GuidePedia

0


Hλίας Νταλούμης
Ένας μικρός χαμός, ως συνήθως, έγινε το διάστημα που μας πέρασε, όταν έγινε γνωστή η εξαγγελία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι η Γερμανία θα μας παραχωρήσει δωρεάν ΤΟΜΑ Marder σε αντάλλαγμα των ΒΜΡ-1 που έχουμε, προκειμένου η Ελλάδα να τα προωθήσει στην Ουκρανία.

Σχετικά, να σας θυμίσουμε αυτά που γράφαμε στην σελ. 50 του προηγούμενου τεύχους (Ιούνιος 2022) της «Α&Δ»: «να αναφέρουμε πρώτα απ’ όλα τα ρωσικής προέλευσης όπλα που έχουμε και είναι ΤΟΜΑ (ΒΜΡ-1)… Φυσικά δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα «και με τη μία» στην Ουκρανία, διότι σαφώς και θα αποδυναμώσουμε την άμυνά μας. Μπορούμε όμως, δηλαδή η κυβέρνηση μπορεί, να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την παραχώρηση αυτού του υλικού έναντι άμεσης ανταλλαγής του με αντίστοιχα αμερικανικά όπλα.».

Όπως αποδείχθηκε, το ζήτημα συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν ο Καγκελάριος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Σύμφωνα με αυτήν, εμείς θα δώσουμε –θα επιστρέψουμε ουσιαστικά– στην Γερμανία έναν αριθμό (πάνω από 100) ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αυτή θα μας δώσει, περί τα 120, ΤΟΜΑ Marder 1A3. Αυτό το μάθαμε από τον Γερμανό καγκελάριο, προφανώς επειδή αντιμετωπίζει πιέσεις, και στη χώρα του σχετικά με την συμπεριφορά της κυβέρνησής του προς Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα. Ίσως, επειδή η συμφωνία είναι ακόμα πολύ γενική και καθόλου συγκεκριμένη.

Όσο για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, καθώς κινούνται, λίαν επιεικώς, στο επίπεδο του αστείου. Οι μόνες σωστές αντιδράσεις προέρχονται από κάποιους, προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων που εκφράσανε τον προβληματισμό μήπως τα Marder 1A3 δεν αντικαταστήσουν τα ΒΜΡ-1 στα νησιά, αλλά ενταχθούν σε μονάδες του Δ΄ ΣΣ στην Θράκη, καθώς εκεί ταιριάζουν άψογα με τα Leopard.

ΒΜΡ-1 σε άσκηση σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι η «υπόθεση Marder» μόνον καινούργια δεν είναι. Οι Γερμανοί είχαν προτείνει να μας πουλήσουν 415 τεμάχια το 2005! Τελικά, η υπόθεση «τράβηξε» μέχρι τα τέλη περίπου του 2008, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντί να διαπραγματευτεί, αντέταξε ένα ηχηρότατο όχι, αφήνοντας τον Ελληνικό Στρατό χωρίς ΤΟΜΑ. Ήταν μια ακόμα άρνηση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς τους σχεδιασμούς των Γενικών Επιτελείων, η οποία σαφέστατα και υποβίβασε τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ως προς τη σύγκριση τώρα των δύο ΤΟΜΑ, να πούμε ότι πρακτικά δεν υφίσταται. Το ΒΜΡ-1 είναι παλιό, εντελώς ξεπερασμένο, με αναξιόπιστο οπλισμό και πυρομαχικά που έχουν λήξει. Τα είχαμε πάρει δωρεάν από την Γερμανία – 501 τον αριθμό– καθώς ήσαν στα υπόλοιπα του Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας και, βεβαίως, ήταν ρωσικής κατασκευής. Από αυτά λοιπόν, 100 είχαμε παραχωρήσει στο Ιράκ και άλλα 193 στην Αίγυπτο. Από τα υπόλοιπα 208, επιχειρησιακά είναι περί τα 140. Στο μεταξύ, ο Στρατός προχώρησε και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μετατροπή 44 ΒΜΡ-1. Αφαίρεσε το εντελώς αναξιόπιστο πυροβόλο των 73 mm και τοποθέτησε, στη θέση του, το διπλό αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23 mm, επίσης ρωσικής προέλευσης, από τα οποία διαθέτουμε αρκετά.BMP-1 μετασκευασμένο με πυροβόλο ZU-23.

Τα Marder 1A3 προέρχονται από εκσυγχρονισμό των Marder 1Α1/Α2, που έγινε από τη Rheinmetall την περίοδο 1988–2008. Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Διαστάσεις: Μήκος: 6.88 m. Πλάτος: 3.38 m. Ύψος: 3.015 m.

Βάρος: 33.500 kg.

Κινητήρας: MTU MB 833 Ea-500, 6-κύλινδρος, υδρόψυκτος, diesel, με ισχύ 600 hp. Μέγιστη ταχύτητα: 65 km. Ακτίνα δράσης: 500 km.

Πλήρωμα: 3 (αρχηγός, οδηγός, πυροβολητή) + 6 πεζικάριοι.

Οπλισμός: 1 πυροβόλο MK20 Rh202 των 20 mm. 1 ομοαξονικό πολυβόλο MG3 των 7.62 mm. 1 εκτοξευτή αντιαρματικού βλήματος MILAN II, 2 x 3 εκτοξευτές καπνογόνων Becher.

Περιττό βέβαια να πούμε ότι η έλευση των Marder 1A3 θα είναι «δώρο Θεού», καθώς θα αναβαθμίσει τη μαχητική ικανότητα των μονάδων στις οποίες θα ενταχθούν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top