GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Όταν ο Εμιρατινός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, «ο πιο ισχυρός Άραβας ηγέτης» σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των New York Times, επισκέφθηκε την Τουρκία πίσω στις 24 Νοεμβρίου για να συναντήσει από κοντά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που αναμένεται να ανταποδώσει την επίσκεψη, μεταβαίνοντας στα Εμιράτα τον ερχόμενο Φεβρουάριο), δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προβληματίστηκαν.

Μήπως «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται πια με στόχο να αντικαταστήσουν το Κατάρ στη θέση του κορυφαίου εταίρου της Τουρκίας στον Κόλπο;», διερωτάτο χαρακτηριστικά ο ιστοχώρος Amwaj.media (που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Το «παιχνίδι» ωστόσο από την πλευρά των Εμιράτων είναι πολύ πιο ευρύ. Δεν περιορίζεται στην Τουρκία (αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Τουρκία, προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του) αλλά «απλώνεται» από τη Γαλλία και τα Βαλκάνια έως το Ισραήλ και την Ινδία.

Εάν δεχθούμε ότι οι εξελίξεις όντως κινούνται προς μια «post-American Μέση Ανατολή που θα κληθεί να… αυτορυθμιστεί καλύπτοντας εκ των έσω τα όποια “κενά” αφήνει πίσω της η μερική αμερικανική απαγκίστρωση», όπως γράφαμε στο Α&Δ πίσω στα τέλη Νοεμβρίου, τότε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν σε αυτήν τη μετάβαση διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο.



«Ιστορικές» επισκέψεις και «πρωτιές»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ βρέθηκε στο Αμπού Ντάμπι στις 12 Δεκεμβρίου, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με τον Εμιρατινό πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Για την ιστορία, αυτή ήταν και η πρώτη στα χρονικά επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στα Εμιράτα, μια ιστορική επίσκεψη που έρχεται πια να διαδεχθεί, ως φυσικό επακόλουθο, και τις επίσης ιστορικές συμφωνίες ομαλοποίησης, τις γνωστές και ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», που έχει συνάψει το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν από το 2020.

Υπενθυμίζεται πως πίσω στα τέλη Οκτωβρίου, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποπτέραρχος Ιμπραχίμ Νάσερ Μοχάμεντ αλ Αλάουι είχε και εκείνος βρεθεί στο Ισραήλ, με φόντο τότε την στρατιωτική άσκηση BlueFlag2021 στην οποία είχαν πάρει μέρος και αεροπορικές δυνάμεις από την Ινδία.

West Asian Quad

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο και η πρώτη στα χρονικά συνάντηση που πρόκειται να έχουν δια ζώσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Μάρτιο του 2022 στο περιθώριο της Expo 2020 στο Ντουμπάι. Ο λόγος για μια τετράδα χωρών την οποία πολλοί πια αποκαλούν ατύπως West Asian Quad.

Σημειωτέον πως οι ΥΠΕΞ Ινδίας, Ισραήλ, ΗΠΑ, ΗΑΕ είχαν «συναντηθεί» και τον περασμένο Οκτώβριο αλλά στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης – με τον Άντονι Μπλίνκεν μάλιστα τότε να πλέκει το εγκώμιο των ομολόγων του υπογραμμίζοντας τη μεγάλη στρατηγική αξία που έχουν οι χώρες τους για τις ΗΠΑ και τους Ισραηλινούς να μιλούν για μια «ήσυχη επανάσταση» – ενώ Ινδία και Εμιράτα αναπτύσσουν παράλληλα και τους οικονομικούς τους δεσμούς μέσα από τη σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (Comprehensive Economic Partnership Agreement-CEPA) που αναμένεται να είναι έτοιμη προς τον Ιανουάριο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο είχαμε και μια πρώτη τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ στην Κύπρο.

Επενδύσεις και ανοίγματα

Οι Εμιρατινοί ωστόσο «απλώνονται» όχι μόνο προς τα ανατολικά (Ινδία) αλλά παράλληλα και προς τα δυτικά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Mubadala Petroleum του Αμπού Ντάμπι απέκτησε το 22% του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ταμάρ» από την ισραηλινή Delek Drilling. Ο λόγος για ένα κοίτασμα στην εκμετάλλευση του οποίου εμπλέκονται και οι Αμερικανοί (Chevron).

Πίσω στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Εμιρατινοί ανακοίνωσαν και την αγορά… 80 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σημειωτέον πως τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές μαχητικών αεροσκαφών στα χρονικά, με τα Εμιράτα να αποκτούν 80 γαλλικά Rafale έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τη Φινλανδία να αποκτά 64 αμερικανικά F-35 έναντι 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Κατά τα λοιπά, οι Εμιρατινοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Χάιφα στο Ισραήλ (με την DP World του Ντουμπάι να αποσύρει ωστόσο τελευταία στιγμή την προσφορά της), ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις – αν και με πολλές δυσκολίες- για πιθανή επένδυση (μέσω της Symphony Investments του Μοχάμεντ Αλαμπάρ) και στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία… 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top