Ιωάννης Χάρχαρης
Ο ρόλος του στρατού στη διαμόρφωση της αυταρχικής εξουσίας του Ερντογάν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για θετική μεταβολή στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα
Τον Αύγουστο του 2021, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε ομόφωνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ότι, για όσο διάστημα και όταν απαιτηθεί, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα αντικαθιστά τον Τούρκο πρόεδρο στα καθήκοντά του.
Η απόφαση αυτή ελήφθη 20 περίπου μήνες πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, το 2023, με τον ίδιο τον Ερντογάν, το κόμμα του (ΑKP) και την κυβέρνησή του να βρίσκονται μπροστά στα χαμηλότερα ποσοστά τους από τη θριαμβευτική ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν 19 χρόνια πίσω.
Στα πρώτα χρόνια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διήρκεσαν περίπου από όταν ανήλθε στην εξουσία το 2002 έως το 2011, ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν αμφισβήτησε και αποδυνάμωσε τα ιδεολογικά θεμέλια του κοσμικού κατεστημένου της Τουρκίας.
Με αυτόν τον τρόπο, περιόρισε τον πολιτικό ρόλο των ηγετικών θεσμών της, δηλαδή του στρατού, της δικαστικής εξουσίας και της πολιτικής γραφειοκρατίας στο πίσω μέρος ενός προγράμματος για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις ήταν προοδευτικές, ο λόγος για την ολοένα και πιο αυταρχική στροφή της Τουρκίας οφείλεται εν μέρει στην επισφάλειά τους. Ένα εχθρικό κοσμικό κατεστημένο έδωσε τόσο την ώθηση για την απελευθέρωση, όσο και ίσως και την αναζήτηση του Ερντογάν για απεριόριστη εξουσία αργότερα. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα «κατεστημένο αποτέλεσμα» που δεν υποχωρεί ποτέ στη λήψη αποφάσεων του Ερντογάν.
Αναμφισβήτητα, την τελευταία δεκαετία, η πολιτική τάξη έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερο λόγο στον στρατό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πολιτιστικές και δομικές συνθήκες που παρήγαγαν στρατιωτική κηδεμονία έναντι της πολιτικής εξαρχής. Αντί για υποταγή στην πολιτική κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν για να εδραιώσουν την πλήρη πίστη στην πολιτική εξουσία.
Η έντονη επιθυμία του Ερντογάν, να απελευθερώσει την κυβέρνησή του από το παρελθόν τερματίζοντας την ταραγμένη ιστορία των πραξικοπημάτων της Τουρκίας, τον οδήγησε να εισαγάγει ένα σύστημα φιλοκυβερνητικών διορισμών και προαγωγών με στόχο τη δημιουργία ενός πιστού σώματος αξιωματικών.
Μεταφρασμένη σε πραγματική πολιτική, αυτή η πολιτική ισοδυναμούσε με την εκδίωξη των «εχθρών» της κυβέρνησης που ταυτίζονται με το κοσμικό κατεστημένο και την αντικατάστασή τους με στελέχη που υποστήριζαν τον Ερντογάν, τα οποία ήταν συχνά οπαδοί του ισλαμικού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το 2007, οι λεγόμενες δικαστικές υποθέσεις Ergenekon και αργότερα Sledgehammer, άνοιξαν εναντίον ενός φερόμενου δικτύου στρατιωτικών αξιωματικών και των πολιτών συνεργών τους, κατηγορούμενοι για τον σχεδιασμό μιας σειράς πραξικοπημάτων κατά της κυβέρνησης του AKP.
Κρατικοί γραφειοκράτες, συμπεριλαμβανομένων πρώην διοικητών δυνάμεων, πρώην αρχηγός του επιτελείου, έως και το 10 τοις εκατό των στρατηγών του στρατού, καθώς και δεξιοί διανοούμενοι και δημοσιογράφοι ενεπλάκησαν στις συνωμοσίες, γεγονός που βοήθησε να πειστεί ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του, ότι το κοσμικό κατεστημένο ήταν εχθρικό απέναντί τους από την πρώτη μέρα.
Αυτή η άποψη, ενισχύθηκε περαιτέρω από την προσπάθεια της στρατιωτικής ανώτατης διοίκησης να εμποδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2007 και μια δικαστική υπόθεση υπό την ηγεσία του γενικού εισαγγελέα με στόχο το κλείσιμο του AKP με κατηγορίες κατά της κοσμικότητας τον Μάρτιο του 2008.
