GuidePedia

0


Το σχέδιο του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ (1949-1953) Ντιν Άτσεσον, γνωστό και ως «διπλή ένωση» («double enosis»), προέβλεπε τη διχοτόμηση και ενσωμάτωση περίπου 60% της Κύπρου στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας που θα ανήκε στην Τουρκία (τουρκική στρατιωτική βάση) ενώ η Τουρκία ως επιπλέον αντάλλαγμα θα έπαιρνε το σύμπλεγμα Μεγίστης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αππέριψε το αρχικό σχέδιο και ο Άτσεσον αντιπρότεινε η Τουρκία να κρατήσει την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια αλλά η Αγκυρα απέρριψε την νέα πρόταση. Μισό αιώνα μετά από το ναυάγιο του σχεδίου Άτσεσον, οι Αμερικάνοι επανήλθαν με την νέα εκδοχή του και δημιούργησαν τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης.

Η παγίδα Άτσεσον

Στο βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη "ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός είναι η στάση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα συνεκμετάλλευσης-συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προσπαθούν διαχρονικά να εκχωρηθεί ένα τμήμα του ορυκτού πλούτου στην Τουρκία. Ακριβώς σε αυτό αποσκοπούσε το σχέδιο Άτσεσον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σχέδιο ήταν πολύ προσεκτικά μελετημένο. Οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι το Καστελλόριζο αποτελεί κομβικό πρόβλημα αλλά και "χρυσόμαλλο δέρας". Διαπίστωσαν ότι χωρίς το Καστελόριζο η Τουρκία αποκόπτεται τελείως από την Αν. Μεσόγειο αλλά και τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής τα οποία από τότε είχαν εκτιμήσει και μεθοδεύονταν τον διαμοιρασμό τους (1, 2, 3, 4, 5). Μετά ακριβώς από 50 χρόνια από το σχέδιο Άτσεσον οι Αμερικάνοι εξέδωσαν τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν.


Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Ο Χάρτης Μπάιντεν

Ο "προφητικός" χάρτης Μπάιντεν (πρώτος ανέδειξε ο Μάριος Πούλλαδος Σημερινή Κύπρου, 11/06/2019), ο οποίος χαρτογραφήθηκε από κρατικούς χαρτογράφους και διπλωμάτες ειδικούς σε θέματα ενέργειας υπό τις οδηγίες του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Bureau of Energy Resources). Μερικά από τα βασικά στοιχεία του χάρτη είναι:

-Αποτυπώνει λεπτομερώς τα νοτιοανατολικά όρια της υποτιθέμενης "τουρκικής υφαλοκρηπίδας" όπως κατατέθηκαν στον ΟΗΕ (18/05/2020), πλην των προβλέψεων του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου.
-Δεν αποτυπώνει τον αγωγό EastMed αλλά προβλέπει αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας που αποτελεί πάγιο αίτημα/επιδίωξη της γείτονος.
 
-Εξαφανίζει την επίρρεια του συμπλέγματος Μεγίστης στην ΑΟΖ, χαρίζει δηλαδή στην Τουρκία όλη την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο (περιοχή στην οποία το Oruc Reis προέβη σε έρευνες το 2020 και δεν συμπεριλήφθηκε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ), ή παρουσιάζει το σύμπλεγμα εντός τουρκικής επικράτειας.
 
-Παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις προσάρτησης των κατεχομένων.


Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν (με απαλοιφή του υπομνήματος για λόγους ευκρίνειας) με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πλησίον του σημείου Α' ο 28ος Μεσημβρινός. Πηγή: slpress.gr

Ομοιότητες του χάρτη Μπάιντεν με το σχέδιο Άτσεσον:

-Είναι πρόδηλο ότι ο χάρτης Μπάιντεν εκχωρεί στην Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού ή ακόμη και το ίδιο το σύμπλεγμα Μεγίστης, όπως ακριβώς στόχευε και το σχέδιο Άτσεσον.
 
-Ο χάρτης Μπάιντεν έχει ενδείξεις προσάρτησης των κατεχομένων οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στην Καρπασία, οπως προέβλεπε και το διχοτομικό σχέδιο Άτσεσον (σε μικρότερη κλίμακα μεν αλλά το σχέδιο προτάθηκε 10 χρόνια πριν το 1974). Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Τουρκία εμμένει στη λύση των δύο κρατών η οποία θα αποτελέσει προστάδιο της προσάρτησης. Διευκρινίζεται ότι ο χάρτης Μπάιντεν γνωστοποιήθηκε στον τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν μεταξύ 2015-2017.
 

Χάρτης Μπάιντεν - ενδείξεις προσάρτησης κατεχόμενων. Με κόκκινη σκίαση η "εν δυνάμει ΑΟΖ" των κατεχομένων (χωρίς αιγιαλίτιδα ζώνη!). Με κίτρινο κύκλο ένας νοητός διάδρομος/γέφυρα που την ενώνει με την ακτογραμμή/γραμμή βάσης της ηπειρωτικής Τουρκίας. Πηγή: slpress.gr

Ο χάρτης Μπάιντεν στο τελικό στάδιο υλοποίησης

Ο εμπνευστής του εν λόγω χάρτη, ο οποίος εικάζεται ότι είχε συνταχθεί το 2014, αν όχι νωρίτερα (1, 2), ο Άμος Χόκσταϊν (με το ενδιαφέρον εργασιακό παρελθόν), έχει αναλάβει εκ νέου (10/08/2021) τη θέση του ειδικού απεσταλμένου σε θέματα ενέργειας μετά την εκλογή Μπάιντεν. Είναι ο ίδιος που μεσολάβησε για την σύναψη της ισραηλολιβανικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας, το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας JINSA (24/08/2022) ανακινεί το ζήτημα της μοιρασιάς της Αν. Μεσογείου και εμμέσως προκρίνει τη εμπλοκή του Άμος Χόκσταϊν για την διαμεσολάβηση. Όχι τυχαία, λίγες ημέρες πριν, στις 08/08/2022, το αμερικανικό «The Hill» δημοσίευσε άρθρο όπου πρότεινε ομοίως την αμερικανική διαμεσολάβηση για το ζήτημα.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Χόκσταϊν ξεκίνησε ήδη τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Αυτό που μένει να φανεί είναι τί ακριβώς σχεδιάζει η αμερικανική διπλωματία και πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία, αν και οι προβλέψεις του χάρτη Μπάιντεν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αισιοδοξίας για τον Ελληνισμό εν συνόλω...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top