GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα του Λιβυκού προβλήματος, με διαβουλεύσεις και ζυμώσεις συμφωνιών με απώτερο σκοπό να προετοιμαστεί ένα ασφαλές έδαφος, για την τελική ευθεία των εκλογών στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής του MAKAN Itay Blumental, έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι το ιδιωτικό τζετ τύπου P4-RMA του Χάφταρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν «μετά από διπλωματική παύση στη Νότια Κύπρο».

Όπωςείχαμε γράψει εδώ και μήνες, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ισραήλ στον Χάφταρ στις επικείμενες εκλογές, ο Χάφταρ θα ανοίξει ξανά κανάλια επικοινωνίας με το Ισραήλ καθώς ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι ο Σαντάμ Χάφταρ, ο οποίος πραγματοποίησε μια απροσδόκητη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, υπέγραψε ένα πρώτο έγγραφο που ανέφερε στις ισραηλινές αρχές ότι θα αναγνώριζε επίσημα το Ισραήλ εάν ο πατέρας του Χάφταρ ερχόταν στην εξουσία ως αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Λιβύη απέτυχε να διεξαγάγει τις πρώτες προεδρικές εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί αυτόν τον μήνα, ένα σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του χάους μιας δεκαετίας στην πλούσια σε πετρέλαιο μεσογειακή χώρα. Η ψηφοφορία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενοποιημένης κυβέρνησης στη χώρα, με ελπίδες για διαρκή ειρήνη μετά από χρόνια σύγκρουσης.

Η αναβολή της ψηφοφορίας της 24ης Δεκεμβρίου, άνοιξε την αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει στην ισχνή ειρηνευτική διαδικασία, εγείροντας ανησυχίες ότι η Λιβύη μπορεί να διολισθήσει σε έναν νέο γύρο βίας μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι την Κυριακή σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις κοντά στην πλατεία Μαρτύρων της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται με την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μετά την αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, σημειώνει η ‘Al-Arabiya/Al-Hadath’.

Η αραβική πηγή, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Μαρτύρων έκλεισαν, εν μέσω κατάστασης πανικού μεταξύ των πολιτών. Ως συνέπεια των γεγονότων, αυξήθηκαν οι περιπολίες του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της πρωτεύουσας για τη επιτήρηση της ασφάλειας.

Επίσης ορισμένα άτομα με αναπηρία, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πλατεία Old Post, στην πόλη Al-Bayda της Λιβύης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Al-Dbaiba και αξιωματούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ζητούσαν τα δικαιώματά τους ως ενεργό τμήμα της λιβυκής κοινωνίας.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού της Λιβύης, καθώς υποφέρουν από την απουσία των πιο βασικών δικαιωμάτων τους, όπως η παροχή προσθετικών συσκευών και η διευκόλυνση των αναγκών τους σε δημόσιους χώρους.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο, η Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, Stephanie Williams, και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Συζήτησαν για τη Λιβύη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο. Κατά τη συνάντηση αυτή, τόνισαν την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη και συζήτησαν τρόπους υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, η Williams έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή στο πλαίσιο μιας ξένης περιοδείας, που περιλαμβάνει Τυνησία και Τουρκία. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Μόσχα και άλλες πρωτεύουσες, ζητώντας περιφερειακή υποστήριξη για τη λύση της λιβυκής κρίσης.

Το Σάββατο, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Sergey Vershinin, κάλεσε την Williams να επισκεφθεί τη Ρωσία για συνομιλίες για το Λιβυκό ζήτημα. Η Williams αναμένεται να φτάσει στη Μόσχα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Δυσάρεστη έκπληξη στην Τουρκία

Στην Τουρκία την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού η Στέφανι Ουίλιαμς, δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή κατά την επίσκεψή της, προκειμένου να διερευνήσει τρόπους επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, κάτι που οι παρατηρητές ερμηνεύουν ως τουρκικό μήνυμα ότι δεν επιθυμούν συνομιλίες για τη Λιβύη με εκπρόσωπο ( χαμηλότερης κατάταξης ) κάτω της αμερικανικής διπλωματίας, όπως η Στέφανι Ουίλιαμς.

Με αυτόν τον τρόπο, η απεσταλμένη του ΟΗΕ είχε ως συνομιλητή της σε πρώτο βαθμό τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, αντί του επικεφαλής του υπουργικού χαρτοφυλακίου Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ίσως μπορεί να ερμηνευθεί, ότι η Τουρκία θα ζητούσε από τον υπουργό Εξωτερικών της να παρέμβει μόνο εάν έρθει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.

Η Τουρκία καλωσόρισε ψυχρά την σύμβουλο του ΟΗΕ , πράξη που θεωρείται από διάφορους αναλυτές ως άρνηση να συζητηθεί το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, προκειμένου να διεξαχθούν οι πολυαναμενόμενες εκλογές και να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία στη Βόρεια Αφρικανική χώρα.

Αν και, από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι «οι δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού θα παραμείνουν στη Λιβύη και δεν θα φύγουν», όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Al-Arab.

Αντιμέτωπη με τη θέση της Στέφανι Ουίλιαμς να ενισχύσει τη διαδικασία με στόχο τη διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας στη Λιβύη, η Τουρκία καθυστερεί το θέμα μη συζητώντας στο υψηλότερο επίπεδο το σχετικό θέμα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που είναι ένας από τους όρους που απαιτούνται από τον ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση στη Λιβύη.

Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα στη Λιβύη παραμένει εδραιωμένο αφού αποφασίστηκε η αναβολή έως την ημερομηνία που θα καθοριστεί η εκλογική διαδικασία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Δεκεμβρίου. 

Η Λιβύη συνεχίζει να βιώνει μια δύσκολη κατάσταση μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου, που έφερε σε σύγκρουση την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj, με την υποστήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και της Ιταλίας, εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος συνδέθηκε με την άλλη ανατολική κυβέρνηση στο Tobruk και έλαβε την υποστήριξη χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Γαλλία.

Η Λιβύη έγινε θέατρο πολέμου με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων, που ενδιαφέρονται για τους λιβυκούς πετρελαϊκούς πόρους και τη γεωστρατηγική της θέση.

Όλα αυτά επιδεινώνονται, από την παρουσία ξένων μισθοφόρων που στάλθηκαν από την Τουρκία, με την παρουσία μαχητών από τον πόλεμο στη Συρία και συνδεδεμένων με τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως τόνισαν διάφορα μέσα ενημέρωσης ή έχουν επίσης αποσταλεί από τη Ρωσία, με την παρουσία στην προκειμένη περίπτωση στρατιώτες τοποθετημένοι στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Ομίλου Wagner, όπως επισημάνθηκε από διάφορες αναφορές στο παρελθόν. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top