Εβδομάδες πριν από το “κρίσιμο ραντεβού” Μπάϊντεν-Ερντογάν, κάποιοι μετέδιδαν πολλά και όλα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα “τραβούσε για τα καλά τ΄ αυτιά” του Τούρκου ομόλογου του.
Η έγκυρη εφημερίδα New York Times πάλι, δημοσειεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Τουρκία διαπραγματεύονται μια “μεγάλη συμφωνία που έχει να κάνει με το αεροδρόμιο της Καμπούλ” και την ανάληψη ευθύνης της ασφάλειας του από τουρκικές δυνάμεις.
“Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Άγκυρα για τη διασφάλιση του αεροδρομίου που είναι η κύρια πύλη προς το Αφγανιστάν πραγματοποιούνται καθώς οι Ταλιμπάν επελαύνουν σε ολόκληρη τη χώρα”, γράφουν οι NY Times προσθέτοντας ότι ” η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης στη χώρα από ομάδες βοήθειας και διπλωμάτες των ΗΠΑ”.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνεχίζει:
“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τα σχέδια της Άγκυρας για το αεροδρόμιο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες , μετά την οποία ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζ. Σάλιβαν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τουρκικής ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς συνεχή αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.
“Χωρίς ένα ασφαλές αεροδρόμιο, η ικανότητα διεξαγωγής διπλωματικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη χώρα όπως το Αφγανιστάν, μειώνεται σημαντικά », δήλωσε ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης,πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη”.
“Εκτός από την προσωπική ασφάλεια και την ικανότητα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρειάζονται αεροπλάνα για τη μετακίνηση διπλωμάτων των ΗΠΑ, εργαζομένων , αξιωματικών πληροφοριών και προσωπικού υποστήριξης σε όλη τη χώρα”, πρόσθεσε. «Χωρίς αυτή τη θεμελιώδη ικανότητα, η αποστολή της αμερικανικής πρεσβείας θα αποτύχει».
Το ρεπορτάζ καταλήγει:
«Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και αποτυχημένων στρατηγικών, η τύχη του αεροδρομίου της Καμπούλ προσλαμβάνει σημαντική σημασία για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Τουρκία έχει πολλά να παζαρέψει με τις ΗΠΑ και όπως φάνηκε και στις Βρυξέλλες όσο κι αν “έχει εκνευρίσει την Ουάσινγκτον”, παραμένει “ένας πολύτιμος σύμμαχος”, όπως συχνά πυκνά μας υπενθυμίζουν όλοι οι “φίλοι και σύμμαχοι” μας. Καλό θα είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα και να κλείσουμε τ΄ αυτιά μας σ΄ όσους ύποπτα πλέον προσπαθούν να παρουσιάσουν στους πολίτες μια “εικονική πραγματικότητα” για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά, έχοντας και την πλήρη ασυλία από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ.
Δημοσίευση σχολίου