GuidePedia

0

Πριν από πέντε χρόνια, τμήματα του στρατού πραγματοποίησαν πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία. Μια αναδρομή σε μια δραματική νύχτα που γύρισε την παλίρροια και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Του Ράινχαρντ Μπάουμγκαρτεν
Στην αρχή - περίπου 10 p.m. τοπική ώρα στις 15 Ιουλίου 2016 - είναι μόνο φήμες. Στην αρχή υπάρχουν ελικόπτερα που κάνουν κύκλους πάνω από την Ιστανμπούλ και την Άγκυρα. Οι φήμες εντείνονται καθώς πολεμικά αεροπλάνα βροντοφωνάζει για τις δύο μεγάλες μητροπόλεις της χώρας.

Στρατιώτες κλείνουν το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Ιστανμπούλ, καταλαμβάνουν στρατηγικά σημαντικές θέσεις και μπλοκάρουν τις γέφυρες πάνω από το Βόσπορο. Δίπλα στην πρώτη γέφυρα ήταν το στούντιο ραδιοφώνου ARD. Ιστορία σε πραγματικό χρόνο: Οι ανταποκριτές θα παρακολουθήσουν τα αιματηρά γεγονότα σε μια από τις πιο σκοτεινές νύχτες στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί πολίτες από μια προβλήτα γέφυρας. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να συρρέουν στη γέφυρα. Η κατάσταση απειλεί να κλιμακωθεί με τρομακτικό τρόπο, καθώς οι διαδηλωτές δέχονται όλο και πιο βίαια πυρά. Γύρω στις 11:30 μ.m. τοπική ώρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μέσω FaceTime στο ιδιωτικό κανάλι "CNN Türk". Σε μια δραματική έκκληση, απευθύνει έκκληση στον κόσμο να έρθει σε δημόσιους χώρους και αεροδρόμια και - κυριολεκτικά - «να ορθώσει το νου του σε αυτή τη μικρή ομάδα».


Ένα άρμα μάχης σε μια γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου 2016 - εδώ, όπως και σε άλλα μέρη, οι συνωμότες του πραξικοπήματος σύντομα σταμάτησαν. Εικόνα: AFP

Χιλιάδες στους δρόμους, εκατοντάδες πεθαίνουν.

Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν το κάλεσμά του. Σκαρφαλώνουν σε τανκς, σταματούν φορτηγά, μιλάνε σε στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, μαχητικά βομβαρδιστικά σπάνε το φράγμα ήχου πάνω από την Ιστανμπούλ, παράθυρα εκρήγνυνται, άνθρωποι τρέμουν, φοβούνται το χειρότερο για τους ίδιους και τη χώρα τους. Στην Άγκυρα, το κοινοβούλιο βομβαρδίζεται, πραξικοπητικοί συνωμότες επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και στρατώνες.

Σε εθνικό επίπεδο, 249 πολίτες πεθαίνουν εκείνο το βράδυ. Πολύ περισσότεροι από 1000 άλλοι έχουν τραυματιστεί. Οι putschists σύντομα θα μπουν στην άμυνα και θα τα παρατήσουν. 130 άτομα συνελήφθησαν, ένας στρατηγός σκοτώθηκε, ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ νωρίς το πρωί. Είναι το προοίμιο μιας μεγάλης "εκκαθάρισης".


Οι υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν την επομένη του πραξικοπήματος - οι "εκκαθαρίσεις" βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Εικόνα: συμμαχία εικόνων / dpa

Ο Ερντογάν αρπάζει την ευκαιρία

"Αυτή η εξέγερση και αυτό το κίνημα", διακήρυξε ο Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος, "είναι ένα δώρο από τον Θεό σε εμάς. Γιατί? Επειδή αυτή η ενέργεια μας δίνει την ευκαιρία να καθαρίσουμε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις".

Όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις είναι «καθαρισμένες». Από τότε, έχουν κλείσει 180 μέσα ενημέρωσης, περίπου 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί και περισσότεροι από 20.000 συγγενείς και υπάλληλοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν απομακρυνθεί επίσημα από την υπηρεσία. Η πιο κοινή κατηγορία των εισαγγελέων είναι: Υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν ήδη σαφές τη νύχτα του πραξικοπήματος ποιος ήταν πιθανώς πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα: το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ. Αυτή η υπόθεση δεν είναι αβάσιμη. Το κίνημα που ονομάζεται "Χιζμέτ" έχει καταφέρει να καταλάβει καίριες θέσεις στο κράτος και την κοινωνία. Αυτό δεν συνέβη μυστικά, διότι σε τελική ανάλυση, ο Ερντογάν παραδέχεται αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τους πρώην προέδρους και αρχηγούς κυβερνήσεων Τουργκούτ Οζάλ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Μπουλέντ Ετσεβίτ "και ακόμη και εμείς - αν και έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις - όλοι υποστηρίξαμε αυτό το κίνημα με καλές προθέσεις".

Αρχικά κοινά συμφέροντα

Έχουν πραγματικά οι Τούρκοι ηγέτες - κυρίως η ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του ΑΚΡ - πραγματικά εν αγνοία τους ταΐσει τα φίδια στο δικό τους στήθος; Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Σεζγκίν Τανρίκουλου σε συνέντευξη στο ARD:"Έχουν πάρει το δρόμο μαζί. Ο Ερντογάν το παραδέχθηκε ανοιχτά. Τον παραθέτω: "Τι ζητάτε που δεν σας έχουμε ήδη χορηγήσει;"

Το AKP του Ερντογάν και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν επιδίωξαν έναν κοινό στόχο: να μετατρέψουν την Τουρκία με δυτικό προσανατολισμό σε ισλαμική-συντηρητική χώρα. Εξάλλου, η επιδίωξη της επιρροής και της εξουσίας έχει μετατρέψει τους εταίρους σε πικρούς εχθρούς. Ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως παραδέχθηκε ελεύθερα ο τότε επικεφαλής της κυβέρνησης Μπιναλί Γιλντιρίμ αμέσως μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, υπήρχαν κατάλογοι στους οποίους σημειώθηκε κατά των οποίων έπρεπε να αναληφθεί ποινική δράση. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν «δώρο θεού» για τον πρόεδρο Ερντογάν: ένας σημαντικός ανταγωνιστής στο δρόμο προς την απόλυτη εξουσία θα μπορούσε να εξαλειφθεί.

Πολλά παραμένουν στο σκοτάδι

Υπάρχουν οδυνηρές εικόνες από εκείνη τη νύχτα: κρανία θρυμματισμένα από σφαίρες, πτώματα συνθλίβονται από αλυσίδες θωράκισης. Υπάρχουν εγγραφές εικόνων και ήχου σε ακατέργαστες ποσότητες. Παρ' όλα αυτά, αυτή η νύχτα είναι ακόμα στο σκοτάδι από πολλές απόψεις. Μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή επρόκειτο να ρίξει φως στη σκοτεινή νύχτα, να διευκρινίσει ποιος ήξερε τι και πότε και σε ποια ώρα. Η επιτροπή σχηματίστηκε μια εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά από σχεδόν πέντε μήνες εργασίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν τους διέλυσε ασυνείδητα με διάταγμα. Σημαντικοί μάρτυρες, όπως οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του Γενικού Επιτελείου, Χακάν Φιντάν και Χουλουσί Ακάρ, δεν ανακρίθηκαν, ούτε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο πρόεδρος ή οι φυλακισμένοι πραξικοπηματίες. Η επανεκτίμηση του πραξικοπήματος ήταν ευθύνη του δικαστικού σώματος, το οποίο προηγουμένως είχε "καθαριστεί" υπό την έννοια του Ερντογάν.

Η νύχτα του πραξικοπήματος - το "δώρο του Θεού" - επιτάχυνε μαζικά την πολιτική αναδιάρθρωση της Τουρκίας. Έκτοτε, έχουν αναληφθεί αυστηρά μέτρα κατά πολιτικών αντιπάλων, επικριτών και μελών της αντιπολίτευσης. "Πιστεύουμε ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα σε αυτή τη χώρα έχει ξεπεράσει τον εαυτό του", δήλωσε ο Ερντογάν στον απόηχο της νύχτας πραξικοπήματος, ανακοινώνοντας: "Χτίζουμε τη "Νέα Τουρκία" και πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύνταγμα και ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα". Τον Απρίλιο του 2017, σχεδόν το 51% των ψηφοφόρων ενέκρινε αυτό το νέο σύνταγμα - και έδωσε στον πρόεδρο Ερντογάν πρωτοφανή εξουσία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top