GuidePedia

0



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σίγουρα ανησυχούν με τις παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη βόρεια Συρία, ενώ τους απασχολεί και η πιθανή ανάμειξη της Άγκυρας στην απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Και σίγουρα ζητούν, σε μόνιμη βάση, από τους Τούρκους να κατεβάσουν τους τόνους. Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν, ούτε ακούει, ούτε βεβαίως συμμορφώνεται. Βρίσκεται στη φάση που «κάνει του κεφαλιού του» και γι’ αυτό ευθύνονται και οι Βρυξέλλες, και η Ουάσιγκτον, που δεν τον σταματούν με αποφασιστικότητα.

Και βεβαίως ευθύνει φέρει και η Ρωσία που του έχει γεμίσει τα μυαλά αέρα, καθώς τον χρησιμοποιεί, όπως και τον Ορμπάν της Ουγγαρίας, για να σπάει το μέτωπο της Δύσης.

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε τουρκική αντιπροσωπεία η οποία συμμετείχε στον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συναντήσεις, που έγιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη συμμετοχή και αξιωματούχων του Πενταγώνου, κυριαρχήθηκαν από τις διαφωνίες που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Και σίγουρα, ένας ανεξάρτητος παρατηρητής θα διαπίστωνε με ευκολία ότι η σχέση κρέμεται από ένα σχοινί. Απλά οι Αμερικανοί διστάζουν να το σπάσουν, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ακόμα μία ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα συνετιστεί και θα επιστρέψει στο δυτικό μαντρί. Τα χαμόγελα και οι χειραψίες του προέδρου της Τουρκίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σιγκαπούρη διαψεύδουν όλες τις ελπίδες των Αμερικανών.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ επισκέφθηκε και το Κογκρέσο όπου συνάντησε άρνηση για τις ενέργειες της χώρας του εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μερικοί νομοθέτες του μίλησαν και για την κατοχή της Κύπρου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κακολογούν την Τουρκία και ότι δήθεν παρασύρουν το Κογκρέσο σε δήθεν αντιτουρκικές ενέργειες. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική όμως, διοτι οι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ιδία γνώμη για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση και ειδικά την Αμερική.

Εξέφρασε δυσαρέσκεια στους νομοθέτες και το έκανε και στις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσα τους την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, και την αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι η Αμερική έχει ταχθεί πλέον με την Ελλάδα, κάτι που θα έλεγα ότι δεν είναι όλη η αλήθεια, διότι σε άλλα θέματα οι Αμερικανοί τηρούν στάση Ποντίου Πιλάτου και σε άλλα, υποστηρίζουν την Ελλάδα διότι αυτό απαιτεί το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Ονάλ, φέρεται να είπε ότι η Τουρκία καλώς έπραξε και αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400, και βεβαίως πιστεύει ότι η χώρα του δικαιούται να αγοράσει τα μαχητικά F-16 κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμβεί.

Είπε επίσης στους συνομιλητές του ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 ήταν τελείως υπερβολική, ενώ για τα F-16 ισχυρίστηκε ότι οι S-400 δεν δημιουργούν πρόβλημα διαλειτουργικότητας, και για το λόγο αυτό η πώληση πρέπει να προχωρήσει κανονικά.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι το Κογκρέσο και η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν φαίνεται πως έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με μία πηγή ο Τούρκος υφυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας αλλάζοντας την πολιτικών των ίσων αποστάσεων που τηρούσαν για δεκαετίες.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των συνομιλητών του, ο κ. Ονάλ τόνισε ψευδέστατα η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο διότι οι πτήσεις όπως είπε γίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 10 ναυτικά μίλια ενώ αναφορικά με τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα τις εφαρμόσει!

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Αναμένουμε την άλλη εβδομάδα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί και θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένουμε κάποια εντυπωσιακή ενέργεια από την πλευρά του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος περισσότερο πιέζει την ελληνική πλευρά αντί την κατοχική δύναμη και το ψευδοκράτος.

Εδώ θα βρίσκεται και ο κατοχικός ηγέτης, ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αναμένεται ότι θα γίνει δεκτός από τον γενικό γραμματέα, όπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top