Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα από το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Κύπρος σε προπύργιο του ΝΑΤΟ μέσω ακόμη και της πλήρους ένταξης της στην Ατλαντική Συμμαχία.
Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε διεξοδικά κατά την διάρκεια της πτήσης του Ρ.Τ. Ερντογάν από το Κατεχόμενα πίσω στην Άγκυρα.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απάντησε οργισμένα ότι:
“Η «νότια Κύπρος» δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και τέτοιο θέμα δεν τίθεται”.
Επιστρέφοντας χθες στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και όπως αναφέρεται σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ μια από τις ερωτήσεις αφορούσε το αν βλέπει πιθανότητα η ε/κ πλευρά, ως η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
«Εάν κάποιος δει την συμφωνία του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό χρειάζεται η θετική ψήφος της Τουρκίας.
Για την Ελλάδα το κάνουν. Αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Τί γνωρίζει ο Ερντογάν και απαντά στις ΗΠΑ;
Προφανώς ο Ερντογάν γνωρίζει σενάρια που κυοφορούνται εδώ και πολύ καιρό με αφορμή την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο και το νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που αφορά την Αν. Μεσόγειο.
Αναλυτές τονίζουν πως η οργισμένη απάντηση του Ερντογάν είχε στόχο “αποκλειστικά τις ΗΠΑ και τα διάφορα ΝΑΤΟϊκά κέντρα που επεξεργάζονται τέτοιου είδους σενάρια”. Πρέπει να σημειωθούν τα εξής:Ο Ερντογάν γνωρίζει πως οι νέες τουρκικές βάσεις στα Κατεχόμενα απειλούν ευθέως το Ισραήλ. Συνεπώς θα υπάρξει αντίδραση,
Ο Ερντογάν γνωρίζει πως οι μελλοντικές εξελίξεις και τουρκικές επιδιώξεις θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και το ζήτημα αποπομπής της Τουρκίας από την Συμμαχία θα τεθεί επί τάπητος.
Η Κύπρος θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Είναι μονόδρομος. Διαφορετικά ολόκληρο το νησί θα χαθεί υπέρ του Ευρασιατικού άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Κίνας.
Για να μπει όμως η Κύπρος, πρέπει πρώτα να βγει η Τουρκία.
Η εισήγηση Μ. Ρούμπιν σε Μπάιντεν
Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την εισήγηση του Mάικλ Ρούμπιν, ανώτερου συνεργάτη του διάσημου think – tank American Enterprise Institute.
“Η τουρκική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο απειλεί όχι μόνο τα μη κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου, αλλά και ολόκληρη την περιοχή – από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ και από την Αθήνα μέχρι την Αίγυπτο.
Η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο από την Τουρκία καθιστά επιτακτική την ανάγκη να τερματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι στρατιωτικός: Η μερική άρση του εμπάργκο από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Η Κύπρος έλαβε ίσως κάτι παραπάνω από αλεξίσφαιρα γιλέκα, λόγω της αντίστασης των διπλωματών καριέρας και του λόμπι της Τουρκίας στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η τοποθέτηση μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών Bayraktar-TB2 από τον Ερντογάν επιβάλλει τη μεταφορά στην Κύπρο τεχνολογίας για την αντιμετώπιση αυτών των αεροσκαφών.
Patriot στην Κύπρο
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστοιχίες πυραύλων Patriot, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο παρελθόν τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σαουδική Αραβία. Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να επισπεύσει την κατασκευή συσκευών παρεμβολής ικανών να τυφλώνουν, αν όχι να καταρρίπτουν, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η Κύπρος προς το παρόν δεν διαθέτει δική της πολεμική αεροπορία παρά μόνο μια μικρή εθελοντική δύναμη. Για να το διορθώσουν αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν ως στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη των δυνατοτήτων νέων κυπριακών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σημείο που η Κύπρος να έχει ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.
Ο δεύτερος λόγος για την άρση του εμπάργκο είναι διπλωματικός. Δεν θα πρέπει πλέον οι Βρυξέλλες ή η Ουάσιγκτον να περιμένουν από τη Λευκωσία να κάνει παραχωρήσεις στην Αγκυρα. Κάτι τέτοιο επιβραβεύει μόνο την τουρκική επιθετικότητα. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να πεισθεί ο Ερντογάν να σταματήσει να καταστρατηγεί το status quo είναι να του αποδείξουν ότι κάθε φορά που ενεργεί μονομερώς, η στρατηγική θέση της Τουρκίας θα υποβαθμίζεται.
Την 1η Ιουνίου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ενώ η υπόσχεση του Μπλίνκεν για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και «προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ευπρόσδεκτη, τα λόγια από μόνα τους δεν θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη. Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν το μονομερές εμπάργκο όπλων.
Oργισμένη αντίδραση ΗΠΑ για Βαρώσια
Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».
Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.
Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας
Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.
Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.
Δημοσίευση σχολίου