GuidePedia

0

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει το Κίεβο με οπλισμένα drones και έχει επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ουκρανία, ωστόσο ο Ερντογάν έχει ισχυρούς δεσμούς και με τη Ρωσία, στην προσπάθειατου να μετατρέψει την Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη, χωρίς δυτική ηγεμονία.

Απέναντι στη Μόσχα στέκεται η Άγκυρα στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε την αναγνώριση των αποσχισθέντων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μετακινηθούν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς χαρακτηρίζοντάς τα «ειρηνευτικές δυνάμεις», με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι η Ρωσία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πόλεμο.

«Θεωρούμε την απόφαση της Ρωσίας απαράδεκτη και την απορρίπτουμε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Επισημαίνουμε τη δέσμευσή μας στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας στην Ουκρανία και της εδαφικής της ακεραιότητας και καλούμε όλες τις πλευρές να δράσουν με βάση την κοινή λογική και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε περιοδεία στην Αφρική, πρόκειται να μιλήσει εντός της ημέρας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχουν κάνει ακόμη κάποια δήλωση για το θέμα.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους εταίρους της χώρας «καθαρή και αποτελεσματική στήριξη».

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι και συνεργάτες μας και ποιοι θα συνεχίσουν να τρομάζουν μόνο στα λόγια τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Τουρκία που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται νότια της Ουκρανίας κάτω από τη Μάυρη Θάλασσα, έχει προμηθεύσει το Κίεβο με οπλισμένα drones και έχει επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα άμυνας και οικονομίας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει ενδυναμώσει τη συνεργασία του με τη Ρωσία προκειμένου να μετατρέψει την Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη χωρίς δυτική ηγεμονία, όπως αναφέρει το Ahval.

Το 2019 η Τουρκία προμηθεύτηκε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους νατοϊκούς συμμάχους της. Η αγορά αυτή είχε επίσης ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα προμήθειας των F-35.

Η Ρωσία είναι επίσης από τους μεγαλύτερους «πελάτες» στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, στην οποία και βασίζεται ο Ερντογάν για να ενισχύσει την ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στο πίσω μέρος του μυαλού του την στρατιωτική και πολιτική επιρροή της Ρωσίας στη Συρία, όπου η Τουρκία μάχεται με Κούρδους μαχητές τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Επίσης η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top