Σούδα…Στεφανοβίκειο…Αλεξανδρούπολη αλλά και το Πετροχώρι της Ξάνθης βρίσκονται εντός της υπό αναθεώρησης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Ηνωμένες Πολιτειών η οποία αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να υπογραφεί στην Ουάσιγκτον.
Μια συμφωνία η οποία εκτός της σαφούς αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών, η Ελληνική πλευρά αναμένει φυσικά τις «ασυναγώνιστες» προτάσεις που είχαν υποσχεθεί κατά το παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Από την άλλη πλευρά το γεγονός της ανάδειξης του Πετροχωρίου της Ξάνθης, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, αναβαθμίζει τόσο τον ρόλο του Δ’ ΣΣ, όσο και της περιοχής διότι οι Αμερικανοί με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν το ενδιαφέρον τους στο Βαλκανικό τόξο.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα επισήμαναν πως ανέκαθεν η παρουσία των Αμερικανών στη Δυτική Θράκη προκαλούσε την άρνηση της πραγματικότητας και ανησυχία στη γείτονα. Αυτό έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως το περασμένο έτος κατά τη διάρκεια ασκήσεων τόσο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Δεν ήταν λίγα μάλιστα τα δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο που ανέλυαν πως τα πληρώματα των Ελληνικών αρμάτων μάχης Leo 2 Hel ασκούνται με τα Αμερικανικά M1A2 Abrams.
Ιδίως στην τελευταία άσκηση που έγινε στο Πετροχώρι τα συμμαχικά μηνύματα δεν ήταν λίγα κι αυτό το εισέπραξε η Τουρκία. Στην άσκηση «Κένταυρος 21» στη Β. Ελλάδα, στην οποία είχε δώσει το παρόν ο Αμερικανός αξιωματούχος που διοικεί στρατεύματα σε Ευρώπη και Αφρική, παραβρέθηκαν και Αξιωματικοί -παρατηρητές από τις αναπτυσσόμενες συμμαχίες του Αραβικού κόσμου, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια.
Η Θράκη, αυτή η ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην οποία διαρκώς η Τουρκία επιχειρεί να επηρεάσει, λόγω των Ελλήνων Μουσουλμάνων που ζουν σ’ αυτή τη γωνιά της επικράτειας, είναι το σημείο της Ελλάδας που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα βλέμματα από την ευρύτερη «γειτονιά», αλλά και τους «παίκτες» που δραστηριοποιούνται τόσο σε Βαλκάνια, όσο και στη Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή και το Δ’ Σώμα Στρατού διαχρονικά έχει μια ιδιαίτερα, δύσκολη και πολυποίκιλη αποστολή Εθνικού χαρακτήρα, κάτι που ξεχώρισε άλλωστε πριν σχεδόν έναν χρόνο με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον Έβρο κατά τη μαζική εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής που άρχισε με πλήρη ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας.
Η 5ετία για τη Σούδα και η αγάπη των Αμερικανών για τη Μαγνησία
Στην αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θέλει αυτή τη φορά να επιτύχει την διεύρυνση του χρόνου για τις βάσεις στη Σούδα κι από έναν χρόνο να γίνει το λιγότερο πενταετία. Αυτό αποτελεί το πάγια αίτημα της Αμερικής η οποία έχει επισημάνει ότι αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται και σε αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων από το Κογκρέσο για την Ελλάδα.
Η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ είναι ενεργειακός και στρατηγικός κόμβος που προσφέρει πρόσβαση προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας αποτελεί την περιοχή που μαγεύει τους Αμερικανούς με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τον συνδυασμό ορεινού όγκου και θάλασσας.
Από την Ελληνική πλευρά, έχει γίνει σαφές πως αναβαθμίσεις και αλλαγές οπλικών συστημάτων είναι απαραίτητες κι αυτό μπορεί να γίνει με την βοήθεια των ΗΠΑ. Αλλά το σημαντικό είναι η απόφαση που έχει ληφθεί από το Επιτελείο. Και αυτή είναι, οι Ένοπλες Δυνάμεις να μετέχουν σε περισσότερες διασυμμαχικές ασκήσεις σ’ όλο το εύρος της ευθύνης που έχουν, ενώ πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα στοχευμένες σε περιοχές που πολλές φορές η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει τα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα.
Πάντως η άσκηση «Κένταυρος 21», μια άσκηση επιπέδου Ταξιαρχίας η οποία έγινε με χρήση πραγματικών πυρών, ήταν μέρος της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA) ) Ελλάδας και ΗΠΑ.
«Κένταυρος 21», «Hellenic Tank Challegne», «Thracian Cooperation» ήταν ασκήσεις που Ελληνικές και Αμερικανικές δυνάμεις ασκήθηκαν σε διμερές επίπεδο κι έπεται συνέχεια…
Δημοσίευση σχολίου