Tουρκικό άγχος για την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ. Αναλυτικά τι αναφέρουν οι Τούρκοι.
”Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Ισραήλ για την αγορά πυραυλικών συστημάτων για χρήση κατά της Τουρκίας.Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τους πυραύλους Spike non-line-of-sight (NLOS) που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
Συνολικά 27 συστήματα κόστους 370 εκατομμυρίων ευρώ (374,8 εκατομμύρια δολάρια) θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα ήδη από το 2023, σημειώνεται.
Τα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε επίγειες μονάδες που σταθμεύουν στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου της Ελλάδας κοντά στον ποταμό Έβρο που συνορεύει με την Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου.
Τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και τα περιπολικά σκάφη Mark V που παρασχέθηκαν πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Spike NLOS.
Η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα επίσης πολλαπλές συμφωνίες μεγάλων όπλων με το Ισραήλ για την αγορά drones, με τη Γαλλία για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafael και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πιο πρόσφατη διαμόρφωση Viper.
Πιο πρόσφατα, η Ελλάδα υπέβαλε επιστολή ενδιαφέροντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35.
Το αναπτυσσόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει συχνά προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, προσφέροντας αντ’ αυτού να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μέσω διαλόγου.
Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, καθώς παρευρέθηκε στη στρατιωτική άσκηση Efes-2022 που πραγματοποιήθηκε στις ακτές του Αιγαίου.
Σχολιάζοντας την αναζωπύρωση των μακροχρόνιων εντάσεων μεταξύ των γειτόνων του Αιγαίου, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και να τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες.
“Προειδοποιώ την Ελλάδα να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε λύπη. Συνέλθετε”, είπε σε τηλεοπτική ομιλία του καθώς παρακολουθούσε τις τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στην ακτή της δυτικής επαρχίας Σμύρνης.
«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα υποχωρήσει από τη χρήση των δικαιωμάτων που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά τον εξοπλισμό των νησιών».
Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες εξοπλίζοντας νησιά στο Αιγαίο, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν η Αθήνα δεν τα αποστρατιωτικοποιήσει.
Η Ελλάδα χτίζει στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, είπε, προσθέτοντας ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει την κριτική για την Ελλάδα που εγκαθιστά στρατεύματα σε νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, κοντά στις τουρκικές ακτές και σε πολλές περιπτώσεις ορατές από την ακτή.
Αυτά τα νησιά έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, επομένως απαγορεύονται αυστηρά τα στρατεύματα ή τα όπλα στα νησιά. Επίσης, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα ανατολικά της νησιά, η διατήρηση της δράσης απαιτείται βάσει των συνθηκών του 20ου αιώνα που παραχώρησαν την κυριαρχία των νησιών στην Ελλάδα. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι οι Έλληνες έχουν τοποθετήσει στρατεύματα σε νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών ειρήνης που ακολούθησαν τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, κατά παράβαση τόσο της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 όσο και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Παρά τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, η Ελλάδα παραμένει ανένδοτη στη στάθμευση των ενόπλων δυνάμεών της στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και μικρές κοντινές βραχονησίδες, συμπεριλαμβανομένων νησιών και βραχονησίδων πολύ κοντά στη δυτική ακτή της Τουρκίας, πολλές από τις οποίες είναι ορατές από την ακτή.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, όπως ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλυπτόμενες αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα τους, θαλάσσια σύνορα, εναέριος χώρος, ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στην το Αιγαίο και οι μετανάστες.
Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα όταν ο Ερντογάν είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» για αυτόν, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.”
To δημοσίευμα:
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου