GuidePedia

0

     Εισήγηση σοκ στα χέρια Β. Πούτιν!
    Τί αναφέρει για Τουρκία-Κίνα-Ιράν- Ταλιμπάν-ISIS

Βασίλης Καπούλας
Δραματικές εξελίξεις έρχονται στην Κεντρική Ασία καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται ξανά για στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν! Η επέμβαση πιθανότατα θα γίνει μέσω του οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας CSTO και σε συμφωνία με την Κίνα.

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν την ενίσχυση τρων ρωσικών δυνάμεων τόσο στην ρωσική βάση του Τατζικιστάν όσο και στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας

Ρωσικά ΜΜΕ σε μπαράζ δημοσιευμάτων προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για για “Συρία Νο2” και για “επέμβαση που πρέπει δυστυχώς να πραγματοποιηθεί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές”.
“Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Τατζικιστάν”

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Τατζικιστάν υπό το πρίσμα τρομοκρατικών απειλών από το Αφγανιστάν” ανακοίνωσε ο Shamanov επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμα πριν την συνεδρίαση του Οργανισμού CSTO στο Dushanbe.

“Η Ρωσία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της υπό το CSTO θα παρέχει στο Τατζικιστάν την απαραίτητη βοήθεια σε περίπτωση αυξημένων τρομοκρατικών απειλών από το έδαφος του Αφγανιστάν καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από την χώρα.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Τατζικιστάν μόνο του” ανέφερε ο Vladimir Shamanov και τόνισε:

“Η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί στο Συμβούλιο του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας CSTO. Aυτό το θέμα θα θιγεί περισσότερο στο επίπεδο αξιολόγησης. Χτες και σήμερα μίλησα με συναδέλφους μου, η ηγεσία του κράτους του Τατζικιστάν δεν εκφράζει τόσο έντονη ανησυχία”

“Το θέμα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Η επιτροπή μας προχωρά με συστηματικά μέτρα στην αξιολόγηση της κατάστασης.

Προειδοποιήσαμε για τη μεταφορά μέρους των τρομοκρατών στο βόρειο Αφγανιστάν. Πριν από αρκετά χρόνια. Δηλαδή, η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς.

Έχουμε την 201η στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν. Τα μέτρα θα ληφθούν από το υπουργείο Άμυνας μετά από υποδείξεις του προέδρου και του υπουργού Άμυνας”.

Ηδη λαμβάνουμε αριθμό οργανωτικών μέτρων”


“Η Μόσχα πρέπει να επαναλάβει τον άθλο στην Συρία”

“20 χρόνια μετά την παρέμβαση και κατοχή, οι αμερικανικές δυνάμεις φεύγουν από το Αφγανιστάν.

Πρέπει να παραδεχτούμε κάτι σημαντικό αν και είναι δυσάρεστο. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πραγματικά λειτούργησε ως ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου της μετασοβιετικής Κεντρικής Ασίας.

Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση καταλαμβάνοντας την μια περιοχή μετά την άλλη. Με αυτό τον ρυθμό, η χώρα σε λίγο θα τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ισλαμιστών.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι το μόνο ισλαμικό κίνημα στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν ισχυροί πυρήνες του ISIS. Eίναι πολύ πιθανό η χώρα να χωριστεί σε σφαίρες επιρροής μεταξύ εξτρεμιστικών ομάδων.

Αν αυτό συμβεί ο κίνδυνος είναι τεράστιος τόσο για την Ρωσία όσο και για την Κίνα ειδικά για την περιοχή Xinjiang. Ολόκληρη η Κεντρική Ασία κινδυνεύει από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Αν αργότερα οι Ταλιμπάν και ο ISIS κατευθυνθεί προς το Πακιστάν, τότε ολόκληρη η περιοχή θα τυλιχτεί στις φλόγες και μεγάλοι παίκτες όπως Ινδία και Κίνα θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα.

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση της Ρωσίας προετοιμάζεται. Υπάρχει ραγδαία αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας τόσο σε αύξηση μεγέθους των στρατιωτικών δυνάμεων όσο και σε αύξηση των παραδόσεων πολεμικών υλικών.

Είναι πολύ πιθανό πως η Ρωσία θα κληθεί να επαναλάβει τον “εμπειρία της Συρίας” στην Κεντρική Ασία.

