GuidePedia

0

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , παραβίασε τις αρχές του μεταψυχροπολεμικού συστήματος, που καθιερώθηκαν από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Χάρτη των Παρισίων του 1990. Αμφότερα προέβλεπαν ότι τα διακρατικά σύνορα στην Ευρώπη δεν έπρεπε ν’ αλλάξουν.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η διάλυση ή να γίνει αναίμακτα, αν οι Δυτικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να επιβάλουν εσωτερικές ρυθμίσεις μεταξύ όλων των μερών. Αλλά οι Δυτικές δυνάμεις δεν ήταν διατεθειμένες να επιβάλουν τέτοιες αρχές στο ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η Γερμανία δεν ήθελε και τα άλλα κράτη δεν είχαν κανένα στρατηγικό συμφέρον για να το κάνουν. Η διάλυση θα μπορούσε να γίνει χωρίς αιματοχυσία αν είχαν καθοριστεί σαφή κριτήρια για την ασφάλεια όλων των κύριων εθνοτήτων μέσα στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας.

Ουρά της τότε κατάστασης είναι σήμερα το Ουκρανικό, που γυρίζει boomerang στους Δυτικούς, όσα έκαναν στη Γιουγκοσλαβία. Ο ιστορικός χρόνος , η ιστορία είναι δυναμικά ενεργά φαινόμενα σε συνεχή ροή και δεν τελειώνουν , όσο υπάρχει ανθρωπότητα.
Αφού δυστυχώς σκοτωθεί κόσμος, διαλυθεί η Ουκρανία σε 2-3 μέρη – ελπίζω χωρίς γενική σύρραξη – και ρυθμιστούν οι ισορροπίες, καθώς και τα θέματα αερίου , θα έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα το βρούμε μπροστά μας ως ανθρωπότητα, Ε.Ε και Κύπρος – Ελλάδα ( Αιγαίο- Θράκη) , αν ό μη γένοιτο το ΚΙΕΦ ( δηλώνει Τουρκικό κόμμα) ζητήσει αυτονομία και η Τουρκία την αναγνωρίσει .
Κατά τα λοιπά , επιστρέφουμε στα realities και τις σειρές της τηλεόρασης , ζώντας στο φαντασιακό μας πηγμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας και τον μικρόκοσμό μας .

* Εννοείται πως με Τράμπ δεν θα βλέπαμε τέτοιες εντάσεις και γεγονότα. Όπως δεν είδαμε στη θητεία του . Αλλά τώρα έχουμε “Δημοκρατικό πρόσημο ” στις εντάσεις οπότε είναι καλά γενόμενες ( sic )
se non è vero, è ben trovato λοιπόν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top