
“Συμβούλιο πολέμου στο Ιράν”, “Μια αντιδυτική συμμαχία στην Τεχεράνη”, “Ντιλ φυσικού αερίου με τη Μόσχα” είναι μερικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι από τον σημερινό τύπο για τη χθεσινή τριμερή συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Τεχεράνη. Αλλά τί προέκυψε; “Ανοιχτές διαφωνίες” όπως επιγράφει σχετικό άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα Tagesschau του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης.
“Πολλοί στη Δύση θα έλεγαν ότι τα κακά παιδιά ήταν μαζί στην Τεχεράνη. Ο Ρώσος πρόεδρος που επιτέθηκε στην Ουκρανία, ο Ιρανός ομόλογός του Ραΐσι και ο Αγιατολάχ Χαμενέι, των οποίων η χώρα λέγεται ότι κατασκευάζει πυρηνική βόμβα και ο προβληματικός εταίρος του ΝΑΤΟ Ερντογάν. Αλλά ήδη ήταν φανερό από χθες το πρωί ότι δεν υπάρχει απόλυτη αρμονία μεταξύ τους … ο Τούρκος πρόεδρος θέλει ένα καλώς έχειν για την επίθεσή του στη βόρεια Συρία.
Αλλά σύμφωνα με τη διαδικτυακή σελίδα του Χαμενέι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν επιζήμια για τη Συρία, την Τουρκία και την περιοχή. Αλλά ο Ερντογάν δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται δηλώνοντας αργότερα ότι περιμένει από τους εταίρους του να υποστηρίξουν ειλικρινά τις τουρκικές προσπάθειες διασφάλισης της σταθερότητας στη Συρία”.
Κάποτε αουτσάιντερ, τώρα ευπρόσδεκτος διαμεσολαβητής
Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που μπορεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε περίπτωση που κάποτε οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συγκεκριμενοποιηθούν, αυτή η ικανότητα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική. Ο Ερντογάν το γνωρίζει και το πουλάει ακριβά. Του δόθηκαν μεγάλες παραχωρήσεις από τη Δύση για να παραιτηθεί από το βέτο του κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.