Η 201η στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν θα γίνει η δεύτερη βάση “Khmeimim” απ όπου θα απογειώνονται οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

“Η Ρωσία στα πρόθυρα νέου πολέμου στο Αφγανιστάν”

Η κατάσταση πλέον στο Αφγανιστάν θυμίζει Ιράκ όταν το ISIS ξεκινούσε τις επιθέσεις.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική καθώς μεγάλα τμήματα των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων έχουν συνταχθεί με το μέρος των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν λαμβάνουν θέσεις μάχης όχι μόνο προς το Τατζικιστάν αλλά και προς το Ουζμπεκιστάν.

Ηδη οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πολύ δουλειά εξαρθρώνοντας τρομοκρατικούς ισλαμικούς πυρήνες σε όλη την Ρωσία. Αυτό θα επιδεινωθεί σε περίπτωση επικράτησης των Ταλιμπάν καθώς μαζί με τους πρόσφυγες θα έρθουν και τρομοκράτες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Εισήγηση σοκ στα χέρια του Κρεμλίνου

Η επέμβαση της Ρωσίας και του CSTO είναι πιο κοντά απ όσο πιστεύουν κάποιοι:
Τατζικιστάν-Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές ενώ στα σύνορα δεν υπάρχουν σοβαρές στρατιωτικές δομές.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις Ουζμπεκιστάν και Τατζκιστάν είναι μικρές, αδύναμες και ακατάλληλα εξοπλισμένες. Δεν μπορούν να εμπλακούν σε συγκρούσεις δεδομένης της κοινωνικο-οικονομικής τους κατάστασης.

Υπάρχει έλλειψη κινήτρου στον πληθυσμό της Κεντρικής Ασίας ώστε να πολεμήσει τους Ταλιμπάν. Μεγάλη ανεργία, χαμηλό εισόδημα, ανεκπαίδευτοι. Οι ιδέες των Ταλιμπάν μπορούν να βρουν απήχηση. Η μίξει Σαρίας και σοσιαλισμού θα λειτουργήσει σε αυτές τις χώρες γεγονός που θα τους δώσει την ικανότητα στρατολόγησης νέων δυνάμεων.

Η ύπαρξη ενός εξαιρετικά επικίνδυνου εθνικού και εδαφικού παράγοντα στο Νότιο Τουρκεστάν. Οι Ουζμπέκοι και οι Τατζίκοι διαχωρίστηκαν κατά μήκος του ποταμού Παντζ ως αποτέλεσμα της αγγλο-ρωσικής συμφωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκτός από τους ιδεολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι Ταλιμπάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτυχώς τα συμβατικά συνθήματα «Ένωση Αδελφικών λαών» και δυστυχώς, θα είναι δύσκολο να αντιταχθούμε σε αυτό.
Το CSTO ουσιαστικά δεν έχει χρόνο για την ενίσχυση των συνόρων, την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και την αύξηση του συνολικού στρατιωτικού δυναμικού του στην περιοχή. Με την έναρξη των εχθροπραξιών, θα είναι δυνατόν να σταματήσουμε τους τρομοκράτες μόνο εάν η Ρωσική Ομοσπονδία επέμβει πλήρως. Κατά περίπτωση, μπορεί κανείς να εξετάσει τη βοήθεια της Κίνας (για προφανείς λόγους, δεδομένου του ποσού των επενδύσεων του Πεκίνου σε αυτήν την περιοχή, καθώς και των κοινών συνόρων με το Αφγανιστάν).

Η επιδείνωση στην περιοχή θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη αύξηση της επιρροής και του ρόλου της Τουρκίας. Η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει προπύργιο στην περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής Τουρκίας, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα προσπαθήσει να ελέγξει τόσο τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες όσο και τους Ταλιμπάν. 

Οι τελευταίοι μπορεί να επηρεαστούν από τον τουρκικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες μέσω του Ισλαμαμπάντ, με τις οποίες η Άγκυρα έχει δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μετά τον πόλεμο στο Καραμπάχ και την επιδείνωση στην Παλαιστίνη.

Ένας από τους καλύτερους συμμάχους για τη Ρωσία στην τρέχουσα κατάσταση είναι το Ιράν. Από την αρχή η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν η μόνη από όλες τις μουσουλμανικές χώρες που διακήρυξε ανοιχτά τον κίνδυνο αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης των Ταλιμπάν.Οι ιρανικοί συνοριοφύλακες παλεύουν τακτικά ενάντια στους τρομοκράτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Επιπλέον, Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πολεμήσει ενάντια στους Ταλιμπάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υποστηρίζοντας τη Βόρεια Συμμαχία. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράν έχουν μια μεγάλη θετική εμπειρία στρατιωτικής συνεργασίας, που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο “Ισλαμικό Κράτος”.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top