GuidePedia

0


Του Φρανκ Γκάρντνερ
ανταποκριτή ασφαλείας του BBC
" Η επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων προκαλεί μεγάλη αμηχανία στις αραβικές κυβερνήσεις που πρόσφατα εξομάλυναν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι πολυσυγκροτηθείς Συμφωνίες του Αβραάμ - που είδαν τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν να υπογράφουν συμφωνίες με το Ισραήλ - θα ήταν πάντα όμηροι των γεγονότων επί τόπου. Τώρα αυτά τα γεγονότα έχουν βυθιστεί σε θανατηφόρα βία, οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια αύξηση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ έχει αναβληθεί.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που συνήφθησαν με τέτοια φανφάρα τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Τραμπ, είδαν αρκετές αραβικές χώρες όχι μόνο να επισημοποιούν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αλλά και να ξεκινούν μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μαζί του, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και των πληροφοριών. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τις υπογραφές στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, δέχθηκε vip υποδοχή στον Κόλπο - κάτι αδιανόητο ακόμη και πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, σήμερα οι κυβερνήσεις των υπογραφόντων εθνών, ιδίως των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, βρίσκονται σε μια βαθιά άβολη θέση. Έχοντας πει στους πληθυσμούς τους για τα επερχόμενα οφέλη της συνένωσης με το Ισραήλ στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ιατρικής έρευνας, της πράσινης οικονομίας και της επιστημονικής ανάπτυξης, βρίσκονται τώρα μεταφορικά να στριφογυρίζουν καθώς 24ωρα τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, την επαπειλούμενη έξωση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την πρόσφατη καταιγίδα από την αστυνομία του ιερού συγκροτήματος τζαμιών Al-Aqsa της πόλης.

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι δέχονται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να πηδήξουν στο συγκρότημα εξομάλυνσης, αναπνέουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης που αντιστάθηκαν, φοβούμενοι ίσως ότι κάτι ακριβώς σαν αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Η Ιερουσαλήμ, ως ο τρίτος ιερότερος χώρος στο Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μαντίνα, κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μουσουλμάνων και Αράβων σε όλο τον κόσμο, οπότε τα γεγονότα στο τζαμί Αλ-Άκσα έχουν αγγίξει ένα ωμό νεύρο τόσο για τους Σαουδάραβες όσο και για άλλους στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ήταν μία από τις πολλές που εξέδωσαν δηλώσεις αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό αγώνα.

Ο Michael Stephens, συνεργάτης στο think-tank Royal United Services Institute, που εδρεύει στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι η αραβική υπόσχεση ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ θα δώσουν σε χώρες όπως τα ΗΑΕ κάποια επιρροή στο Ισραήλ για να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό σκοπό έχει αποδειχθεί κούφια. Ούτε καν μια έκκληση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ηρεμήσει τη βία δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση αυτή τη στιγμή.

Οι περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις στον Κόλπο έχουν ελάχιστη αγάπη για τη Χαμάς, μια βίαιη μαχητική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και η οποία μέχρι στιγμής έχει εκτοξεύσει πάνω από 1000 ρουκέτες και πυραύλους αδιακρίτως σε ισραηλινές πόλεις. Αλλά η συμπάθεια των αραβικών πληθυσμών αυτών των χωρών είναι σταθερά με τους Παλαιστινίους. Εάν υπήρχε κάποια απροθυμία μεταξύ τους να αποδεχθούν τη νέα φιλία με το Ισραήλ μετά από τόσες δεκαετίες αντιπάθειας, τότε τα πρόσφατα γεγονότα θα έχουν μόνο εντείνει τον σκεπτικισμό τους.

Ωστόσο, η κάλυψη αυτής της σύγκρουσης από τα αραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι τόσο μονόπλευρη όσο ήταν σε προηγούμενες αραβοϊσραηλιανές συγκρούσεις. Η τηλεοπτική κάλυψη Al-Arabiya της Σαουδικής Αραβίας επικεντρώθηκε στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, αλλά έδειξε επίσης πλάνα από ισραηλινές πόλεις όπου πολίτες τράπηκαν σε φυγή για κάλυψη από τις ρουκέτες και τις σειρήνες της Χαμάς. Το Sky News Arabia, με έδρα τα ΗΑΕ, επικεντρώθηκε επίσης στη Γάζα, αλλά περιελάμβανε ισραηλινές δηλώσεις ότι στόχευε ανώτερους διοικητές της Χαμάς. Το Κατάρ, το οποίο μαζί με την Ιορδανία και την Αίγυπτο επιδιώκει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης, έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη τηλεοπτική του κάλυψη.

Επομένως, πώς θα επηρεάσει αυτή η σύγκρουση τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων εταίρων του μακροπρόθεσμα;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα διαρκέσει και αν οι απώλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι αραβικές κυβερνήσεις που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ γνωρίζουν ότι έχουν τεράστια οφέλη από αυτή τη νεοσυσταθείσα εταιρική σχέση, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής. Αλλά όχι εις βάρος της υποδαύλισης των εγχώριων ταραχών στο σπίτι. Προς το παρόν, δεν έχουν την πολυτέλεια να φαίνονται κοντά σε ένα κράτος που σκοτώνει Παλαιστίνιους, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της Χαμάς.

"Δεν υπάρχει περίπτωση τα ΗΑΕ να σπάσουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ", λέει ο Μάικλ Στίβενς. "Ωστόσο, οι σχέσεις θα μπουν σε ένα μοτίβο αναμονής μέχρι να ηρεμήσουν τα γεγονότα".

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν ιδιωτικά, κεκλεισμένων των θυρών, όπως κάνουν εδώ και χρόνια, αλλά οι ημέρες των χαμογελαστών, κοινών συνεδρίων Τύπου των πρέσβεων έχουν πιθανώς τελειώσει προς το παρόν

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top