GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που έχει αναπτύξει την ικανότητα εξαγωγής μετάλλων από σπάνιες γαίες σαμαρίου και κοβαλτίου

Το Πεντάγωνο, σταμάτησε προσωρινά να δέχεται παραδόσεις του F-35 που κατασκευάστηκαν από τη Lockheed Martin , αφού διαπίστωσε ότι ένα κράμα που χρησιμοποιείται σε μαγνήτες στις αντλίες στροβιλομηχανών του τζετ, παρήχθη στην Κίνα.

Η στροβιλομηχανή F-35, η οποία κατασκευάζεται από τη Honeywell , παρέχει ισχύ για την εκκίνηση του κινητήρα και κατά τη συντήρηση του εδάφους. Η Honeywell, ενημερώθηκε από τον προμηθευτή της αντλίας λιπαντικού ότι, ένας από τους προμηθευτές μαγνητών της, είχε χρησιμοποιήσει ένα κράμα κοβαλτίου και σαμαρίου που κατασκευάζεται στην Κίνα.

Κινέζοι αναλυτές, επιβεβαίωσαν στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης Global Times, ότι η εξάρτηση από κινεζικά προϊόντα σπάνιων γαιών μπορεί να φέρει τον αμερικανικό στρατό στα «πόδια» της Κίνας όποτε το επιθυμεί.

Το Πεντάγωνο, ανέστειλε προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αφού ανακάλυψε ότι ένας μαγνήτης στη στροβιλομηχανή της Honeywell, κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα κράμα κοβαλτίου και σαμαρίου που αναπτύχθηκε στην Κίνα. Ένας έλεγχος, αποκάλυψε ότι το κινεζικό κράμα υπάρχει και στα 825 F-35 που παραδόθηκαν μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από παραλλαγή ή αγοραστή.



Το περασμένο Σάββατο, ένα μήνα αφότου τα F-35 καθηλώθηκαν, ο υφυπουργός Άμυνας για την απόκτηση και τη διατήρηση, William LaPlante, υπέγραψε μια παραίτηση για να επιτρέψει την επανέναρξη των παραδόσεων. Ο LaPlante είπε ότι, ήταν ικανοποιημένος ότι το κράμα κινεζικής κατασκευής δεν ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια, ενώ η έγκαιρη παραλαβή των αεροσκαφών ήταν ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει το F-35, και η Honeywell, η οποία κατασκευάζει την αντλία στην οποία χρησιμοποιείται το κράμα κοβαλτίου και σαμαρίου, ανέφεραν ότι το κινεζικό κράμα δεν παρουσιάζει κίνδυνο ασφάλειας που θα μπορούσε να εκθέσει το stealth jet σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή άλλες κακοτεχνίες και έχει ήδη εντοπιστεί, μια εναλλακτική πηγή για το κράμα.

Οι Global Times αναφέρουν ότι, ανεξάρτητα από το τι θα μπορούσαν να πουν το Πεντάγωνο και οι προμηθευτές του για την εύρεση εναλλακτικών προμηθειών, το περιστατικό των F-35 αποδεικνύει ότι ο αμερικανικός στρατός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για σπάνιες γαίες, όπως και οι δυτικές γραμμές παραγωγής μη στρατιωτικών.

Η Κίνα κατέχει ηγετικό πλεονέκτημα στην παραγωγή μαγνητών σπάνιων γαιών και η προσπάθεια των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τις εισαγωγές κραμάτων προέλευσης Κίνας από στρατιωτικό εξοπλισμό, είναι σχεδόν «αδύνατη αποστολή», τόσο από βραχυπρόθεσμη όσο και από μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ένας διευθυντής μιας κρατικής επιχείρησης σπάνιων γαιών στο Ganzhou, στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας με το επώνυμο Yang, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που έχει αναπτύξει την ικανότητα εξαγωγής μετάλλων από σπάνιες γαίες σαμαρίου και κοβαλτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το μεσαίο προϊόν οξείδιο του σαμαρίου κατασκευάζεται σχεδόν 100 τοις εκατό σε κινεζικά εργοστάσια. Επίσης, αντιπροσωπεύουμε πάνω από το 70 τοις εκατό του τελικού προϊόντος μαγνήτη σπάνιων γαιών σαμάριου-κοβαλτίου. Πώς μπορεί η Ουάσιγκτον να αφαιρέσει κινεζικά προϊόντα σπάνιων γαιών από τα τζετ της σε ένα τέτοιο σενάριο;» είπε ο Γιανγκ.

Σύμφωνα με τον Yang, οι μαγνήτες νεοδυμίου που κατασκευάζονται στην Κίνα – ένας άλλος κύριος τύπος μαγνητών σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ηλεκτρικά μηχανήματα για μια σειρά ηλεκτρονικών προϊόντων – αντιπροσωπεύουν επίσης το 85 τοις εκατό του παγκόσμιου μεριδίου, ένα άλλο στοιχείο που δείχνει τη συντριπτική θέση της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανία σπάνιων γαιών.

Η κινεζική κομμουνιστική εφημερίδα πρότεινε ότι, το Πεκίνο θα πρέπει «να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής πιο αυστηρών ελέγχων στις εξαγωγές προϊόντων σπάνιων γαιών», ειδικά εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιμένει να τα χρησιμοποιεί για «στρατιωτικούς σκοπούς που θα μπορούσαν να βλάψουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας».

Αυτό οδήγησε σε μια αρκετά άμεση απειλή για συμβιβασμό των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού, εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στα σχέδια της Κίνας για την Ταϊβάν, όπως δυσοίωνα σημείωσαν οι Global Times , η Lockheed Martin έχει ήδη «τιμωρηθεί από την Κίνα για πώληση όπλων και εξοπλισμού στο νησί».

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στη Lockheed Martin και τη Raytheon τον Φεβρουάριο, αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 100 εκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμού μηχανικής και συντήρησης πυραύλων στην Ταϊβάν. Ο εξοπλισμός, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot που αγοράστηκαν από την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο, κατήγγειλε την πώληση και αιτιολόγησε τις κυρώσεις του, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια γλώσσα σχετικά με τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων για να διαφυλάξει σθεναρά την κυριαρχία και τα συμφέροντά του στην ασφάλεια», ανέφερε η Global Times.

Η Κίνα, γίνεται όλο και πιο επιθετική όσον αφορά τη χρήση της κυριαρχίας της στην αγορά σπάνιων γαιών, για να υποχρεώσει την υπακοή στη γεωπολιτική της ατζέντα. Τον Μάιο, καθώς οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώθηκαν, οι Κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες απείλησαν να διακόψουν τις προμήθειες σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

«Το γεγονός είναι ότι, τα στοιχεία σπάνιων γαιών δεν είναι πολύ σπάνια. Υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο. Ο μόνος λόγος που η Κίνα έχει επί του παρόντος σχεδόν μονοπώλιο, είναι επειδή η διύλιση αυτών των στοιχείων είναι πολύ δύσκολη για το περιβάλλον και οι πλουσιότερες οικονομίες, προτιμούσαν να φορτώσουν τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή στην Κίνα, όπου μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρχε μικρή ανησυχία», εξήγησε το Forbes.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top