Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης που δεν έχει στόχο να ελέγξει την αγορά από την αισχροκέρδεια αλλά να φτιάξει το «καλάθι του φτωχού» σε συνεργασία με τα σούπερ-μάρκετ και βιομήχανους τροφίμων, ρίχνει στάχτη στα μάτια ότι δήθεν θα συγκρατήσουν τις τιμές αλλά στο τέλος της ημέρας η «τσέπη» των οικογενειών θα δείξει την αλήθεια…
«Σαμπάνιες» που ο πληθωρισμός «έπεσε» στο 9,8% …στα ράφια οι τιμές στο ταβάνι! Μιλάμε για κάτι δεκαδικά, μόνο έκτακτο δεν έβγαλαν! Ο σανός προσφέρεται τζάμπα σε όλες τις ζώνες ενημέρωσης!
Και μάλιστα σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, γεωπολιτική και ασφάλειας μέχρι ενεργειακής και πληθωρισμού, που αποτελούν κρίση ενός καπιταλιστικού συστήματος που αιχμαλώτισε την πολιτική στον οικονομισμό και φτάσαμε στο σημείο όπου το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο για να επιβιώσει, φοράει «σοσιαλιστική προβιά» και μοιράζει επιδόματα για να στηρίξει αυτούς που το ίδιο φτωχοποιεί. Και όπως συμβαίνει στις κρίσεις ο στόχος είναι η αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς, καθώς τα στοιχεία δείχνουν το άνοιγμα της ψαλίδας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι με αφορμή την πανδημία υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού θεσμικού περιεχομένου για απευθείας αναθέσεις -7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς- και πως τώρα «βλέπουμε να σκάνε σα χειροβομβίδες μια μετά την άλλη σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού και νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος». Και πολλές φορές η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται υπερβολική αλλά όταν «σκάνε» οι «Πάτσηδες» που μεγαλουργούν οι πολίτες έχουν μπροστά τους το παράδειγμα.
Αλλά παράλληλα «κατεδαφίζουν» το ΕΣΥ και την Παιδεία αφαιρώντας τον «Δημόσιο» και «Δωρεάν» χαρακτήρα τους. Πέρα από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια που απειλούν την ελληνική οικογένεια, ορατός είναι και ο κίνδυνος για πανάκριβη υγεία και παιδεία.
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη η αλήθεια είναι ότι, οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων παραμένουν στα ύψη, με τις ανατιμήσεις να σκαρφαλώνουν και πάνω από 300%.
Όλα δείχνουν ότι οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου θα αυξηθούν 30 με 40% τον Δεκέμβριο (133,4 ευρώ) και τον Ιανουάριο (141,2 ευρώ).
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία:
-Η φτώχεια στην χώρα μας αγγίζει το 29,5% αυξημένη κατά 0,6% σε σχέση με το 2020.Η χώρα μας έρχεται δεύτερη στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας.
- Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δαπανούν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα από το 2021.
Σύμφωνα με την ETUC (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ), οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξοδεύουν δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να πληρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα (όχι τους λογαριασμούς αλλά τις αυξήσεις τους), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ξοδεύουν λιγότερα από έναν κατώτατο μισθό.
Την ώρα που ακόμα ένα κακόγουστο σόου εξελισσόταν, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα.
Την εξελισσόμενη συρρίκνωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων:
- Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%.
- Από τον Απρίλιο 2022 και ύστερα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19% (τον Σεπτέμβριο 19,2%).
- Το α’ τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ενώ η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.
- Το α’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης που δεν έχει στόχο να ελέγξει την αγορά από την αισχροκέρδεια αλλά να φτιάξει το «καλάθι του φτωχού» σε συνεργασία με τα σούπερ-μάρκετ και βιομήχανους τροφίμων ρίχνει στάχτη στα μάτια ότι δήθεν θα συγκρατήσουν τις τιμές αλλά στο τέλος της ημέρας η «τσέπη» των οικογενειών θα δείξει την αλήθεια…
Δημοσίευση σχολίου