GuidePedia

0


Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός μεγάλου έργου φυσικού αερίου που συμπληρώνει τον αγωγό Nord Stream-2 της Ρωσίας, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Για τη Ρωσία, είναι κρίσιμος, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής φυσικού αερίου της Μόσχας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της διπλωματικής του συνεργασίας με την Τουρκία. Αυτή την εβδομάδα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι το τελικό τμήμα του Nord Stream-2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε.

Η γεωπολιτική σημασία αυτού του έργου τονίστηκε τον Ιανουάριο, όταν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν επίσημα τον TurkStream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η Gazprom και η τουρκική κρατική BOTAŞ ολοκληρώνουν την τελική φάση κατασκευής του TurkStream 2 από κοινού. Από την Τουρκία, ο αγωγός συνεχίζει με την ονομασία "Balkan Stream" προς τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ο αγωγός εκτείνεται 930 χιλιόμετρα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και ενισχύει τους ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει στην αμυντική τους συνεργασία αφού η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 το 2019, το οποίο δημιούργησε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Είναι, λοιπόν, αδιαμφισβήτητο ότι ο TurkStream έχει τη δυνατότητα να θέσει μια δεύτερη πρόκληση για τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να ενισχύσει την οικονομία της, επιδιώκει επίσης να προστατευθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νομοσχέδιο για την επέκταση των κυρώσεων στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream 2. Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική επιρροή της Μόσχας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Κογκρέσο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον Nord Stream 2, τον TurkStream και άλλα έργα τα οποία ισχυρίζονται ότι εν τοις πράγμασι θα εμβαθύνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μειώσουν τον ρόλο της Ουκρανίας ως κράτος διέλευσης και ίσως αποτελέσουν πηγή πλεονεκτήματος για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Τζον Μπόουλους, τον αρχισυντάκτη του Energy Reporters, τα συμφέροντα της Άγκυρας στον TurkStream 2 είναι οριακά. Αναφέρει ότι όσο περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο διέρχεται από την Τουρκία μέσω του TurkStream 2 τόσο περισσότερα τέλη διαμετακόμισης θα φέρνει. Επιπλέον, ανταγωνίζεται τους στόχους της Τουρκίας για φυσικό αέριο, οι οποίοι είναι τριπλοί.

"Πρώτα και κύρια", λέει ο Μπόουλους, "[η Τουρκία θέλει] να αναπτύξει το πεδίο φυσικού αερίου Sakarya 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στον Εύξεινο Πόντο, να αποκλείσει τις ανταγωνιστικές ροές από την ανατολική Μεσόγειο και τη Ρωσία και να διευκολύνει τη μεταφορά περισσότερου αερίου που μεταφέρεται από θαλάσσια δεξαμενόπλοια"

Πολλοί πολιτικοί και ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία υποστηρίζουν τον Nord Stream 2, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να τερματίσει τη χρήση άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας. Αντί να έρθει σε διένεξη με τις ΗΠΑ, η Γερμανία διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον και τον Ιούλιο οι δύο αποκάλυψαν μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, το Βερολίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει σε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάχθηκε στον αγωγό, ο οποίος θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει αέριο απευθείας στη Γερμανία και ενδεχομένως να αποκόψει άλλα έθνη. Ωστόσο, η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να τον "σκοτώσει" με κυρώσεις. Αντ' αυτού, επέλεξε να διαπραγματευτεί με τη Γερμανία. Η Ουάσινγκτον σαφώς δεν θέλει να βλάψει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο σύμμαχό της στην Ευρώπη.

Θα δείξουν οι ΗΠΑ την ίδια προθυμία να μην βλάψουν τις σχέσεις με την Τουρκία; Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα μπορεί να βρίσκεται στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν είναι μυστικό ότι το ΝΑΤΟ θα ήθελε η Τουρκία να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση της χώρας. Για αυτόν τον λόγο και για κανέναν άλλο, η Ουάσινγκτον μπορεί να μην θέλει να βλάψει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Όπως σημειώνει η Elif Selin Calik, στο Middle East Monitor, για το τελευταίο, τόσο o TurkStream της Gazprom όσο και η "ομπρέλα" Nord Stream 2 θα ενισχύσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Καθώς η Τουρκία παραμένει χώρα διέλευσης σε αυτό το έργο, ο κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της Ουκρανίας και να περιορίσει τη Ρωσία. Όσο η Τουρκία προστατεύει την Ουκρανία και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, o TurkStream δεν θα συμμετάσχει στη διαμάχη για τους S-400 ως νέα πρόκληση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top