GuidePedia

0

Το εβραϊκό λόμπυ από τις ΗΠΑ ζητά να σταματήσουν οι τουρκικές υπερπτήσεις και οι απειλές με το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο σε ελληνική ΑΟΖ

Το Αμερικανοεβραϊκό ινστιτούτο JINSA, εξέδωσε έκθεση-υπόμνημα προς τον Λευκό Οίκο και προσωπικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τ. Μπάιντεν, τονίζοντας με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, να στηριχθεί ουσιαστικά η ελληνική ΑΟΖ, ενώ απαιτεί την μη παράδοση F-16 VIPER στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Το ίδιο αναφέρει ότι “Εν τω μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εξερεύνηση για την αποκάλυψη κοιτασμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, ενώ ρητά απειλεί και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία εκεί ( στα ελληνικά νησιά).

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει επίσης αποφύγει έγκριση της πώλησης προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ προς την Τουρκία έως ότου και εάν η Άγκυρα αρχίσει να επιδεικνύει πιο συνεργατική συμπεριφορά, κυρίως, αποκλιμακώνοντας συγκεκριμένα τις υπερπτήσεις της σε ελληνικά νησιά, κάνοντας χρήση αεροσκαφών F-16”, αναφέρει η ουσία της έκθεσης του ινστιτούτου, το οποίο προειδοποιεί και έμμεσα και την Τουρκία.

Το JINSA, ζητά από τον Λευκό Οίκο "να δράσει τώρα για την δημιουργία ενός «νότιου διαδρόμου αερίου» για την Ευρώπη, με τους εταίρους της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σκοπός αυτής της δράσης των ΗΠΑ , ( εννοεί διπλωματική και στρατιωτική) θα προωθήσει όχι μόνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά θα μειώσει το βαρύ πρόβλημα της Ευρώπης, που είναι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Αν και φιλοξενούν μερικές από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος, δυσκολεύονται να αναπτύξουν εξαγωγικές υποδομές για αυτές τις προμήθειες.

Η Αίγυπτος διαθέτει σημαντικά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου, δύο μεγάλες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG και αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ, ωστόσο η ικανότητά να εξάγει φυσικό αέριο είναι σοβαρά περιορισμένη από την υψηλή εγχώρια ζήτηση και την περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα στους αγωγούς και τους τερματικούς σταθμούς LNG.

Ο αγωγός EastMed που θα φέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Ελλάδας αντιμετωπίζει οικονομικά και τεχνικά εμπόδια, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν μείωσε την υποστήριξης για το έργο τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, ΕΕ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένα επανεγκρίνει τον αγωγό στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης από το 2018, έχουμε προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ή να αποτρέψει την ειρηνική ενεργειακή εξερεύνηση Ελλάδας και Κύπρου, ( στην ΑΟΖ τους) μέσω πολεμοχαρής ρητορική, διπλωματία κανονιοφόρων και άλλων στρατιωτικών παρενοχλήσεων απειλώντας την βιωσιμότητα της μελλοντικής ενεργειακής εξερεύνησης στην περιοχή, καθώς και έργα όπως ο αγωγός EastMed και EuroAsia Interconnector που θα διέσχιζε τις επεκτατικές (μη αναγνωρισμένες) θαλάσσιες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία με μεγάλες δυνάμεις διεξήγαγε γυμνάσια κατά μήκος του Αιγαίου νωρίτερα τον Ιούνιο, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να χρησιμοποιήσει βία αν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα Δωδεκάνησα, ενώ η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θεωρείται από την Άγκυρα ως απειλή.

Οι ρεβιζιονιστικές και παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας στα νησιά του Αιγαίου και στα γύρω παράκτια ύδατα είναι δεδομένες.

Ομοίως, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες απειλές της Χεζμπολάχ, για αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αναστέλλοντας την ειρηνική εξερεύνηση ενέργειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλο βαθμό και εμφανώς αποφύγει να δράσουν αποφασιστικά για την προώθηση της ανάπτυξης ή την αντιμετώπιση των περιφερειακών εντάσεων, δημιουργώντας ευκαιρίες για Ρωσία, Κίνα και Ιράν να εισχωρήσουν στο κενό αυτό.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα τοποθετείται ως κόμβος εισαγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία επί του παρόντος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την Μόσχα Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η ευθυγράμμιση της πολιτικής των ΗΠΑ με τους εταίρους της στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την ειρηνική ανάπτυξη του φυσικού αερίου ως κριτήριο της ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου, θα μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία και την μετάβαση σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό συνεπάγεται την αντιστροφή της τρέχουσας αντίθεσης του Λευκού Οίκου στον αγωγό EastMed, με υποστήριξη σε ΕΕ καιο Ισραήλ, καθώς λαμβάνουν τις δικές τους οικονομικές και τεχνικές αποφάσεις για το μέλλον του έργου”, καταλήγει το υπόμνημα μεταξύ πολλών άλλων.

Όλα αλλάζουν στην περιοχή μας και οι Τούρκοι σύντομα θα βρεθούν κάτω από πολλά “πυρά”, αφού τα συμφέροντα είναι απλά τεράστια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top