
Οι ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ, θα κρίνουν τις αντοχές της διοίκησης Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, αλλά και τη θέση του πρώην προέδρου Τραμπ στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής και της Γερουσίας και τα επόμενα δύο χρόνια διακυβέρνησης να γίνουν δυσκολότερα για τον πρόεδρο Μπάιντεν που δεν θα έχει την στήριξη του Κογκρέσου.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κρίνονται και οι 435 έδρες, ενώ στην Γερουσία οι 35 από τις 100 έδρες. Επίσης ψηφοφορία διεξάγεται για δεκάδες κυβερνήτες, γραμματείς πολιτειών και γενικούς εισαγγελείς. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος αλλά και της πόλωσης, είναι το γεγονός ότι 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, (επιστολικά) συμμετοχή που θεωρείται υψηλότερη από την συμμετοχή στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές, στο μέσον της θητείας Τραμπ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν οριακά την πλειοψηφία και στη Γερουσία.

Στη Γερουσία η μάχη μπορεί να κριθεί στην μία (1) έδρα και γι’ αυτό δόθηκε σκληρή μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή σε τέσσερις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο (Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα). Στην Πενσιλβάνια ο δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν δίνει μάχη με τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, στενό φίλο του Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Οζ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις προπορεύεται ελαφρώς, αλλά δεν αποκλείεται η διαφορά να υπερκαλυφθεί από τον Φέτερμαν, στο νήμα.
Στην Αριζόνα ο δημοκρατικός Μαρκ Κέλι προπορεύεται ελαφρά του ρεπουμπλικάνου Μπλέικ Μάστερς, με διαφορά όμως μικρότερη της μίας μονάδας. Στην Αριζόνα η δημοκρατική Κορτέζ Μάστο φαίνεται πως έχει πάρει προβάδισμα περίπου 2-3 μονάδων από τον ρεπουμπλικάνο Άνταμ Λάξαλτ, ενώ στην Τζόρτζια ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ εκτιμάται ότι θα πάει ψήφο με ψήφο με τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Χέρσελ Γουόκερ.

Η οικονομική κρίση και ο πόλεμος
Κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι διαδραματίζει η οικονομική κρίση και σύμφωνα με το CNN και το CNBC ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, ενδέχεται να επιφέρει ακόμα και συντριπτικό πλήγμα στην διοίκηση Μπάιντεν, καθώς το κόστος ζωής έχει επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα στα οποία πόνταραν πολιτικά οι Δημοκρατικοί. H δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το προεκλογικό κλίμα, όπως παραδέχθηκαν τα επιτελεία και των δύο κομμάτων ήταν πολωμένο όσο ποτέ άλλοτε και η συνέχεια δεν θα είναι διαφορετική, σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές. Όπως ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε στις προεκλογικές του εμφανίσεις, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στα μέσα του μήνα, δεν αποκλείεται όμως να το κάνει και νωρίτερα, εάν το αποτέλεσμα είναι βαρύ για τον Μπάιντεν.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.