GuidePedia

0

"Η Κίνα θέλει να γίνει το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο"

Βασίλης Καπούλας
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο Αμερικανός Διευθυντής Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού την κατάσταση με την Κίνα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Τονίζει πως η επίθεση της Κίνας στην Ταιβάν είναι απλά θέμα χρόνου. Το άσχημο σενάριο είναι πως το Πεκίνο θέλει να ελέγξει πολλές αμφισβητούμενες περιοχές και όχι μόνο την Ταιβάν.
Πρώτος στόχος η Ταιβάν – Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι

Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας στην Ασία έχει αυξήσει τον κίνδυνο το Πεκίνο να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον ενός γειτονικού κράτους, με την Ταϊβάν να αποτελεί μόνο έναν από τους πολλούς πιθανούς μελλοντικούς στόχους, προειδοποίησε ο Ναύαρχος που είναι υπεύθυνος για τις πληροφορίες στη Διοίκηση Ειρηνικού.

Ο Ναύαρχος Mike Studeman, ο ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών, ή J-2, για την διοίκηση της Ανατολικής Ασίας, δήλωσε σε συνέδριο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενισχύονται με όπλα και εξοπλισμό για τη στιγμή αναμένοντας τη στιγμή που θα ξεσπάσουν συγκρούσεις στην περιοχή εναντίον της Ταϊβάν ή άλλου συμμάχου των ΗΠΑ.

«Προειδοποιούμε: Υπάρχει κίνδυνος σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε ο Ναύαρχος Studeman σε συνδιάσκεψη από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στη Χαβάη.

“Η ιδέα ότι υπάρχει μόνο ένα σενάριο εναντίον της Ταϊβάν αποτελεί μια αποτυχία στην κατανόηση της πολυπλοκότητας. Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές που οι Κινέζοι εμφανίζονται πολύ διεκδικητικοί, καταναγκαστικοί”

Ο Ναύαρχος Studeman είπε ότι θα ήταν λάθος να περιμένουμε να δράσουμε έως ότου οι υπηρεσίες πληροφοριών λάβουν μια προειδοποίηση ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια αμφίβια επίθεση εναντίον της Ταϊβάν.

Υπάρχουν και άλλοι στόχοι

«Αυτό είναι ένα σενάριο και, ειλικρινά, μπορεί να μην είναι το πιο πιθανό», είπε. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας ασκεί πίεση σε «πολλούς από τους γείτονές της».

Η Κίνα τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε διαμάχες με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και χώρες γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του εκφοβισμού από το Πεκίνο.
Στο παρελθόν, οι ηγέτες του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προσπάθησαν να αποφύγουν πολλαπλές εμπλοκές με γείτονες και η νέα αποφασιστικότητα θεωρείται ένδειξη της αυξανόμενης δύναμης και στρατιωτικής εμπιστοσύνης της Κίνας.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης εναντίον του νησιού, έχει αυξήσει τους κινδύνους στα στενά της Ταϊβάν σε απόσταση 100 μιλίων. Η εκστρατεία περιλαμβάνει επιχειρήσεις πληροφοριών και οικονομική πίεση, δήλωσε ο Ναύαρχος Studeman.
Είναι θέμα χρόνου η επίθεση

«Είναι ήδη ένας αγώνας σε εξέλιξη», είπε.

«Το ερώτημα είναι, πότε οι Κινέζοι θα καταφύγουν σε στρατιωτική λύση. Για εμάς, είναι μόνο θέμα χρόνου, όχι θέμα «αν θα συμβεί», διότι αν καταλάβετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, θα καταλάβετε ότι η Ταϊβάν είναι απίθανο να δράσει με βάση την οικονομική, ενημερωτική και διπλωματική επιρροή μόνο».

Ο Ναύαρχος μίλησε για τις προηγούμενες αναφορές από τους πρώην και τους σημερινούς αρχηγούς της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, οι οποίοι δήλωσαν στο Κογκρέσο ότι η Κίνα προετοιμάζεται για κίνηση εναντίον της Ταϊβάν πριν το 2030.
Ο Ναύαρχος Studeman είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσεγγίσουν την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που έδρασαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
«Πολλά από αυτά που κάνουμε», πρόσθεσε, “διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για μια “πολύ κακή μέρα» εάν ξεσπάσει πόλεμος”.

«Πολύ αργά»

Ο Ναύαρχος Studeman είπε ότι αξιωματούχοι πληροφοριών του Ναυτικού συνοψίζουν την τρέχουσα κατάσταση με την Κίνα με δύο λέξεις που χρησιμοποίησε ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ για να συζητήσει ο την αποτυχία να ηγηθεί του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πολύ αργά», είπε ο Ναύαρχος Studeman. «Πολύ αργά για κατανόηση του θανάσιμου σκοπού ενός πιθανού εχθρού Πολύ αργά για να συνειδητοποιήσουμε τον θνητό κίνδυνο. Πολύ αργά για προετοιμασία . Πολύ αργά για την ένωση όλων των πιθανών δυνάμεων αντίστασης“.

