τις ίδιες και ακόμη ποιό ακραίες θέσεις με αυτές του Ερντογάν, ωστόσο η νέα τουρκική κυβέρνηση εκτιμούμε ότι θα ήταν περισσότερο προβλέψιμη και ελεγχόμενη από Συμμαχικές χώρες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top