Την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία ποζάρει ανάμεσα στην παγκόσμια αφρόκρεμα των ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν δεν λαμβάνονταν οι αποφάσεις, τα αυριανά «γεράκια» δεν θα είχαν τα φτερά που χρειάζονται για να πετούν και να μάχονται υπέρ των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.
Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών Τ-2Ε ολοένα φθίνουσα και η υποστήριξη τους με ημερομηνία λήξης, οριστικά το 2023. Το τόνισε πολλές φορές αυτό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πριν λίγες ώρες στη Βουλή, θυμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση τολμά και δεν περιμένει να ολοκληρώσει την θητεία της για να μεταθέσει το πρόβλημα στον επόμενο…
Και μπορεί κάθε μέρα ιπτάμενοι και μηχανικοί να δίνουν ιδρώτα κι αίμα για να παραμείνει στην κορυφή η αποτρεπτική ισχύς, που αποδέχονται και σέβονται εχθροί και σύμμαχοι αλλά αυτή, δεν θα είχε την ιστορική συνέχεια που απαιτείται αν δεν άλλαζε σελίδα η κορυφαία 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα. Η βάση δηλαδή που δίνει όλα εκείνα τα εφόδια στον κάθε αεροπόρο για ν’ αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις στην αεροπορική του καριέρα.
Ήδη στην Μεσσηνιακή πόλη βρίσκονται οι Ισραηλινοί οι οποίοι συνεργάζονται με τους Επιτελείς της Πτέρυγας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ώστε να ξεκινήσουν οι άκρως απαραίτητες εργασίες αναμόρφωσης. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η επιλογή των εκπαιδευτών οι οποίοι θα μετακινηθούν στην Ιταλία ώστε να γράψουν τις δικές τους ώρες στο νέο τύπο αεροσκάφους (Μ-346) που θα εκπαιδεύσει τ’ αυριανά «γεράκια» του Ελληνικού ουρανού.
Τα δέκα εκπαιδευτικά jet που θ’ αντικαταστήσουν τα παλαιά Τ-2 όπως επισημαίνουν Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας φτάνουν για τις ανάγκες μας «οριακά», ειδικά τώρα που η αύξηση των εισακτέων στη Σχολή Ικάρων θα φέρει μεταγενέστερα αύξηση της εκπαιδευτικής ζήτησης στην Καλαμάτα. Τα δέκα εκπαιδευτικά θα δώσουν περίπου 3500 ώρες ετησίως.
Το θέμα της μίσθωσης της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος μπήκε και πάλι στη Βουλή, με το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ομιλεί για υπερτιμολόγηση του leasing, την αντί-πρόταση που υπήρχε από τους Καναδούς αλλά και να θέτει το ερώτημα γιατί δεν το κάνουμε μόνοι μας. Το τελευταίο ειδικά είχε συζητηθεί εκτενώς στο αεροπορικό Επιτελείο και επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά τότε είχε κριθεί ασύμφορο από την ηγεσία της ΠΑ.
Τα δεδομένα από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου είναι πολλά, όπως και οι λεπτομέρειες που έκριναν αυτόν που έκοψε το νήμα.
Η πρόταση της χρονομίσθωσης
Η Πολεμική Αεροπορία, είχε κρούσει πολλά χρόνια πριν το επερχόμενο αδιέξοδο, όσον αφορά στη δυνατότητα παροχής πτητικής εκπαίδευσης, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α και Τ-2C/E.
Από το Νοέμβριο του 2017- το ακούσαμε και σήμερα παρακολουθώντας την συζήτηση στη Βουλή- το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων είχε φέρει την εισήγηση για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2Ε, το οποίο θα συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα και την απαιτούμενη υποστήριξη, τόσο για τα νέα αεροσκάφη όσο και για τα Τ-6Α, για τουλάχιστον είκοσι έτη.
