GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η Ισπανία συνεργάζεται με την Τουρκία όχι μόνο στα αμυντικά και εξοπλιστικά ζητήματα , αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, εδώ και καιρό με τάσεις περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο γεγονός ότι η Ισπανία αναγορεύεται στη σωσίβιο λέμβο της Τουρκίας εντός της ΕΕ, με την οποία υπέγραψε σωρεία συμφωνιών συνεργασίας τους μεταξύ αυτών και στον αμυντικό τομέα.

Η Ελλάδα αντέδρασε αρχικά διπλωματικά με τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια να εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία της χώρας μας στις κινήσεις εναγγαλισμού της Τουρκίας από την Ισπανία, αναγκάζοντας τον Ισπανό ομόλογό του να δηλώνει ότι η αλληλεγγύη της Μαδρίτης προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, φωτογραφίζοντας την Ισπανία και τη χείρα βοηθείας που τείνει στην Τουρκία.

Η Ελλάδα ποντάρει στη Γαλλική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2022 στην ΕΕ, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό η χώρα μας μέσω του ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες, όπως η Τουρκία που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε μάλιστα μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ισπανίας, έγινε λόγος στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν, ενώ ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις στον κ. Δένδια και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων.

«Η πρότασή του έγινε δεκτή», σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ισπανία προσβλέπει η Τουρκία, με την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη (18/11) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ισπανικά αντίποινα για το κόψιμο της φρεγάτας τους από την Ελλάδα;

Η Ισπανία είναι γνωστό ότι μετείχε με πρόταση της στον διαγωνισμό της χώρας μας για αγορά νέων φρεγατών με τις F-110, οι οποίες "κόπηκαν" από τον πρώτο γύρο, με τελικό αποτέλεσμα όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα να αγοράσει τις Γαλλικές φρεγάτες Balhara.

Συγκεκριμένα αρχές Ιουνίου το Πολεμικό Ναυτικό αξιολόγησε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε παραδώσει τότε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την λίστα με τις εισηγήσεις- προτάσεις του για το ποιές φρεγάτες προκρίνονταν στον επόμενο ‘’γύρο’’.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ η λίστα των κρατών που αναγραφόταν με αλφαβητική σειρά, ήταν η Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, οι οποίες έπαιρναν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία παρά το γεγονός ότι το πλοίο το οποίο πρότεινε, η φρεγάτα F-110 εμφανιζόταν εξαιτίας της διαμόρφωσης που είχε, παρέπεμπε σε ένα μικρό αντιτορπιλικό, ως μια εκ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων.

Όμως το μεγάλο κόστος, ο χρόνος παράδοσης αλλά και το ‘’φλερτ’’ των Ισπανών με την Τουρκία που εκδηλώθηκε με την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου Anadolu φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο κόψιμο της Ισπανικής φρεγάτας, που προέβη το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι στενές σχέσεις Ισπανίας -Τουρκίας υφίστανται εδώ και καιρό

Είναι αξισημείωτο το γεγονός ότι η Ισπανοτουρκική φιλία δεν είναι κάτι νέο αλλά υφίσταται εδώ και καιρό, ενώ αναπτύσσεται διαρκώς

Είναι άλλωστε άκρως διαφωτιστικές οι δηλώσεις του Ισπανού Πρωθυπουργού Pedro Sanchez μετά την συνάντησή του πρόσφατα με τον Ερντογάν , όπου είπε τα εξής:

«Όπως είπε ο φίλος μου ο Ερντογάν, υπάρχουν λίγες χώρες όπου πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις. Αυτή είναι η 7η συνάντησή μας από την πρώτη συνάντηση το 2009. Υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι για αυτό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας είναι πολύ θετικές», είπε.

Εξηγώντας τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας, εξήγησε τη σημασία του τουριστικού τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σε εξαιρετικό βαθμό και περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. Αυτό έχει επηρεάσει τους πολιτισμούς και τις κοινωνικές μας ζωές. Θέλαμε να το μετατρέψουμε σε μια πιο περιεκτική σχέση σε διαφορετικούς τομείς».
Ο Pedro Sanchez PerezCastejon δήλωσε ότι στην αρχή της πανδημίας, η Τουρκία τους παρείχε εξαγωγές υλικών ως παράδειγμα αλληλεγγύης.

Λέγοντας ότι «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ», ο Pedro Sanchez Perez Castejon, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι εταίρος και σύμμαχος της Ισπανίας και γι' αυτό υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ως Ισπανία».

Συμπέρασμα

Η Ισπανία συνεργάζεται με την Τουρκία όχι μόνο στα αμυντικά και εξοπλιστικά ζητήματα , αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, εδώ και καιρό με τάσεις περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Το χειρότερο ωστόσο όλων είναι ότι η Ισπανία είναι χώρα μέλος της ΕΕ με σημαντική βαρύτητα, κάτι το οποίο σε συγκερασμό με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Μαδρίτη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδι σε μια σειρά αποφάσεων-κυρώσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας σε μια σειρά Διεθνών ζητημάτων, όπως η τουρκική επιθετικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και η μη απομάκρυνση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη.

Κλείνω επισημαίνοντας ωστόσο ότι, η ναυπήγηση κανονικού αεροπλανοφόρου για λογαριασμό της Τουρκίας από την Ισπανία μετά το Αnadolu, καθώς και οι συζητήσεις για αγορά υποβρυχίων, ενέχουν και ένα είδος εκδίκησης θα λέγαμε της Μαδρίτης έναντι της Αθήνας για το "κόψιμο" των Ισπανικών φρεγατών F-110.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top