GuidePedia

0

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Όσα έγιναν στον 63ο γύρο των συνομιλιών.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, που έγινε σε κλίμα έντασης και τουρκικών προκλήσεων, καθώς η ενόχληση της Άγκυρας για την ιστορική συμφωνία Αθήνας - Παρισιού είναι έκδηλη.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Τετάρτης πέρασε η ελληνική αποστολή με επικεφαλής των πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη την πόρτα του χώρου στην Άγκυρα, στον οποίο διεξάγεται ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να είναι εξ αρχής χαμηλές. Από την τουρκική πλευρά επικεφαλής της αποστολής είναι των συζητήσεων που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, μετά το πέρας των συζητήσεων που διεκόπησαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, δύο ώρες δηλαδή από την έναρξή τους, για διάλειμμα για φαγητό, θα υπάρξει μια ανακοίνωση από την πλευρά και των δύο χωρών.

Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι σε αυτό τον γύρο των διερευνητικών επαφών μέσα στο 2021, η Τουρκία θα άνοιγε όλα τα κεφάλια που θέτει κατά καιρούς η Άγκυρα, ανάμεσα στα οποία και οι ισχυρισμοί για μειονότητα και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Παρόλα αυτά, και η τουρκική όπως και η ελληνική πλευρά ανέφεραν νωρίτερα ότι θα ήταν δύσκολο να υπάρξει κάποια ουσιώδης πρόοδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και νέος γύρος διερευνητικών επαφών πιθανότατα σε έξι μήνες και έδρα, τότε, την Αθήνα.

Εν μέσω έντασης οι διευρευνητικές επαφές

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών διεξήχθη στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και των πράξεων της μόνιμης αντιπροσωπείας των γειτόνων στον ΟΗΕ, με το σκηνικό να είναι «ναρκοθετημένο» από την αρχή και να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που «κλείδωνε» η διεξαγωγή του 63ου γύρου των συνομιλιών στην Άγκυρα και δύο ημέρες μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου έστειλε επιστολή με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνοντας τα προκλητικά επιχειρήματα της Άγκυρας.

Στην επιστολή, που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα, τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top