GuidePedia

0


Μάνος Χατζηγιάννης
Στραπατσάρει το όνειρα των Ευρωπαίων για κυρώσεις ο Ρώσος πρόεδρος και...συμμαχεί και με το Κατάρ που θα μπορούσε-αν και δεν μπόρεσε-να αποτελέσει εναλλακτικό πάροχο για την Ευρώπη-Πάει για αυτογκόλ η Δύση

Ο “δαιμόνιος' Πούτιν λοιπόν ενώ περιμένει σήμερα τι είδους κυρώσεις θα του επιβάλλει η Δύση, την έχει δεμένη πισθάγκωνα σε ενεργειακό επίπεδο.

Πως; Ο Εμίρης του Κατάρ έλαβε επιστολή από τον Πούτιν....Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ, το έγγραφο αφορά «διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών και τρόπους ενίσχυσής τους».

Η επιστολή παραδόθηκε στον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι σήμερα Τρίτη.

Όπως διευκρινίζεται, την επιστολή παρέδωσε στον αρχηγό του εμιράτου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της έκτης συνόδου κορυφής του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγών Αερίου (GECF) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η GECF είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ενώνει τους κορυφαίους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, μέλη του είναι 11 κράτη: Αλγερία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Νιγηρία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ρωσία, Ισημερινή Γουινέα. Αυτές οι χώρες ελέγχουν περίπου το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το 51% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG και το 52% των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Τα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του καυσίμου στον κόσμο βρίσκονται στη Ρωσία (περίπου 25%). Ακολουθεί το Ιράν (περίπου 17%) και το Κατάρ (περίπου 12%).

Κι αφού είχαμε σήμερα, λοιπόν αυτήν την κίνηση, το Κατάρ επισήμως παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ

“Ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία χώρα”, δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Al-Kaabi σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF).
"Γενικά, όταν μιλάμε για την κατάσταση στην Ουκρανία ή στην Ευρώπη, οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το Κατάρ μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχω ήδη δηλώσει σχετικά ότι το 30-40% των προμηθειών [στην Ευρώπη] προέρχεται από τη Ρωσία. Νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως προς αυτό. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη τέτοιους όγκους LNG για τους οποίους υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, επομένως είναι αδύνατο», είπε ο υπουργός βάζοντας ταφόπλακα στα εναλλακτικά σενάρια της Δύσης, η οποία τώρα θα πρέπει να το καλοσκεφτεί πόσο θα “τιμωρήσει” οικονομικά τον Πούτιν, ο οποίος πάντως το πρωί δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τις αδιάλειπτες προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, στις παγκόσμιες αγορές...

Πυρετός στις αγορές

Οι αγορές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα εδώ και εβδομάδες, και μια πραγματική σύγκρουση - ή κυρώσεις - θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ακόμη υψηλότερα και να ωθήσει την Ευρώπη σε μια μεγάλη κρίση εφοδιασμού.

Το αργό πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σήμερα Τρίτη. Άλλα εμπορεύματα έχουν επίσης πάρει ...τα πάνω τους, με το αλουμίνιο να πλησιάζει σε ρεκόρ και το σιτάρι να σκαρφαλώνει σε υψηλό ενός μήνα. Ο χρυσός, ένα πατροπαράδοτο καταφύγιο, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

"Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν περαιτέρω την περίπτωση των εμπορευμάτων, δεδομένου του εκτεταμένου αντίκτυπου της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων", αναφέρει σε έκθεσή της η JPMorgan Chase & Co.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών και των δύο, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg Intelligence. Η Capital Economics δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι πιθανό να προέλθει μέσω των τιμών των εμπορευμάτων και ότι ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να φτάνει τα 120 με 140 δολάρια και το φυσικό αέριο να κάνει άλμα υψηλότερα, προσθέτοντας περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες στον γενικό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες φέτος.

Επιπτώσεις φυσικού αερίου

Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις μέχρι στιγμής ήταν στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί από τις ήδη περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία και τα αποθέματα κάτω του μέσου όρου, με τις τιμές στην περιοχή να έχουν εκτοξευθεί σχεδόν τέσσερις φορές τον τελευταίο χρόνο.

Μια ολοκληρωμένη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τις τεράστιες ποσότητες που στέλνει η Ρωσία στην Ευρώπη, περίπου το ένα τρίτο των οποίων συνήθως περνάει από την Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν το εμπόριο και να εμποδίσουν τον νέο αγωγό, τον Nord Stream 2, να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αναπλήρωση των αποθεμάτων το καλοκαίρι, καθιστώντας δύσκολο και τον επόμενο χειμώνα. Επιπροσθέτως οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα και να στείλουν την οικονομία της Ευρώπης στα Τάρταρα. Πάντως και η Ρωσία θα έχανε τεράστια ποσά εσόδων.

Η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως και των τριών μεγάλων ομάδων λιπασμάτων. Τυχόν περικοπές στην προμήθεια μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ήδη υψηλών τιμών των θρεπτικών συστατικών, επηρεάζοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και προκαλώντας περαιτέρω πληθωρισμό των τροφίμων.

Κρίση των μετάλλων

Οι έμποροι σταθμίζουν επίσης τον κίνδυνο διακοπής των ρωσικών εξαγωγών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο, το παλλάδιο και ο χάλυβας, ακόμη και αν οι αναλυτές τονίζουν ότι η άμεση στόχευση των Ρώσων παραγωγών με κυρώσεις θα ήταν ένα σημαντικό αυτογκόλ για τη Δύση. Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της United Co. Rusal International PJSC προκάλεσαν αναταραχή στην αγορά αλουμινίου το 2018 και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια επανάληψη. Οι μετοχές της Rusal έχουν σημειώσει βουτιά στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά εάν η Ρωσία αποκοπεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift στο πλαίσιο τυχόν κυρώσεων, αυτό θα επιβραδύνει τη ροή κεφαλαίων και θα πλήξει τις εξαγωγές. Τυχόν διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν τα προβλήματα για τους παραγωγούς μετάλλων στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν μειώσει την παραγωγή τους ως απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ακόμα και οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε μια εποχή που οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν ήδη κρίσιμες ελλείψεις σε μέταλλα, από αλουμίνιο έως ψευδάργυρο. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα δραματικές στην αγορά παλλαδίου, όπου η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.

Η χώρα είναι λιγότερο κυρίαρχη στα βασικά μέταλλα, αλλά παραμένει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές παγκοσμίως, με την JPMorgan να εκτιμά ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 4%-6% της παγκόσμιας διυλισμένης παραγωγής χαλκού, αλουμινίου και νικελίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top