Η πρόταση- εισήγηση του αεροπορικού Επιτελείου μιλούσε για Επιχειρησιακό Στόχο και δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
Έναν μήνα αργότερα έγινε εισήγηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το οποίο εγκρίθηκε η εκδήλωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με τον Καναδά. Αυτό όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με την Καναδική εταιρεία να καταθέτει κατά διαστήματα τροποποιήσεις της προσφοράς της, η οποία έφτανε τα 1,9 δις.
Ψάξτε κι αλλού…
Δυο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2019 και πάλι σε Ανώτατο Συμβούλιο στη Λ. Μεσογείων ο τότε υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που είναι καταγεγραμμένες, είχε σημειώσει δυο πράγματα: Πρώτον να διερευνηθεί εις βάθος η πρόταση των Καναδών και δεύτερον ν’ αναζητηθούν κι άλλες λύσεις.
Εν καιρώ έφτασε και η πρόταση από το συμμαχικό κράτος του Ισραήλ, με την Ελληνική πλευρά να βλέπει ότι σε αυτήν, τοποθετείται και το γεωστρατηγικό πρόσημο.
Αλλά εξετάζοντας τις δυο προτάσεις υπάρχουν οι διαφοροποιήσεις και οι λεπτομέρειες που έκριναν τον νικητή.
Το bras de fer των υποψήφιων αναδόχων
Στις ώρες πτήσεις οι δυο προτάσεις καλύπτουν την απαίτηση της αεροπορίας για 3500 ώρες.
Η πρόταση των Καναδών όπως επισημαίνουν πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο, αναφέρεται σε ώρες πτήσης, από την εκκίνηση μέχρι και την κράτηση του αεροκινητήρα.
Οι Ισραηλινοί όμως, μετρούν τις πτητικές ώρες από την απογείωση έως και την προσγείωση.
Αυτή και μόνο η διαφορά όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, δίνει πλεονέκτημα +20% , δηλαδή κερδίζονται +1500 ώρες πτήσης.
Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει επίσης δυο έναντι ενός εξομοιωτή πτήσεων που είχε η Καναδική εταιρεία.
Σ’ ότι αφορά το κόστος, η Ισραηλινή πρόταση αγγίζει τα 1,375 εκ. για 22 χρόνια κι αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος τα 62,5 εκ. ευρώ. Η Καναδική προσφορά έφτανε τα 1,254 εκ. ευρώ αλλά για 20 χρόνια και με ετήσιο κόστος τα 62,7 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής- με εξαίρεση τα δυο πρώτα χρόνια που είναι αυτά των υποδομών- η πρόταση των Καναδών θεωρείται εμπροστοβαρής διότι απαιτούσε στα πρώτα τέσσερα χρόνια κονδύλι ύψους 584 εκ. ευρώ ενώ οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει για την ίδια περίοδο 374 εκ. ευρώ.
Στη συμφωνία υπάρχει και η λεγόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, στην οποία αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 2,65% και με αυτήν έχουμε δυο διαφορετικά ποσά, αυτό της τελικής συμφωνίας που υπεγράφη και φτάνει τα 1.746.571.243,98 ευρώ, ενώ με τις νόμιμες κρατήσεις το ποσό ανέρχεται στα 1.853.880.581,19 ευρώ.
«Χτίζοντας» τους μαχητές των αιθέρων
Αυτή η σύμβαση προβλέπει το jet Μ-346, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο που ξεπερνά την 4η γενιά αεροσκαφών.
Δέκα τέτοια αεροσκάφη και εικοσιπέντε Τ-6 που ήδη έχει η αεροπορία και οι Ισραηλινοί θα βοηθήσουν σημαντικά στην συντήρησή τους, συνθέτουν την εικόνα του αύριο της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας.
Η Ελλάδα εκτιμά ότι με την πρόταση των Ισραηλινών να παίρνει σάρκα και οστά στην 120 Πτέρυγα, η προσέλκυση εκπαιδευόμενων από χώρας και εκτός ΝΑΤΟ είναι δεδομένη τα επόμενα χρόνια, γεγονός που αναμένεται να φέρει απόσβεση μέρους του κόστους και φυσικά περαιτέρω προβολή του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δημοσίευση σχολίου