Το ντόμινο των εξελίξεων συνεχίζεται και στον ενεργειακό "χορό" μπαίνει και το πετρέλαιο, ενώ η σφοδρή γεω-επιχειρηματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας κορυφώνεται.
Γράφαμε χθες για την νέα γεω-οικονομική "νάρκη" και για το πως με αμερικανική άδεια θα μεταφερθεί ισραηλινό αέριο στο Λίβανο με κατεύθυνση...την Τουρκία, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τα συμφέροντα Αιγύπτου και Κίνας!Το ντόμινο των εξελίξεων συνεχίζεται και στον ενεργειακό "χορό" μπαίνει και το πετρέλαιο, ενώ η σφοδρή γεω-επιχειρηματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας κορυφώνεται.
Σύμφωνα, λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις, οι ΗΠΑ φέρεται να επέτρεψαν στο Ισραήλ να προμηθεύει τον ταμειακά ταλαιπωρημένο Λίβανο με φυσικό αέριο μέσω Ιορδανίας, σύμφωνα με τοπικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Διαμεσολαβητής κατά τα φαινόμενα ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, ενώ η συμφωνία εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το κανάλι.Το ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι η γραμμή φυσικού αερίου που διοχετεύει αέριο από τη Συρία στον Λίβανο χρειάζεται ακόμη επισκευή πριν από την παροχή αερίου στη Βηρυτό.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στίγμα των προθέσεών του για τα σχέδια τωn ΗΠΑ στην περιοχή κai χθες με νέα δήλωση... Για την στρατηγική των ΗΠΑ για την περιοχή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη θα συνδέσει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους και με την Ευρώπη, επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής.
Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθήσουν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Αυτά τα έργα θα ανοίξουν το δρόμο για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας”
Το πετρέλαιο
Παρόλο που δεν είναι λίγοι εκείνο ιπυο θεωρούν πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής εστιάζοντας περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό, κατά πως φαίνεται η Ουάσινγκτον δεν ...ξεχνά τα ενεργειακά της συμφέροντα και τους συμμάχους της. Σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας: δήλωσε πως “Είναι προνόμιο των ΗΠΑ να αντλήσουν από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου”
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών αν θα αποδεσμεύσουν ή όχι περισσότερη προσφορά από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Η στάση του Βασιλείου απέναντι στην υπερδύναμη είναι αλληλένδετη και με το ζήτημα των εξοπλισμών.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα απελευθερώσει περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά της σε συνεργασία με άλλες χώρες-καταναλωτές, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα, για να καταπολεμήσει το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent είχαν κερδίσει 40 σεντς ή 0,5% στα 86,46 δολάρια το βαρέλι έως τις 0641 GMT. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το συμβόλαιο άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2018 στα 86,71 δολάρια.
“Είναι το προνόμιο της αμερικανικής κυβέρνησης", δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός στους δημοσιογράφους στο Ντουμπάι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο πετρέλαιο στην απελευθέρωση του SPR δεδομένης της αύξησης των τιμών.
Ο υπουργός συμμετείχε στα εγκαίνια της συνόδου κορυφής της Εβδομάδας Βιωσιμότητας του Άμπου Ντάμπι στον χώρο της Έκθεσης Expo 2020.
Στον αντίποδα, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου γύρω από τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο ενός σχεδίου που συντονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με άλλους μεγάλους καταναλωτές για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών.
Κίνα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει "κενό εξουσίας" στη Μέση Ανατολή και δεν υπάρχει ανάγκη για έναν "ξένο πατριάρχη".
Ο Γουάνγκ έκανε τα σχόλια αυτά μετά από μια εβδομάδα συναντήσεων υψηλού προφίλ με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, την Τουρκία και το Ιράν στο Γουξί, στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Είχε επίσης συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εταιρειών του Κόλπου (GCC).
Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει αλλά να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. "Οι προσπάθειες της Κίνας για τη διατήρηση της σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης [στην περιοχή] δεν έχουν σταματήσει και δεν θα σταματήσουν", επέμεινε.
Επιβεβαιώνοντας υτά που γράφαμε προ ημερών πως η Κίνα “επιβάλλει” ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο για να “ντιλάρει” σε μεγάλες μπίζνες.
Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τους διπλωμάτες του Κόλπου με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών την περασμένη εβδομάδα.
Συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, όπου συζητήθηκε το θέμα της αυτόνομης περιοχής Σιντζιάνγκ της Κίνας και η δυσχερής θέση του πληθυσμού των Ουιγούρων, εκτός από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον επόμενο μήνα, ο Κινέζος πολιτικός δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Τουρκία και άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία θα κατανοήσουν τις ανησυχίες της Κίνας για την ασφάλεια όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον αυτονομισμό στην κυρίως μουσουλμανική επαρχία και θα κερδίσουν την υποστήριξή τους στις πολιτικές της. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι πραγματοποιεί γενοκτονία κατά των Ουιγούρων, κατηγορία που η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν την Παρασκευή, ο Γουάνγκ επιβεβαίωσε την αντίθεση της Κίνας στις αμερικανικές κυρώσεις και τη δέσμευση για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Ο Αμιραμπντολαχιάν αξιοποίησε επίσης την ευκαιρία για να ανακοινώσει την έναρξη της 25ετούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου.
Δημοσίευση σχολίου