Ανδρονόπουλος Μάκης
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ανεπίσημα, δηλαδή από τα μη φιλοκυβερνητικά μέσα, πως ο καγκελάριος Σολτς είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σύνοδο για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη, πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα 30.000 μετανάστες που τρώνε τα γερμανικά επιδόματα, γεγονός που σόκαρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η “Εστία της Κυριακής” ανέβασε τον αριθμό των επιστρεπτέων σε 40.000, εκτός εάν πληρώνουμε εμείς την ασφάλιση και τα επιδόματά τους για να συνεχίσουν να δουλεύουν στη Γερμανία…
Το γερμανικό αίτημα είναι αναμφίβολα προκλητικό. Πρώτον, γιατί ήταν η γερμανική ανάγκη για εκατομμύρια εργάτες που πυροδότησε το μεταναστευτικό ρεύμα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Δεύτερον, γιατί το ηθικό πλεονέκτημα που δήθεν διέθετε η Γερμανία ήταν απλά ένας επικοινωνιακός μύθος, όπως προκύπτει από σειρά σκανδάλων (Siemens, Deutsche Bank, κ.ο.κ.), από την κλοπή των αντι-covid μασκών στα γερμανικά αεροδρόμια, από τις ύποπτες συμφωνίες Σρέντερ-Μέρκελ με τον Πούτιν για φθηνό αέριο που εξασφάλιζε την γερμανική ανταγωνιστικότητα, για την επί δεκαετίες μη συμμόρφωση για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για τους χειρισμούς της κρίσης του ευρώ εις βάρος της Ελλάδας και για πολλούς άλλους λόγους.
Τρίτον, γιατί το Βερολίνο “επιλέγει” τώρα ένα εκατομμύριο Ουκρανούς (υψηλού μορφωτικού επιπέδου) μετανάστες και θέλει να ξαποστείλει τους σκούρους μουσουλμάνους… Περί αυτού πρόκειται. Είναι μια διάκριση που ο καθένας μπορεί να την χαρακτηρίσει όπως θέλει.
Δεν γνωρίζουμε φυσικά πως αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το σοκ που υπέστη και τι απάντησε στον Σολτς, αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο πως η πλειονότητα των Ελλήνων θα ήθελε ένα πρωθυπουργό που θα απαντούσε ως εξής: «Εντάξει Όλαφ!… δεν έχω πρόβλημα, θα αφαιρέσω τις ασφάλειες και τα επιδόματα των μεταναστών από αυτά που μας χρωστάς ως πολεμικές επανορθώσεις»…
108 δισ. ευρώ πολεμικές επανορθώσεις
Έτσι, θα επανέφερε το γνωστό θέμα που έχει ως εξής: Η Ελλάδα έχασε στον πόλεμο το 10% του πληθυσμού της, έναντι του 2,8% της Σοβιετικής Ένωσης. Περίπου 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. Από αυτές τις εκτελέσεις, οι 56.225 νεκροί προέρχονται από τα ολοκαυτώματα χωριών της Ελλάδας, από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί τα 89. Επίσης, 70.000 Έλληνες Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πέθαναν από πείνα, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα.
Στο οικονομικό πεδίο η χώρα υπέστη ζημιές στο ετήσιο ΑΕΠ της τάξεως του 170%, έναντι του 135% που έχασε η ηττημένη Γερμανία. Ανάλυση της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel αναφέρει ότι «η Γερμανία δεν κατέστρεψε καμιά άλλη χώρα υπό την κατοχή της τόσο, όσο την Ελλάδα: Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν». Ο Μανώλης Γλέζος είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για μια “στρατηγική αφαίμαξη”.
Ο στρατός κατοχής κατάσχεσε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς, το 51% των μετοχών των τραπεζών και των κρατικών επιχειρήσεων, κατάσχεσε και έλιωσε 19 τόνους ασημένια 10δραχμα και 20δραχμα και 49 τόνους χάλκινα νομίσματα έναντι αποζημίωσης μόλις 340 λιρών Αγγλίας, έπαιρνε το 10% της αγροτικής παραγωγής και φυσικά, το περιβόητο αναγκαστικό δάνειο.
Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει επιλυθεί από τον Φεβρουάριο του 1946, από την 19μελή Συμμαχική Επιτροπή που όρισε τι θα πληρώσει κάθε χώρα του άξονα στις χώρες που είχε καταλάβει για τις ζημιές που έκανε. Στην Ελλάδα κατοχυρώθηκε ποσό 7,1 δισ. δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938, που σύμφωνα με λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτιμάται σε περισσότερα από 108 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή είναι νομικά ισχυρή και κατοχυρωμένη. Η δε συγκυρία, προσφέρεται.
Η Ροτ και τα 70 δισ. ευρώ
Η “πράσινη” Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ σε συνέντευξή της παραδέχθηκε πως είναι «άγνωστες στη Γερμανία οι ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα. Τα εγκλήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα σχεδόν άγνωστα. Έχουμε συζητήσει μεταξύ μας ελάχιστα γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά. Είναι άλλωστε καιρός, τώρα που βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία (σ.σ. που θα παραμείνει εποπτεία μέχρι το 2059 οπότε θα έχει εξοφληθεί το 75% των ευρωδανείων, όπως έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ), να εγγράψει ο κ. Σταϊκούρας τα 70 δισ. ευρώ του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Η εγγραφή θα ανοίξει το ζήτημα στην Κομισιόν, στο Εurogroup και στο Ευρωκοινοβούλιο όπου θα γίνει το “έλα να δεις”…
Ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος είχε προσδιορίσει το κατοχικό δάνειο σε 3,5 δισ. δολάρια (του 1938). Ο τότε πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Άλντερπουργκ, με γραπτό υπόμνημά του στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιούλιο 1964, είχε αναφέρει ότι η οφειλή της Γερμανίας στην Ελλάδα από το δάνειο ανερχόταν σε 200 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, δηλαδή σε 400 εκατ. σταθερά μεταπολεμικά μάρκα.
Το δάνειο αυτό προέκυψε ως εξής: Το 1907, η Διάσκεψη της Χάγης αποφάσισε ότι τα νικημένα σε πόλεμο κράτη υποχρεούνται να διατρέφουν τα στρατεύματα κατοχής, αλλά κατόπιν πιέσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων προστέθηκε η διευκρίνιση «εάν δύνανται»… Η Ελλάδα ήταν έτσι υποχρεωμένη να τρέφει 500.000 Γερμανούς στρατιώτες, 250.000 Ιταλούς και 60.000 Βούλγαρους, ήτοι 810.000 συνολικά! Και σαν να μην έφταναν αυτοί, οι κατοχικοί στρατοί, κατ’ εξαίρεση και μόνο από την Ελλάδα, έπαιρναν τρόφιμα για την διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ. Αυτό το επιπλέον μεταφράστηκε στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο των 8 δισ. δραχμών που μεταπολεμικά υπολογίσθηκε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες και σήμερα αποτιμάται με τους τόκους του στα 70 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή είναι η πιο στιβαρή νομικά από όλες.
Υπάρχουν βεβαίως και οι πολεμικές αποζημιώσεις φυσικών προσώπων κυρίως συγγενών των εκτελεσθέντων σε αντίποινα, υποθέσεις που βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη ή εκκρεμότητα. Όλα αυτά κάποτε πρέπει να μπουν σε μια τάξη για να απενοχοποιηθούν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ…
Δημοσίευση σχολίου