Πρωτόπαπας Γιώργος
H προσγείωση του αεροπλάνου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο Ισραήλ προκάλεσε διάφορους σχολιασμούς για το ποιος επέβαινε μέσα καθώς και το τι επιδίωκε. Η είδηση που αναφέρθηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενδεχομένως να συνδυάζεται και με την φημολογούμενη συνάντηση του Λίβυου πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά με τον αρχηγό της Μοσάντ που έγινε στην Ιορδανία.
Η εφημερίδα Jerusalem Post έγραψε ότι το αεροπλάνο Dassault Falcon 900 του Χαφτάρ απογειώθηκε από τη Λιβύη, προσγειώθηκε για λίγο στην Κύπρο πριν κατευθυνθεί προς το Ισραήλ, όπου παρέμεινε για δύο ώρες και στην συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσω δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τον επιβάτη του αεροπλάνου που συναντήθηκε με Ισραηλινούς καθώς ούτε και την ιδιότητα αυτών.
Η σεναριολογία θέλει επιβάτης του αεροπλάνου να ήταν είτε ο Χαφτάρ είτε ο γιός του Σαντάμ (είχε επισκεφθεί το Ισραήλ το Νοέμβριο του 2021) είτε ένας συνεργάτης της απολύτου εμπιστοσύνης του στρατάρχη. Το αντικείμενο της συνάντησης του επιβάτη με τους Ισραηλινούς, που παραμένει μυστικό, ενδεχομένως να ήταν η δημιουργία διπλωματικών σχέσεων Λιβύης και Ισραήλ.
Ο Χαφτάρ, όπως είναι γνωστό έχει θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης, οι οποίες αναβλήθηκαν και δεν έγιναν στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή των εκλογών. Ο στρατάρχης χρειάζεται συμμάχους για τον υποστηρίξουν, ώστε να αποδείξει στους πολίτες της χώρας του, ότι διαθέτει ισχυρά διεθνή στηρίγματα. Επισημαίνεται, ότι και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά στενός σύμμαχος της Τουρκίας, είναι και αυτός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Χαφτάρ και διπλωματική στήριξη.
Η επιδίωξη της διπλωματικής στήριξης, ενδεχομένως και της στρατιωτικής από το Ισραήλ και η υπόσχεση από τον Χαφτάρ για δημιουργία διπλωματικών σχέσεων Λιβύης-Ισραήλ, ίσως και ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανάφερε ότι ο Χαφτάρ υποσχέθηκε μια διαδικασία αναγνώρισης του Ισραήλ παρόμοια τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Δηλαδή την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.
Το Ισραήλ δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, η οποία ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστίνιων, ειδικά υπό το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ανατράπηκε το 2011. Ο Χαφτάρ ενδέχεται να θέλει να εκμεταλλευτεί τις κακές σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, που όπως εκτιμάται δεν θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν πριν το επεισόδιο του Mavi Marmara.
Η παρουσία ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στην Λιβύη, που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία για να στηρίξει τότε την κυβέρνηση της Τρίπολη, ενδέχεται να θεωρούνται απειλή για το Ισραήλ. Ενδεχομένως να αποτελεί και ένα επιχείρημα του Χαφτάρ. Ωστόσο, η εξομάλυνση των σχέσεων της Λιβύης με το Ισραήλ θεωρείται δύσκολη από την πλευρά του Ισραήλ, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο κινούνται βάσει προσωπικών φιλοδοξιών και εμφανίζονται αναξιόπιστα.
Δημοσίευση σχολίου