Οι απειλές από έναν εχθρικό στρατό έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ώθηση της αντιστρατηγικής του Ερντογάν: μια εκτελεστική προεδρία, προσαρμοσμένη για να επιτρέπει τη μαζική διεύρυνση των εκτελεστικών εξουσιών. Ωστόσο, οι υποθέσεις Ergenekon και Sledgehammer δεν θα μπορούσαν να είχαν εκδοθεί χωρίς την υποστήριξη των οπαδών του Γκιουλέν, οι οποίοι είχαν διεισδύσει στις υπηρεσίες ασφαλείας από τη δεκαετία του 1990.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και των Γκιουλενιστών έπεσαν σε ανοιχτή εχθρότητα το 2013, όταν μέλη του κινήματος κυκλοφόρησαν επιζήμιες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του αρχηγού του AKP και του γιου του, Μπιλάλ Ερντογάν, υπονοώντας εκτεταμένη διαφθορά τόσο στην οικογένεια όσο και στην κυβέρνηση. Σε απάντηση, ένα δικαστικό σώμα που ελέγχεται από τον Ερντογάν, άρχισε να ανατρέπει τις ετυμηγορίες Ergenekon και Sledgehammer.
Το νόημα των αθωωτικών αποφάσεων ήταν ξεκάθαρο. Αντιμέτωπος με μια σοβαρή απειλή από τους Γκιουλενιστές, ο Ερντογάν έκανε για άλλη μια φορά μια «αντίστροφη συμφωνία», αναζητώντας την υποστήριξη των προηγούμενων εχθρών του στον στρατό για να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη πρόκληση της διακυβέρνησής του.
Για την παλιά φρουρά στην ανώτατη διοίκηση του στρατού, η καταστολή των Γκιουλενιστών επέτρεψε μια εκκαθάριση στη βαθμίδα και το αρχείο προς όφελός τους, ενώ έπαιρνε εκδίκηση στο κίνημα για τον βασικό του ρόλο στη δίωξη του στρατού.
Τούτου λεχθέντος, οι υποκείμενες εντάσεις και υποψίες από όλες τις πλευρές παρέμειναν σε ισχύ μέχρι την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, για την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε τους γκιουλενιστές αξιωματικούς, προτού διπλασιάσει την προσέγγισή του με την παλιά φρουρά.
Αυτή η νέα συμμαχία διευκολύνθηκε από μια ομάδα ως επί το πλείστον απόστρατων στρατηγών, που παραμερίζουν την ιστορική τους εχθρότητα προς το AKP σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τη χαμένη δύναμη και δόξα. Συχνά αποκαλούμενοι ως Ευρασιανιστές για τις αντιδυτικές τους ιδέες, ένιωθαν ότι είχαν καταστεί ανίσχυροι όπως ακριβώς η αυταρχική πολιτική τους φιγούρα είχε αρχίσει να ανεβαίνει διεθνώς. Τώρα είδαν μια ευκαιρία.
Ομοίως, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που παλεύει στις κάλπες και ποτέ δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να πάρει την εξουσία, έριξε την πλήρη υποστήριξή του πίσω από το ΑΚΡ, αψηφώντας την προηγούμενη κριτική για να γίνει εταίρος συνασπισμού στις κυβερνήσεις του Ερντογάν μετά το 2016.
Αυτές οι δυνάμεις αποτελούν τον ημιφασιστικό χαρακτήρα του σημερινού καθεστώτος του Ερντογάν. Έχουν το πάνω χέρι σε βασικούς τομείς πολιτικής, διαμορφώνοντας το εσωτερικό πολιτικό τοπίο και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ κάνουν σημαντικούς διορισμούς στον στρατό. Σε αντάλλαγμα, δίνουν τη δυνατότητα στον Ερντογάν να καταπατά τα ατομικά δικαιώματα, τους συνταγματικούς περιορισμούς και τη δικαστική ανεξαρτησία.
Πάνω από μισή δεκαετία μετά τη δίωξη και την καταδίκη τους, ο Ερντογάν εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την παλιά φρουρά του στρατιωτικού ανώτατου διοικητή.
Η εικόνα του Τούρκου προέδρου δείχνει έναν άνθρωπο πάσχοντα. Και μόνον αυτό το γεγονός, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία βρίσκεται μπροστά «στο τέλος εποχής» για τον Ερντογάν.
Καθώς η Τουρκία στο τέλος εποχής Ερντογάν καταρρέει οικονομικά και αυξάνεται η απομόνωσή της από τη Δύση, οι Ευρωπαίοι «φίλοι» της, κυρίως, ανεξαρτήτως τουρκικού κόμματος στην εξουσία, δεν θα την αφήσουν να χαθεί. Με τα διμερή οικονομικά συμφέροντα πάντα στην πρώτη γραμμή, οι δυτικοί «φίλοι» της θα τη στηρίξουν και θα κάνουν πάντα τα στραβά μάτια απέναντι στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Δημοσίευση σχολίου