Σχέδιο πολιορκίας των ελληνικών συνόρων.
Ένα νέο σχέδιο πολιορκίας των ελληνικών συνόρων ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία στον απόηχο του ραπίσματος που δέχθηκε η γείτων από τις ΗΠΑ και τον Εμανουέλ Μακρόν για τις προκλήσεις της.Επικαλούμενη ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εφημερίδα Μιλιέτ στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει για «κονβόι προσφύγων».
Αναφέρεται σε γκρουπ στο Telegram και στο Facebook, τα οποία παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στα οποία ετοιμάζονται ομάδες από 50 άτομα η κάθε μια για να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα.
Μάλιστα, η τοποθεσία των γκρουπ βρίσκεται σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στόχος είναι να φύγουν από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στον Έβρο ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί.
Σημειώνεται πάντως ότι έκτοτε ο φράχτης του Έβρου έχει επεκταθεί και εξοπλιστεί με ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της συνοριογραμμής.
Tageszeitung: Άκρως επικίνδυνη προεκλογική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Σταθερή παρουσία στο γερμανικό Τύπο έχουν κατακτήσει οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς η κλιμάκωση της έντασης ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.
Σε δημοσίευμα της Tageszeitung με τίτλο: «Αντιπαράθεση στο Αιγαίο: Επικίνδυνη θεατρική βροντή» του ανταποκριτή της στην Τουρκία, σημειώνεται ότι «η ελληνο-τουρκική διένεξη στο Αιγαίο είναι παλιά. Η σημερινή κλιμάκωση έχει κυρίως προεκλογικά κίνητρα, είναι όμως άκρως επικίνδυνη».
Στο σχόλιο για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και την ένταση που επικρατεί τονίζεται ότι η κρίση στο Αιγαίο έχει πιθανότητες, εφόσον δεν εξελιχθεί καλά, να καταλήξει σε μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο επεισόδιο του Σαββάτου, με το τουρκικό πλοίο Ανατόλια, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί απερίφραστα με επίθεση κατά των ελληνικών νησιών.
Διαφορές με προϊστορία
Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο έχουν προϊστορία και αφορούν τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα, όπως επίσης τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και αερίου αλλά και την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο.
Σε αυτές τις διαφορές, που είναι πράγματι δύσκολο να επιλυθούν, σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχουν άλλοτε φάσεις επαναπροσέγγισης και άλλοτε φάσεις κλιμάκωσης, που φτάνουν μέχρι και στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης.
Το 2020
Υπενθυμίζεται ακόμα η ένταση του καλοκαιριού του 2020 κατά την οποία όπως σημειώνει «τουρκικά ειδικά πλοία» πραγματοποίησαν έρευνες σε «φερόμενα ως ελληνικά χωρικά ύδατα», κάτι που παρ’ ολίγο να οδηγήσει σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών.
Επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που εκκίνησαν κατόπιν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ναυάγησαν πριν λίγους μήνες, «επειδή η Ελλάδα ήθελε οπωσδήποτε να εμποδίσει την πώληση από τις ΗΠΑ αεροσκαφών στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της», όπως υποστηρίζει.
Το άρθρο αναφέρει πως από τότε η ένταση κλιμακώνεται, κάτι που έχει να κάνει και με την προεκλογική περίοδο στις δύο χώρες.
“Να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος”
Όπως αναφέρει και οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση και η αναζωπύρωση του εθνικισμού θεωρείται και στις δύο χώρες εργαλείο των προεκλογικών μαχών. Αυτό όπως σημειώνει είναι άκρως επικίνδυνο, διότι ενώ μοιάζει με «θεατρική βροντή», μπορεί μέσα στο τεταμένο κλίμα να εκτροχιαστεί η κατάσταση.
Το δημοσίευμα καταλήγει στο σχόλιό του με την επισήμανση ότι είναι καιρός η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ να καταστήσουν σαφές και στις δύο πλευρές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα ο πλανήτης είναι ένας νέος πόλεμος, σε μία προσέγγιση που επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπίες και να αποδώσει ευθύνες και στην Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου