GuidePedia

0

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις επαφές σημείου, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή για διάλογο.

Ιωάννης Χάρχαρης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, επιβεβαίωσε τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ρωσικές αρχές είναι αδύνατες, έως ότου επιστραφούν τα εδάφη που έχασε υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πολλές πηγές στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον πιέζει τώρα τον Ζελένσκι σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε εμπιστευτικές συνομιλίες με κορυφαίους βοηθούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην χρησιμοποιεί πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολίασε τις πληροφορίες για επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, τις οποίες επιβεβαίωσε και επίσημα ο Λευκός Οίκος .

Το ρωσικό υπουργείο είπε ότι «Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις επαφές σημείου, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή για διάλογο», γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.



Ποιος είναι ο σκοπός των Αμερικανών;

Διαρροές ότι, σε αντίθεση με την επίσημη θέση των χωρών του αντιρωσικού συνασπισμού, η συζήτηση για μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, έπεσαν σχεδόν ταυτόχρονα, σαν να είχε «σκάσει βόμβα». Μερικές φορές, αυτό μιλάει υπέρ του συντονισμένου χαρακτήρα της δράσης, ότι οι «διαρροές» οργανώθηκαν σκόπιμα.

Ταυτόχρονα, η «ιδιωτική φύση» τους μετατράπηκε σε συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων: από τη ρωσική πλευρά, αυτοί είναι υποτίθεται ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο βοηθός του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και από την αμερικανική πλευρά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Τα μέσα ενημέρωσης άλλων μεγάλων δυτικών χωρών, κατά κάποιο τρόπο γέμισαν ξαφνικά με υλικό με θέμα τις «διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις». Το πιο δυνατό δημοσιεύτηκε, ίσως, στην εφημερίδα La Repubblica, ένα από τα κορυφαία έντυπα της Ιταλίας.

«Εκεί, το ζήτημα της έναρξης διαλόγου για την ειρήνη συνδέθηκε με το ζήτημα της μοίρας της Χερσώνας, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταλάβουν την πόλη, οι διαπραγματεύσεις μπορούν πραγματικά να ξεκινήσουν», αναφέρει.

Η Washington Post, πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι ελιγμοί είναι απαραίτητοι για να θεραπεύσει η αμερικανική κυβέρνηση τις διασπάσεις με τους συμμάχους στην Ευρώπη.

Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πληρώνει πολύ περισσότερα για έναν οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αξίζει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, η ενότητα της Δύσης είναι μάλλον ο τομέας ευθύνης του Μπλίνκεν. Και η δουλειά του Σάλιβαν, είναι περισσότερο να διασφαλίσει ότι η κλιμάκωση είναι διαχειρίσιμη και δεν οδηγεί σε πραγματική απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Τι είναι τότε ρεαλιστικό;

Ίσως στόχος είναι να παγώσει η σύγκρουση για μια ορισμένη περίοδο, για παράδειγμα, για έξι μήνες. Για μισό χρόνο νωθρών συγκρούσεων, βομβαρδισμών και δολιοφθορών με φόντο εξίσου νωθρές διαπραγματεύσεις. Τότε όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό: οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα νοτιοανατολικά και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα προχωρήσουν περαιτέρω στην περιοχή Donbass, Zaporozhye, Kherson (και γενικά - όπου είναι δυνατόν).

Η Ρωσία θα περνούσε αυτούς τους έξι μήνες για την κατασκευή οπίσθιων οχυρώσεων στη νέα γη, έτσι ώστε η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ένα μέρος, να μην απειλήσει με τέτοιες συνέπειες όπως στην περίπτωση του Izyum.
 

Για τη Δύση, μια τέτοια «ανάσα» είναι ενδιαφέρουσα όσον αφορά τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων κλιμακώσεων, που πρέπει να επιδιώξει ο Σάλιβαν και τον περαιτέρω σχεδιασμό, γιατί μέχρι στιγμής όλα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία δεν έχει «καταρρεύσει», δεν έχει «παραδοθεί», δεν έχει αποσυρθεί από τη σύγκρουση.

Φυσικά, η παύση θα χρησιμοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, για να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά όχι σύμφωνα με το ουκρανικό σχήμα «μας δίνετε αυτό που ζητάμε και μην ανακατεύεστε».

Έτσι, τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Δύσης ως προς την οργάνωση μιας «ανάπαυσης», μπορεί να συμπίπτουν κατά έναν περίεργο τρόπο. Τα μαζικά χτυπήματα στα ουκρανικά ηλεκτρικά δίκτυα από ρωσικά Kalibr και drones, ωθούν μάλλον το Κίεβο «σε επιχειρησιακή παύση παρά σε μια προσπάθεια εισβολής στη Χερσώνα, την πιθανότητα της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξετάζουν τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Για τις αρχές της Ουκρανίας, ένα τέτοιο «πάγωμα» φέρνει επίσης οφέλη (θα σώσουν τους ανθρώπους και θα φροντίσουν τον εαυτό τους) όσο και να διορθώσουν κάποια προβλήματα.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αναμένουμε να συνεχιστεί η μάχη για την Χερσώνα, αλλά -που είναι επίσης παράδοξο- αυτό δεν είναι απαραίτητα άσχημα νέα. Πρώτον, πρέπει να κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα της μάχης. Δεύτερον, η άποψη ότι η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της χρειάζονται μια ανάπαυλα αρκετών μηνών, είναι επίσης αρκετά αμφιλεγόμενη. Τουλάχιστον λόγω του γεγονότος ότι, η μετάβαση του καιρού στον χειμώνα ενισχύει, στο πλαίσιο της σύγκρουσης, τον στρατό που ελέγχει τον ουρανό σε μεγαλύτερο βαθμό, και αυτός είναι ο ρωσικός στρατός», καταλήγει το ρωσικό ΜΜΕ. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top