GuidePedia

0

Προς ανάφλεξη σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Αν.Τουρκία. Ο Ερντογάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των BRICS/SCO.

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόταση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Θράκη. Η απόφαση μετατροπής της Τουρκίας στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της περιοχής είχε συμφωνηθεί παρασκηνιακά μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν.

Η ΕΕ, η Γαλλία και άλλες χώρες μπορεί να απέρριψαν αμέσως την ρωσοτουρκική πρόταση αλλά αυτό έχει λίγη σημασία.

Η Τουρκία έχει κόψει κάθε επαφή με τη Δύση και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών που ανήκουν ή που θα ενταχτούν στους BRICS καθώς και τον άξονα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης SCO.

Η ρωσοτουρκική πρόταση περί κόμβου αερίου στην Θράκη δεν είναι τόσο αθώα ούτε τόσο απλή. Ρωσία και Τουρκία θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους και να τροφοδοτούν ενεργειακά τις χώρες των Βαλκανίων. Βουλγαρία, Σερβία, Σερβική Δημοκρατία της Β-Ε, Μαυροβούνιο, Σκόπια, φτάνοντας μέχρι Ουγγαρία-Αυστρία και, ξανά, Γερμανία.

Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν τρεις τρόποι:Είτε συμφωνεί η Βουλγαρία μέσω της οποίας θα συνεχίσει να διέρχεται ο αγωγός. Κατά συνέπεια η απόφαση θα εγκριθεί από ΕΕ και άρα ΝΑΤΟ, κάτι απίθανο.
Είτε η Ρωσία και Τουρκία θα εκβιάσουν την ΕΕ με λουκέτο στους αγωγούς μέσω Αζερμπαϊτζάν, TANAP, TAP
Γ’ Βαλκανικός Πόλεμος και επανακαθορισμός των ζωνών επιρροής μαζί με νέα ανάφλεξη στον Καύκασο.
Παράλληλα θα πρέπει να θαφτεί με κάθε τρόπο ο East-Med καθώς θα είναι ανταγωνιστικός του TurkStream

Προς το παρόν, τον ρωσοτουρκικό άξονα συμφέρει ένα λουκέτο στον TurkStream εν μέσω χειμώνα ώστε το θέμα να επανεξεταστεί αργότερα υπό το βάρος της ενεργειακής πίεσης σε πολλές χώρες.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα πλέον για την Δύση είναι η Τουρκία και όχι ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει “στρίψει τελείως το καράβι” προς την Ευρασία και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με αλλαγή προέδρου. Συνεπώς απομένουν δύο επιλογές για την Δύση:Ήττα της Τουρκίας σε ελληνοτουρκική σύρραξη και έναρξη διαδικασίας αποδόμησης του τωρινού κράτους
Ανάφλεξη του κουρδικού Ζητήματος στην Αν. Τουρκία. Τα προεόρτια έχουν ήδη ξεκινήσει από το Ιράν και συνεχίζονται στο Βόρειο Ιράκ.

Εκτίμηση μας είναι ότι αυτά δύο θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα.

Ο Ερντογάν δέχτηκε την πρόταση Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στην Ανατολική Θράκη του «κόμβου αερίου» που προτείνεται από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Δώσαμε, με τον κ. Πούτιν, στο υπουργείο μας Ενέργειας και στο σχετικό θεσμό στη Ρωσία, την εντολή να εργασθούν από κοινού», δήλωσε ο Ερντογάν αναφορικά με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου χθες, Πέμπτη, συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης πως «οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως. Δεν θα υπάρξει αναμονή στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ενδεχόμενος κόμβος μπορεί να κατασκευαστεί στη βορειοδυτική τουρκική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.

Ο Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση στην ερώτηση, αναφέροντας πως «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως ο πιο σημαντικός τόπος», αναφερόμενος στην Ανατολική Θράκη.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής».

«Δεν θα υπάρξει αναμονή», ανέφερε ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να γίνει ενεργειακός κόμβος.

Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής όπου είναι το καταλληλότερο μέρος. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής.

