GuidePedia

0

Τεράστιο παιχνίδι η Άγκυρα σε ολόκληρη την ΕΕ-Η Ελλάδα αφύπνισε τους "κουτόφραγκους" για μια φορά ακόμη

ΗΙσπανία βιώνει μια νεο-οθωμανική πολιτιστική εισβολή εδώ και περίπου ένα χρόνο που αφορά δεκάδες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που έχουν κατακλύσει την ισπανική τηλεόραση, με όλο αυτό να έχει πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις όμως.

Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι απόγευμα και βράδυ σημαδεύονται από τουρκικές σειρές που “πωλούν” μια δυτικοποιημένη εικόνα της Τουρκίας, (γυναίκες χωρίς μαντίλα και με δυτική εμφάνιση, σενάρια ονείρων και ηθική πρόοδο), ενώ 450 χρόνια σχεδόν μετά την ναυμαχία , η Τουρκία φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποτάξει τη Δύση δεν ήταν μέσω της στρατιωτικής δύναμης όπως επιχείρησαν οι Οθωμανοί, αλλά μέσω της ήπιας δύναμης, της τηλεόρασης.

“Πέρα από την τηλεοπτική επιτυχία που έχουν αυτές οι σαπουνόπερες στην Ισπανία, είναι σκόπιμο να εξεταστούν και άλλες πτυχές του ενδιαφέροντός για την Τουρκία.

Για παράδειγμα, τι πιστεύουν οι Τούρκοι για την Ισπανία; Και το πιο σημαντικό, ποιες είναι οι πολιτικές επιπτώσεις αυτού του ασυνήθιστου ενδιαφέροντος στην Τουρκία για την Ισπανία;

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση. Τον Ιούλιο, ο Fahrettin Altun, Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα El Mundo, σε ημερομηνία που συνέπιπτε με το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Σε αυτήν την συνέντευξη, εκτός από την κριτική κατά της ΕΕ για την παροχή καταφυγίου σε αυτούς που ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα και τους πρόσφυγες, ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ισπανία με πολύ φιλικούς όρους λέγοντας: «Βλέπουμε την Ισπανία ως έναν μεγάλο σύμμαχο σε όλους τους τομείς.

Ο ισπανικός λαός καταλαβαίνει μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αυτό το μήνυμα έχει διπλή ανάγνωση, αφενός, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι η Άγκυρα έχει καλή άποψη για εμάς, κάτι που πιθανότατα θα μας σώσει από τις εύθραυστες σχέσεις που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και η Ελλάδα με την Τουρκία, αφετέρου μας “χαιδεύουν”, αφού η Ισπανία συμβάλλει στην ασφάλεια της Τουρκίας μέσω της αντιπυραυλικής επιτήρησης.

Ωστόσο, μια ορθή εκτίμηση για την Τουρκία είναι ότι μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε προβλήματα σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά το κλασικό δίλημμα σχετικά με το ποιο έχει μεγαλύτερο βάρος, η εθνική εξωτερική πολιτική ή αυτή ενός οργανισμού.

Αναφέρομαι στην υπεροχή των συμφερόντων μας έναντι εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλέψιμου κύματος Αφγανών προσφύγων προς την Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να περάσουν από την Τουρκία.

Είναι πολύ πιθανό ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επαναλάβει τον ρόλο της ως φράγμα της ΕΕ όπως το 2016, κάτι που προφανώς θα οδηγήσει σε τριβές με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα ζητήσουν από την Τουρκία να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Εδώ μπαίνει στο προσκήνιο η καλή μας σχέση με την Τουρκία. Είναι πολύ πιθανό ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τις χώρες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να παραλάβουν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς η ίδια έχει επιβαρυνθεί με τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και μεταξύ 120.000 και 140.000 Αφγανών.

Είναι πιθανό επίσης η Τουρκία να ζητήσει από την Ισπανία να επηρεάσει την ΕΕ, ώστε να μην μετατρέψει το εσωτερικό της σε μια τεράστια φυλακή προσφύγων που θέλουν να έρθουν στην Ένωση.

Αυτό θα μας έκανε να συμμαχήσουμε με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Κέντρου της Ένωσης, τη γνωστή ομάδα του Βίσεγκραντ, επίσης εχθρική στην υποδοχή προσφύγων, κάτι που πιθανότατα δεν είναι της αρεσκείας της νυν αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία σίγουρα θα έβλεπε με δυσφορία να βρίσκεται στον ίδιο τομέα με ορισμένες χώρες που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με αυτές που προωθεί η Μαδρίτη.

Οποιαδήποτε περιπλοκή της κατάστασης θα υπονόμευε την εξωτερική μας πολιτική και πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια επιρροής στη λήψη αποφάσεων στην κοινότητα, κάτι που θα αποδυνάμωνε την ικανότητά μας για δράση για την εξεύρεση λύσης σε προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με την Ισπανία, όπως τα προβλήματα της αφρικανικής ηπείρου ή των αλιευτικών συμφωνιών με το Μαρόκο.

Εν κατακλείδι, τα τουρκικά σήριαλ που προκαλούν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις οθόνες μας, μας ενθαρρύνουν να γνωρίζουμε τι πιστεύουν οι Τούρκοι για την Ισπανία, ειδικά στον πολιτικό τομέα.

Οι καλές σχέσεις που διατηρούμε με την Τουρκία μας σώζουν από τις κακές σχέσεις που έχουν άλλες γειτονικές χώρες με την Άγκυρα.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειες της Ισπανίας να συμβάλει στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά με τους Αφγανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τους Ταλιμπάν.

Η Τουρκία μπορεί να μας χρησιμοποιήσει ως Δούρειο ίππο για τα συμφέροντα της ώστε να μην είναι αυτή ο συνοριοφύλακας της Ένωσης”, αναφέρει ο ειδικός αναλυτής επί στρατηγικών θεμάτων Alberto Suárez Sutil.

Η Τουρκία από όλο αυτό αποδεικνύεται περίτρανα ότι “παίζει παιχνίδι”σε ολόκληρη την ΕΕ, και ότι αν δεν βρισκόταν η Ελλάδα να αφυπνίσει τους “κοιμισμένους” Ευρωπαίους οι Τούρκοι θα είχαν φτάσει...στην Βιέννη. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top