GuidePedia

0


Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Κατάρ έκλεισαν συμφωνία με τους Ταλιμπάν, για το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και τη λειτουργία άλλων τεσσάρων αεροδρομίων του Αφγανιστάν, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Τουρκία είναι σχετικά νέος παίκτης στην περιοχή, αλλά το Κατάρ είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο πριν καν επανακαταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν.

Μάλιστα, με παρότρυνση των ΗΠΑ, το Κατάρ είχε επιτρέψει στους Ταλιμπάν να έχουν ένα είδος διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ντόχα, την πρωτεύουσά του, ώστε να υπάρχει ένας μίνιμουμ διάλογος, καθώς οι Αμερικανοί αποχωρούσαν και αναμενόταν η ήττα των κυβερνητικών δυνάμεων και η κατίσχυση των Ταλιμπαν.

Οι τρεις χώρες διεξήγαγαν «παραγωγικές και αποτελεσματικές συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε να συστήσουν τεχνικές ομάδες για να οριστούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας των αεροδρομίων τις επόμενες ημέρες», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. «Τουρκία και Κατάρ συμφώνησαν να λειτουργούν από κοινού το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ», διαβεβαίωσαν το πρακτορείο Anadolu οι πηγές του.

Κοινή επιτροπή της Τουρκίας και του Κατάρ θα μεταβεί επί τούτου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για την υλοποίηση της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, ενώ η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της χώρας και ο στρατός της κατέρρεαν. Ωστόσο η Δύση συνέχισε να αντιμετωπίζει τους Ταλιμπάν ως τρομοκράτες και διέκοψε κάθε οικονομική συναλλαγή και βοήθεια προς την χώρα.

Η τουρκική ανάμιξη

Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ λεπτές, καθώς οι Αμερικανοί αποδέχονταν τον ρόλο του Κατάρ, όμως οι σχέσεις αυτού με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ (όπως η Σαουδική Αραβία) είναι κάκιστες. Όσον αφορά στο ρόλο της Τουρκίας, οι ΗΠΑ είναι ακόμα πιο επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι αυτή επιδιώκει να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Τουράν (όπου ζουν εκατομμύρια τουρκόφωνοι) και επιχειρεί να εμπλέκει τον εαυτό της σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται.

Αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι η ανάμιξη της Τουρκίας και η φιλοδοξία της, την στιγμή μάλιστα που περνάει ήδη μια τρομερή οικονομική κρίση και έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, θα γίνει μπούμερανγκ. Εκτιμάται ότι το Αφγανιστάν δεν είναι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ή Συρία ή ακόμα και Λιβύη, και ότι η Τουρκία δεν έχει εκεί κανένα δεσμό ή επιρροή, σε αντίθεση με το Κατάρ που είναι ήδη εδραιωμένο ως παράγοντας ισορροπιών.

Η παρουσία της άρα στο αεροδρόμιο θα είναι καθαρά στρατιωτική ως προς το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων και των ταξιδιωτών, και αυτό δεν είναι κάτι που ουσιαστικά θα την ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Η Τουρκία, από την άλλη, πονηρά φερόμενη, δεν σκοπεύει να στείλει εκεί τακτικό στρατό, αλλά θα προσλάβει ιδιώτες, υποστηριζόμενους από πολύ μικρή δύναμη “ειδικών αποστολών” του στρατού της.

Οι δε Ταλιμπάν, ενώ η Τουρκία είχε ζητήσει στο υπουργικό τους συμβούλιο να συμπεριλάβουν και εκπροσώπους της πολύ μικρής μειοψηφίας των τουρκόφωνων Ουζμπέκων (τουρκμενικής καταγωγής) που ζουν στη χώρα, αρνήθηκαν κατηγορηματικά, δείχνοντας ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αναβαθμίσουν το πολιτικό ρόλο της στην περιοχή ή να ανοίξουν νέες πληγές με μικρές μειονότητες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top