Το Υπουργείο Ενέργειας μας και οι Φυσικοί Πόροι και η ρωσική πλευρά θα κάνουν τη δουλειά και θα μας την παρουσιάσουν, και μετά θα έχουμε κάνει το βήμα. Θα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε εδώ. Σήμερα πήραμε γρήγορα την απόφαση».

Τί λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύει την [Ανατολική] «θράκη» ως τον καταλληλότερο τόπο εγκατάστασης του κόμβου φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει στο μέλλον με τον Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ίδρυση μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε: «ελπίζω να το ιδρύσουμε όπου είναι το καταλληλότερο μέρος».

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, «Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη», είπε: «Πώς θα έβλεπε η Τουρκία ένα τέτοιο έργο; Κάποιοι ειδικοί άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους ότι το έργο θα μπορούσε να συνεπάγεται ειρήνη».

«Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση μιας πιο σταθερής περιφερειακής πολιτικής; Και πιο πρόσφατα, ο Πούτιν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του Turkish Stream. Υπάρχει πραγματικά τέτοια ανησυχία, ποια είναι τα μέτρα της Τουρκίας;», γράφει το Αnadolu.

Ο γαλλικός Τύπος κατακεραυνώνει τη συμμαχία Πούτιν-Ερντογάν

Ο γαλλικός Τύπος έχει ξεσπαθώσει από χθες ενάντια στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δημιουργία «ενεργειακού κόμβου» με επίκεντρο την Τουρκία.

Στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης διπλωματικών κύκλων προσκείμενων στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία –που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη– «δεν έχει νόημα, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», ο σημερινός γαλλικός Τύπος είναι μάλλον επικριτικός ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν.

Κατά την εφημερίδα Le Figaro, η πρόταση Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, για δημιουργία «κόμβου φυσικού αερίου» θα μπορούσε να μοιάζει με ένα νέο ελιγμό του υβριδικού πολέμου, που διεξάγει η Μόσχα κατά της Δύσης, καθώς οι κυρώσεις, αλλά και οι πρόσφατες διαρροές, που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, επηρεάζουν σοβαρά τις ρωσικές παραδόσεις στην Ε.Ε.

Χαρακτηρίζοντας την έκκληση της Άγκυρας για εκεχειρία – που έγινε πριν από τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν – «άκαιρη», δεδομένης της δήλωσης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελενσκι, σε ομιλία του, κατά την έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 την Τρίτη, ότι δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, η Le Figaro αναφέρει πως είναι σαφές, ότι «η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση λόγω οικονομικών συμφερόντων».

Η Άγκυρα εξαρτάται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ο Ερντογάν επιθυμεί να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα για να βοηθήσει την τουρκική οικονομία που είναι σε κακή κατάσταση πριν από τις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, τονίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με παρατηρητές, οι ολοκληρωμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες του στοχεύουν κυρίως στο να επιδείξει την επιρροή του στα μάτια των Τούρκων ψηφοφόρων και να εμφανίζεται ως ουσιαστικός περιφερειακός παράγοντας.

Από την πλευρά της η εφημερίδα La Tribune σημειώνει ότι ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβουν την καλή τους συνεννόηση. Αυξάνουν τις συναντήσεις και τις συνομιλίες τους, επιβεβαιώνοντας κάθε φορά τη δύναμη των οικονομικών τους δεσμών, σχολιάζει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως η χθεσινή τους συνάντηση στην Αστάνα ήταν η τέταρτη, μέσα σε τρεις μήνες.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε κυρίως την τηλεοπτική συνομιλία για να προτείνει στον Τούρκο ομόλογό του τη δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία.
«Όχι» από Μακρόν για ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία

Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία Πούτιν-Ερντογάν για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία βρίσκει ήδη αρνητικές απαντήσεις στην ΕΕ και συγκεκριμένα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο «κόμβος αερίου» για την Ευρώπη, που προτείνεται από τον Πούτιν, δεν έχει «κανένα νόημα» την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αντέδρασε από την πλευρά του χθες το βράδυ το Παρίσι.

«Δεν έχει για εμάς κανένα νόημα να δημιουργηθούν νέες υποδομές οι οποίες θα επέτρεπαν να εισάγουμε περισσότερο ρωσικό αέριο», υπογραμμίσθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.






πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top