Η μονάδα πληροφοριών της διοίκησης παρείχε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον στρατηγική προειδοποίηση για τους κινδύνους και τις προθέσεις της Κίνας στην περιοχή.
Αμερικανικές ανησυχίες

Οι προειδοποιήσεις του Nαυάρχου για την Κίνα έρχονται σε αντίθεση με μια πιο μετρημένη εκτίμηση του κινδύνου από τον Αμερικανό ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Mark A. Milley.

«Νομίζω ότι η Κίνα έχει τρόπους για να καταλάβει μέσω στρατιωτικών μέσων ολόκληρο το νησί της Ταϊβάν, αν ήθελαν να το κάνουν», δήλωσε ο στρατηγός Milley σε ακρόαση του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.

Αρκετές ημέρες αργότερα ο στρατηγός Milley εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες του στρατού των ΗΠΑ σε περίπτωση διεξαγωγής εκτεταμένων συγκρούσεων με την Κίνα.

“Ένας πόλεμος με την Κίνα «θα ήταν μια τεράστια δαπανηρή επιχείρηση όσον αφορά όλα τα μέτρα και θα ανησυχούσα για την ικανότητα να διατηρηθεί μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση», είπε.

Ο Ναύαρχος Studeman είπε ότι αισθάνεται σίγουρος ότι οι “αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν επαρκή προειδοποίηση πριν από μια κινεζική στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν”.

«Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και αν είχατε, ας πούμε 90 ημέρες στρατηγικής προειδοποίησης για την Ταϊβάν… έχουμε δημιουργήσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες που χρειάζονται ώστε να είμαστε σε θέση να χειριστούμε τον τύπο σεναρίου που μπορεί να εφαρμοστεί” είπε.

Οι αντίπαλοι όπως η Κίνα έχουν διαφορετική αντίληψη για τον πόλεμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αυτούς, «κάθε μέρα είναι μια μέρα πολέμου όσον αφορά τον συνεχή αγώνα για πλεονέκτημα και μειονέκτημα για επιρροή», είπε.

“Η Κίνα θέλει να γίνει το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο”

Παρά την απροθυμία να συγκρίνει την απειλή από την Κίνα με τον Ψυχρό Πόλεμο με τη Μόσχα, ο Ναύαρχος Studeman είπε ότι η κλίμακα και το εύρος του κινδύνου είναι «απολύτως φοβερή και έχει κάθε διάσταση που είδαμε τον 20ο αιώνα». Η Κίνα, υποστήριξε, δεν επιδιώκει απλώς να γίνει η κορυφαία παγκόσμια δύναμη αλλά σχεδιάζει να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο.

«Έτσι μοιάζει η πορεία του Xi Jinping», είπε, αναφερόμενος στον Κινέζο πρόεδρο. «Και είναι πολύ επιθετικός . Είναι πολύ “Μακιαβελικός”. Δεν είναι άδικο να πούμε ότι η κινεζική άνοδος έχει προκύψει μέσω ψεμάτων , εξαπάτησης και κλοπής”.

Η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και αντι-δορυφορικές επιθέσεις σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση. Το Πεκίνο επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε αντι-δορυφορικά διαστημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών παρεμβολών και πυραύλων ικανών να ανατινάξουν δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές της δυνατότητες σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει μάζες δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό που ο ναύαρχος αποκαλεί «αποτελεσματικό έλεγχο» πάνω σε πληθυσμούς, όπως στο Xinjiang και στο Χονγκ Κονγκ.

«Αυτή είναι μια πρόβλεψη για το πώς θα είναι ο κινεζικός αποτελεσματικός έλεγχος σε άλλα μέρη», είπε.
Η Κίνα θέλει να ελέγξει όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές

Η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει ταυτόχρονα τον έλεγχο επί αμφισβητούμενων περιοχών, όπως στα σύνορα με την Ινδία, σε περιοχές γύρω από το Μπουτάν στη Νότια Ασία, την περιοχή Μεκόνγκ του Βιετνάμ, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και το Στενό της Ταϊβάν, είπε.

Εσωτερικά, το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει ισχυρούς θεσμούς εξουσίας και το καθεστώς δεν φαίνεται να απειλείται από διαφωνίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή αντιπολίτευση, πρόσθεσε ο ναύαρχος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top