GuidePedia

0


Λυκοκάπης Γιώργος
Σημαντικές εξελίξεις διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην Λιβύη, λίγο πριν την Διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος στο Παρίσι, εν μέσω και του παιχνιδιού εξουσίας που μαίνεται στο εσωτερικό της λιβυκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, στην αντιπροσωπεία του Χαλίφα Χαφτάρ που επισκέφτηκε το Ισραήλ, μετείχε και ο ίδιος ο γιος του Λίβυου στρατηγού, Σαντάμ.

Ο γιος του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, φέρεται να έφτασε στο Τελ Αβίβ με το αεροσκάφος Dassault Falcon που χρησιμοποιεί ο πατέρας του και στενοί συνεργάτες του για τις μετακινήσεις τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Σαντάμ Χαφτάρ εμπλέκεται σε μυστικές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς. Τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, είχε συναντήσει στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών.

Είναι άγνωστο τι διεμηνύθη στην συνάντηση του υιού Χαφτάρ με τους Ισραηλινούς. Δεν αποκλείεται όμως να συζητήθηκε η προοπτική εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Λιβύης και Ισραήλ, σε περίπτωση εκλογής του Χαφτάρ. Ο Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αποχωρεί για τρεις μήνες από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα της υποψηφιότητας του. Εξάλλου, το χρονικό διάστημα που θα “κρεμάσει” την στολή του ο Χαφτάρ, συμπίπτει ακριβώς με τις προγραμματισμένες εκλογές στην Λιβύη.

Βέβαια, καθώς ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι πλέον 77 ετών και βαρύνεται με πολλές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου την περίοδο που πολιορκούσε την Τρίπολη, δεν αποκλείεται πως σκέφτεται να ανοίξει τελικώς τον δρόμο για το alter ego του, τον Σαντάμ, έστω και αν οι “κακές γλώσσες” στην Λιβύη αναφέρονται σε σκάνδαλα και στην πολυτελή ζωή του υιού Χαφτάρ, κάτι μάλλον σύνηθες στον αραβικό κόσμο.

Χαφτάρ υπέρ Ισραήλ

Στην πραγματικότητα οι επαφές Χαφτάρ και Ισραήλ δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση. Από όταν οι δυνάμεις του πολιορκούσαν την Τρίπολη, ο Λίβυος στρατηγός είχε ζητήσει την συνδρομή του Ισραήλ στην προσπάθεια του να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαράτζ, λέγοντας πως έχουν έναν «κοινό εχθρό»: την επιρροή του Ερντογάν στην Τρίπολη!

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έβριθαν αναφορών για ισραηλινά οπλικά συστήματα που έφταναν στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ και για πράκτορες της Μοσάντ που εκπαίδευαν τους μαχητές και τους μισθοφόρους του. Εξάλλου, είναι η ίδια η μυθιστορηματική φυσιογνωμία του Λίβυου στρατηγού, ο οποίος από “αγαπημένο παιδί” του συνταγματάρχη Καντάφι εξελίχθηκε σε ορκισμένο εχθρό του και υπήρξε για χρόνια ο άνθρωπος της CIA στην Λιβύη, που δείχνουν πως είναι ικανός για οποιαδήποτε μεταστροφή.

Μάλιστα, ο ισραηλινός τύπος εκτιμά πως αν έρθει στην εξουσία η οικογένεια Χαφτάρ, θα επιδιώξει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, στα πλαίσια των Συμφωνιών του Αβραάμ που υπέγραψαν μέσα σε λίγους μήνες τέσσερα αραβικά κράτη, αναγνωρίζοντας το εβραϊκό κράτος. Πρώτο από αυτά ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υπήρξαν ένας από τους υποστηρικτές του Λίβυου στρατηγού κατά την πολιορκία της Τρίπολης. Σύμμαχος του Χαφτάρ είναι επίσης η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, η παρέμβαση της οποίας ήταν καταλυτική για την αποτροπή της αντεπίθεσης των δυνάμεων της Τρίπολης στην Σύρτη, που σχεδίαζε η Τουρκία με τις δυνάμεις της Τρίπολης.

Σύμμαχος του Χαφτάρ είναι και η Σαουδική Αραβία που εκτιμάται από τους Αμερικανούς πως είναι θέμα χρόνου να αναγνωρίσει και αυτή το Ισραήλ, όταν αναλάβει ο πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται ως ο “ιθύνων νους” των Συμφωνιών του Αβραάμ, που σήμαναν μία ιστορική αλλαγή σελίδας στην Μέση Ανατολή.

Με το… κοστούμι του πολιτικού

Σε όλη την διάρκεια του εμφυλίου ο Χαφτάρ όμνυε στον αραβικό εθνικισμό, εκστρατεύοντας κατά της τουρκικής επιρροής στην Τρίπολη και του πολιτικού Ισλάμ, που μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων υποστήριζαν την κυβέρνηση Σαράτζ. Τώρα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα μετέχει στην μεταβατική κυβέρνηση και οι ισλαμιστές μισθοφόροι, συνεπικουρούμενοι από τα τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν στην Τρίπολη, δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Αν και τελικώς απέτυχε να καταλάβει την Τρίπολη, ο Χαφτάρ έδειξε πως παραμένει κυρίαρχος στην ανατολική πλευρά της χώρας, ειδικά σε όσους του βιάστηκαν να τον “ξεγράψουν”, προκρίνοντας την στήριξη του πολιτικού συμμάχου του, του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ. Η μη εκλογή του θεωρούμενου “φαβορί” Σάλεχ στην ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν μία δυναμική επανεμφάνιση του Χαφτάρ, καθώς ο Λίβυος στρατηγός φέρεται να είχε δώσει “γραμμή” στους υποστηρικτές του να “μαυριστεί” ο πολιτικός του σύμμαχος, γεγονός που οδήγησε στην εκλογή των outsider Ντεϊμπά και Μένφι.

Ίσως δεν είναι τυχαίες οι νέες ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας και των Λίβυων συμμάχων τους κατά του Ισραήλ και του Χαφτάρ. Ο Ερντογάν απείλησε πως θα μποϋκοτάρει την Διάσκεψη του Παρισίου για την Λιβύη, αν (μεταξύ άλλων) προσκληθεί και το Ισραήλ, όταν ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει ακόμα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο Τελ Αβίβ. Οι Λίβυοι σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου απειλούν ανοιχτά με εμφύλιο αν ο Χαφτάρ έλθει στην εξουσία, έστω και με το… κοστούμι του πολιτικού, με τα σενάρια της διχοτόμησης της Λιβύης να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top