Παραχώρηση ΤΟΜΑ Μ2 Bradley σε Ελλάδα και Ουκρανία με πρόταση δημιουργίας μονάδας εκσυγχρονισμού στο επίπεδο Α4 στη χώρα μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την κινητικότητα που έφεραν από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας για την προώθηση του ΤΟΜΑ τύπου Lynx στον Ελληνικό Στρατό, σε συνδυασμό με την απόκτηση 100 ΤΟΜΑ τύπου Marder 1A3 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού () για την αντικατάσταση των BMP-1 που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα στην Ουκρανία, φαίνεται ότι κινητοποίησαν άμεσα και την αμερικανική πλευρά.
Η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες του DP, στο πλαίσιο του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων, βάζει στους υποψήφιους χρήστες του Μ2 Bradley A2/Α3 στην εκσυγχρονισμένη έκδοση Α4 και τον Ελληνικό Στρατό. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αποφάσισε πρόσφατα την παραχώρηση υπό τη μορφή πλεονάζοντος υλικού (EDA) 400 ΤΟΜΑ M2 Bradley, των εκδόσεων Α2 και Α3 στις ουκρανικές δυνάμεις. Τα οχήματα αυτά θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Α4 που πρόσφατα ενέταξε σε υπηρεσία και ο Στρατός των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, σχεδιάζεται η παραχώρηση 800 τουλάχιστον ΤΟΜΑ τύπου Bradley Μ2A2 και Α3. Ενώ πριν από λίγους μήνες δόθηκε αρνητική απάντηση σε ελληνικό αίτημα παραχώρησης ΤΟΜΑ Bradley, επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα τέτοιων οχημάτων, το δεδομένο αυτό πλέον δεν ισχύει, οπότε ένας ίδιος αριθμός (400 μονάδες) προσφέρεται και στην Ελλάδα, υπό εκσυγχρονισμένη μορφή στο επίπεδο Α4.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, οι Αμερικανοί πλέον προσφέρουν επιπρόσθετα και τη δυνατότητα υλοποίησης των εργασιών εκσυγχρονισμού των 800 υπό παραχώρηση Bradley M2A2 και Α3 σε Α4, σε εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρόγραμμα που θα δημιουργήσει επομένως εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που θα παραμείνουν ενεργές για πάρα πολλά χρόνια.
Αυτό το βάθος χρόνου θα διασφαλιστεί μέσω της λειτουργίας των ίδιων εγκαταστάσεων ως επισκευαστικό κέντρο/κέντρο συντήρησης (MRO Center – Maintenance Repair & Overhaul) όλων των ΤΟΜΑ τύπου Bradley που χρησιμοποιεί ο Στρατός των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η πρόταση έχει κατατεθεί από την αμερικανική πλευρά, οπότε έπεται η σε πρώτη φάση αποστολή LOR for P&A (Price & Availability) από την ελληνική πλευρά, κατά την πάγια αμερικανική διαδικασία.
Έτσι θα γνωστοποιηθούν τα πλήρη τεχνικοοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής πρότασης και φυσικά θα περιληφθεί και η Ελλάδα στο ίδιο πρόγραμμα. Αυτό δηλαδή της παραχώρησης των 800 Bradley M2A2/A3. Κλείνουμε με την επισήμανση ότι στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε όταν θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες, δεδομένου ότι από τις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται, ωφελείται η Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα πρώτα Μ2Α4 Βradley, παραδόθηκαν στον Αμερικανικό Στρατό στις αρχές του 2022 και εντάχθηκαν σε υπηρεσία τον περασμένο Απρίλιο.
Άλλο, ένα δυνητικό πλεονέκτημα για τον Ελληνικό Στρατό επομένως είναι το ότι θα επωφεληθεί σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη, στις εκπαιδεύσεις και οποιεσδήποτε μελλοντικές αναβαθμίσεις για το Μ2Α4, για τα επόμενα 20 έως 30 τουλάχιστον χρόνια. Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει αποκτήσει μέχρι τώρα 164 συνολικά Μ2Α4 Bradley. Προήλθαν από τον εκσυγχρονισμό ισάριθμων Μ2Α2, Α3 και Μ2Α2 ODS-SA, που είχε αναλάβει μέσω συμβολαίου που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018, η BAE Systems Land and Armaments.
H νέα έκδοση περιλαμβάνει νέο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, νέο ισχυρότερο κινητήρα, νέο σύστημα κατανομής ηλεκτρικής ισχύος και νέα ηλεκτρονικά μαζί με βελτιωμένο πυροσβεστικό σύστημα, καθώς και σύστημα παρεμβολής μηχανισμών ενεργοποίησης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED).
Δημοσίευση σχολίου