GuidePedia

0

   Η υπερ-επέκταση θα την οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ". "Ολέθριο σφάλμα των ΗΠΑ εκτός αν... "

Για “μεγάλη στρατιωτική εμπλοκή” της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μιλά ρωσικό think tank τονίζοντας πως “η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από την συγκεκριμένη χώρα συνιστά τεράστιο σφάλμα ακόμη και για το ίδιο το ΝΑΤΟ”.

Οι Ρώσοι τονίζουν πως “η στρατηγική υπερ-επέκτασης της Τουρκίας φαίνεται να ευνοείται από τις ΗΠΑ. Όμως αυτό σταδιακά θα την βγάλει από το ΝΑΤΟ ίσως και λόγω του Αφγανιστάν και των δράσεων που θα αναλάβει στη χώρα αυτή”.

Ας δούμε τι αναφέρουν.
Η Τουρκία επιχειρεί σε δύο κατευθύνσεις

“Η Άγκυρα βρίσκεται σε μοναδική γεωγραφική θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επιχειρεί ταυτόχρονα προς δύο μέτωπα. Από τη μία πλευρά ο τουρκικός Στρατός και οι φιλότουρκοι ισλαμιστές ελέγχουν σημαντικά τμήματα της Συρίας και της Λιβύης. Δημιουργώντας προπύργια εκεί, αποκτούν σημαντική επιρροή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Δημιουργώντας ένα ελεγχόμενο “κρατίδιο” στην Ιντλίμπ, η Άγκυρα θα ασκεί πίεση στην Δαμασκό.

Στην Λιβύη θα ελέγχουν τον δρόμο προς την Αίγυπτο και την “γαλλική” Αφρική μέσω των εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων. Επιπλέον ο τουρκικός Στόλος απειλεί συνεχώς την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην Μεσόγειο

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία προωθεί την δημιουργία του “Μεγάλου Τουράν” μαζεύοντας και ενώνοντας όλες τις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας κατά μήκος του υποσχόμενου εμπορικού δρόμου από την Κίνα προς την Ευρώπη.
 
Τα πέντε στοιχεία της πολιτικής του Ερντογάν

Πρώτον, το σχέδιο του “Μεγάλου Τουράν” απομακρύνει τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας από την σφαίρα επιρροής της Μόσχας και τις εντάσσει στο τουρκικό “άρμα”. Αυτό φαίνεται προς το παρόν να έχει την έγκριση της Μόσχας στο πλαίσιο ανεξαρτητοποίησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Όμως στο μέλλον κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Στρατό του “Μεγάλου Τουράν” να στρέφεται εναντίον της Ρωσίας.

Δεύτερον, ο Ερντογάν σκοπεύει να δημιουργήσει τον “Μεσαίο Διάδρομο του Δρόμου του Μεταξιού” από την Κίνα προς την Ευρώπη προσπερνώντας την Ρωσία. Η Τουρκία θα μετατραπεί στο “παράθυρο” για την είσοδο της Κίνας στην Μεσόγειο γι αυτό και το Πεκίνο επενδύει σε τουρκικές υποδομές. Για παράδειγμα το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης θα κατασκευαστεί με κινεζικά κεφάλαια.

Τρίτον, αν η Τουρκία χαθεί για τις ΗΠΑ, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, η Τουρκία ήταν απαραίτητη για να “περιορίζει” μια άλλη Αυτοκρατορία, την Περσική εκτός από την Ρωσική. Μην ξεχνάμε ότι στο Ιράν κατοικούν πολλοί Αζέροι με παντουρκικές ιδέες. Όμως η αυτονόμηση είναι το νέο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν ως “περιφερειακή δύναμη” στην Ευρασία.

Τέταρτον, η Τουρκία που ποτέ δεν θα έμπαινε στην ΕΕ, τώρα θα λειτουργεί ως αντίπαλος της. Παίζοντας το χαρτί του μεταναστευτικού ασκεί μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες. Αν πετύχει και στην Λιβύη, τότε θα ελέγχει και τον “διάδρομο Βόρειας Αφρικής”.

Πέμπτον, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Στρατός του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα εδώ διευρύνεται καθώς η Άγκυρα έχει όλες τις δυνατότητες να “πολεμά πλέον μέσω αντιπροσώπων” σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αλλά αυτό μπορεί να τους οδηγήσει μπούμερανγκ:

Η Άγκυρα μπορεί να μείνει και να παρέχει βοήθεια λογιστική, οικονομική, στρατιωτική στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Πιθανότατα θα έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όχι μόνο για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ αλλά και για τον έλεγχο των κεντρικών και βόρειων περιοχών της χώρας.

Στις περιοχές αυτές ζει τουρκόφωνος πληθυσμός. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα δώσει το “οκ” στην Άγκυρα αλλιώς θα καταλάβουν τις περιοχές αυτές οι Ταλιμπάν.

Ετσι όμως η Τουρκία θα εκτελέσει το σχέδιο της Κίνας. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top