GuidePedia

0

Μάνος Χατζηγιάννης
Τι έλεγε από τότε για τις σχέσεις με την Γαλλία -"Δεν θα γίνουμε σκλάβοι. Το μόνο που οδηγεί τις πράξεις μας είναι το αίτημα μας για πλήρη ανεξαρτησία"

Αδημοσίευτη συνέντευξη του Κεμάλ Ατατούρκ βρέθηκε στα αρχεία βρετανικού πλοίου που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 1922 ανοιχτά της Σμύρνης.

Ο ιστορικός του Κόμματος ΑΚ, Halil Özşavlı "ψαχουλεύοντας" το βρετανικό αρχείο, αποκάλυψε την άγνωστη μέχρι στιγμής συνέντευξη που έδωσε ο Mustafa Kemal Atatürk στον δημοσιογράφο Paul Gentizon από την εφημερίδα Le Temps πριν από 98 χρόνια.

Ο Halil Özşavlı είπε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι κατάλαβε τη σημασία ενός εγγράφου που βρήκε τυχαία κατά την έρευνα στα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία.

Έκανε έρευνα σχετικά με την πυρκαγιά στο λιμάνι της Σμύρνης και το αγκυροβολημένο βρετανικό πολεμικό πλοίο Curacoa και βρήκε μια συνέντευξη στο ημερολόγιο του πλοίου με αναφορές περί του Ατατούρκ. "Συνέντευξη, που είχε προηγουμένως παραμείνει αδημοσίευτη και ήταν πολύτιμη από την άποψη του Μουσταφά Κεμάλ γιατί έδωσε τα μηνύματα" είπε.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο Curacoa είχε μεταφερθεί στον στόλο της Μεσογείου το 1922-1923 για να υποστηρίξει τα βρετανικά συμφέροντα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης Chanak. Κρίση Chanak, ονομάζουν οι Βρετανοί, την υπόθεση που οδήγησε στα πρόθυρα πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1922 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης στην Τουρκία. Το Chanak αναφέρεται στο Çanakkale, την γνωστή πόλη στην ανατολική πλευρά του Στενού των Δαρδανελλίων. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αν σας θυμίζει κάτι η ημερομηνία!!!

Ο Özşavlı δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος Paul Gentizon από τη γαλλική εφημερίδα Le Temps είχε μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο με τον Atatürk στις 12 Φεβρουαρίου 1923.

Εξηγώντας ότι ο Gentizon ανέφερε τη συνέντευξή του με τον Atatürk στον κυβερνήτη του βρετανικού πολεμικού πλοίου Curacoa, ο Özşavlı είπε: "Ο καπετάνιος το παίρνει και το γράφει στο ημερολόγιο του. Μετά αναρωτήθηκα αν αυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Temps. Βρήκα τη Le Temps, εφημερίδα της εποχής. Δεν υπήρχε εκεί μέσα. Ρώτησα το Ερευνητικό Κέντρο Ατατούρκ, το ερεύνησα μόνος μου, αυτή η συνέντευξη του Μουσταφά Κεμάλ είναι σίγουρα άγνωστη. Επομένως, διαπίστωσα ότι αυτή η συνέντευξη ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε και δεν είχε δημοσιευτεί στο παρελθόν», είπε.

Έμφαση στη «ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ»

Σημειώνοντας ότι ο Ατατούρκ χρησιμοποίησε τη φράση «νέα Τουρκία» τρεις φορές στη συνέντευξή 1,5 σελίδας, ο Özşavlı συνέχισε ως εξής:

«Ο Ατατούρκ είπε: «Πάντα δήλωνα ότι δεν θα δεχθούμε τις συνθηκολογήσεις σε καμία περίπτωση, τα 4 χρόνια που παλέψαμε για την ανεξαρτησία μας». Ο Μουσταφά Κεμάλ είπε: "Με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Γάλλοι είναι πιο αδιάλλακτοι από οποιονδήποτε άλλον σε αυτό το θέμα. Τα δικά μου και τα αισθήματα της χώρας μου προς τη Γαλλία είναι φιλικά. Εάν η γαλλική κυβέρνηση επιμείνει να δεχτούμε όρους που θα θα έθεταν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την επιμονή ως φιλική. Η νέα Τουρκία θέλει να ζήσει όπως τα άλλα έθνη. Είμαστε κατά της άποψης η νέα Τουρκία να θεωρείται δεύτερη Κίνα ή αποικία. Δεν θα γίνουμε σκλάβοι. Το μόνο που οδηγεί τις πράξεις μας είναι το αίτημα μας για πλήρη ανεξαρτησία και οι Γάλλοι δεν θα πρέπει να σκεφτούν ότι η στάση μας οφείλεται σε οποιοδήποτε άλλο κίνητρο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γιατί οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Θα είναι πολύ ωφέλιμο αν αυτά γίνουν αμοιβαίες σχέσεις. Αν όχι, θα υπάρξουν ατελείωτες δυσκολίες », χρησιμοποιεί εκφράσεις. Η συνέντευξη είναι πολύτιμη καθώς ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ τόνισε για τη νέα Τουρκία και την πλήρη ανεξαρτησία πριν από 98 χρόνια».



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top