GuidePedia

0


του Μιχάλη Ιγνατίου
Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι στη φάση που συντηρούν τις δυνάμεις τους ενόψει των νέων επιθετικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβουν μόλις περάσει ο Δεκαπενταύγουστος. Το κλίμα, γενικά μιλώντας, έχει αλλάξει. Και η Αμερική έχει αρχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Παράλληλα συντηρούν ζωντανό το θέμα της Αμμοχώστου που φαίνεται ότι συγκίνησε τη διεθνή κοινότητα εκτός της Βρετανίας, αλλά και της Γερμανίας. Και αυτό συμβαίνει παρά τις αρχικές δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ που ήταν αρνητικές για την Τουρκία.

Είχαμε εκπλαγεί τότε από τον τόνο της ανακοίνωσής της, διότι είναι γνωστό σε όλους ότι το Βερολίνο θα στηρίζει την Άγκυρα με κάθε τίμημα, διότι έτσι νομίζει ότι εξυπηρετεί τα γερμανικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και σ’ αυτό το θέμα, όπως και σε άλλα, κάνει απλά λάθος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει “δέσει” και την ηγέτιδα της Ευρώπης, την κυρία Άγγελα, όπως είχε “δέσει” και τον Ντοναλντ Τραμπ, αλλά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο. Ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούνται; Δυστυχώς τα γεγονότα βοούν…

Για τα θέματα αυτά, αλλά και για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Οι θέσεις του Λονδίνου είναι γνωστές, είναι και επικίνδυνες. Το Βερολίνο, ενώ στην αρχή έδειξε να “σοκάρεται” με τις αποφάσεις του Ερντογάν για την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη συνέχεια επέλεξε να τον προστατεύσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες που συνέλλεξαν οι διπλωμάτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Εύχονται βεβαίως να μην επιβεβαιωθούν και το Βερολίνο να μην παίξει και στην περίπτωση της Αμμοχώστου τον γνωστό ρόλο. Του προστάτη του θύτη, που ειναι η Τουρκία. Αλλά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα επιτρέψει καταδίκη της Τουρκίας για την αλλαγή του καθεστώτος της πόλης-“φάντασμα”.

Οπότε πρωτίστως η Λευκωσία και σε δεύτερο ρόλο η Αθήνα, ίσως να πρέπει να τοποθετήσουν στο τραπέζι το βέτο. Και κάποια στιγμή να αποφασίσουν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Οι δύο κυβερνήσεις, η ελληνική και η κυπριακή, αναμένουν και τις τελικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενική Συνέλευση. Αν η Γ.Σ. του ΟΗΕ πραγματοποιηθεί κανονικά στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν το πρόβλημα στο πιο σημαντικό παγκόσμιο φόρουμ δια ζώσης. Διαφορετικά θα τα πουν όπως και πέρυσι… Από μακριά.

Ο φόβος των διπλωματών στη Λευκωσία και στην Αθήνα, αλλά και η προσπάθειά τους, είναι να ΜΗΝ ξεχαστεί η τουρκική αθλιότητα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπως τόσες άλλες παράνομες πράξεις της Τουρκίας. Διπλωματική πηγή μας είπε ότι “πρέπει να δράσουμε τώρα που είναι ζεστό το σίδερο”. Εννοεί ακριβώς ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν οι δύο κυβερνήσεις να ξεχαστεί το θέμα.

Στο μεταξύ, αναμένουν το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο για την Αμμόχωστο. Μερικοί βουλευτές έχουν ήδη συζητήσει την πιθανότητα καταδίκης της Τουρκίας και για την κατοχή της Κύπρου, αλλά και ειδικά για την Αμμόχωστο, όπως και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών.

Μπορεί, λοιπόν, να έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν τρεις καταδίκες από τη Βουλή και τη Γερουσία, για να αναγκαστεί στη συνέχεια να ακολουθήσει η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, η οποία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και για την Κύπρο δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Στις 14 Αυγούστου η Κύπρος θα θυμηθεί για 47η φορά την άλωση της Αμμοχώστου και του 37% της Κύπρου από τους Τούρκους.

Οι Αττίλες θα εορτάζουν φυσικά και οι Έλληνες θα τιμούν πάλι τους νεκρούς τους. Ποιος ξέρει; Μπορεί το λάθος του Ερντογάν με την Αμμόχωστο πολιτικά και διπλωματικά να αποδειχθεί θανάσιμο…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top